Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση: “Οι Λαδιάρηδες”

Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Τζουρντού "Οι Λαδιάρηδες", εκδόσεις Πρωτοπορία, έγινε την Κυριακή 29 Οκτώβρη στα Πετραλωνα με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου "Αμόνι".

Το βιβλίο παρουσίασαν ο ιστορικός Δημήτρης Λιβιεράτος και ο συγγραφέας, μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-74, ενώ τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Γιάννης Μαραβελάκης. Ο Δ. Λιβιεράτος αναφέρθηκε στο βιβλίο με τα καλύτερα λόγια αφού τόνισε ότι δίνει πραγματικές εικόνες από την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες μέσα από τη ματιά του Χρήστου. 

Ο ίδιος ο συγγραφέας ανέφερε ότι θέλησε να γράψει για τις αναμνήσεις που είχε από τη δύσκολη περίοδο της Κατοχής στη γειτονιά του το Κατσιπόδι (σημερινή Δάφνη), από το χαμό δικών του ανθρώπων όπως του αδερφού του που ήταν "σαλταδόρος", από την πείνα και τις κακουχίες που πέρασαν οι εργάτες, οι φτωχοί και ιδιαίτερα τα παιδιά, αλλά και την αντίσταση στους ναζί.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση συντρόφισσας του Χρήστου από τους βασανισθέντες της Χούντας με τις δικές της αναμνήσεις από τη συνοικία Δουργούτη στο Νέο Κόσμο.