«Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου θα συνεχιστούν 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Πέμπτη 24/3/2011», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προσθέτοντας ότι «σε κάθε δε περίπτωση έχει εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή για 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις με την πρώτη απόλυση εργαζομένου στον Ομιλο ΟΤΕ».
Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα οι εργαζόμενοι της Cosmote και του ΟΤΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Κολοκοτρώνη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με βασικό σύνθημα «πάρτε πίσω τις απολύσεις», «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία».
Από τη μέρα που η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε τις απολύσεις, 120 στην Cosmote και 120 στο Γερμανό, 20 E-Value, οι εργαζόμενοι στην Cosmote έχουν ξεκινήσει ένα σκληρό απεργιακό αγώνα, που ξεκίνησε με τη μαζική συνέλευση στο Πάρκ στις 2/3, την απόφαση για 48ωρη απεργία στις 3-4/3 και συνεχίστηκε με καταλήψεις και άλλα απεργιακά μέτρα όλες τις υπόλοιπες μέρες μέχρι και την Πέμπτη 10 Μαρτίου. Ο πανικός της διοίκησης μπροστά σε αυτήν την απεργία φαίνεται από την επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου Τσαμάζ:
«Η παρεμπόδιση της πρόσβασης των εργαζομένων στο χώρο εργασίας, τα λουκέτα στα κτίρια, ειδικά όταν δεν έχει εξαγγελθεί απεργία, οι πανηγυρισμοί για τη δήθεν καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όταν στην πραγματικότητα υπάρχει αποκλεισμός κτιρίων, οι βανδαλισμοί, τα εκφοβιστικά sms, η παρεμπόδιση της επικοινωνίας με τους εργαζόμενους και άλλες μέθοδοι των τελευταίων ημερών δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο κλίμα..»
Καθολική συμμετοχή
Το ότι η συμμετοχή είναι καθολική και ο Τσαμάζ λέει ψέματα, φάνηκε ακόμα μια φορά στη μαζικότητα της δεύτερης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/3 στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ, αλλά και στο γεγονός ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ελάχιστοι είχαν υπογράψει τις «συναινετικές απολύσεις» που συνοδεύονταν με «πρόγραμμα αποχώρησης» και «έξτρα αποδοχές» που είχε ημερομηνία λήξης στις 11/3.
(Δυστυχώς, το αντίστροφο ισχύει για τους εργαζόμενους στο Γερμανό, λόγω του ότι ενώ μισθοδοτούνται από την Cosmote, δεν είχε γίνει μαζική εγγραφή τους στο Σύλλογο Εργαζομένων).
Η οργή και η διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα ήταν ξανά ορατή, κάτι που φάνηκε και από τη δυσφορία πολλών εργαζομένων, όταν η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά την Παρασκευή 11 Μάρτη και να μην αποφασίσουν στη συνέλευση, αλλά να περιμένουν τι κινητοποίηση θα αποφασίσει η ΟΜΕ ΟΤΕ στη συνεδρίαση που θα γίνονταν την επόμενη. Ηταν ορατή και στα πηγαδάκια, όπου πολλοί εργαζόμενοι συζητούσαν το ζήτημα απεργίας διαρκείας και όχι μιας 24ωρης – ένα αίτημα που προβάλλεται ανοιχτά και στο διαδίκτυο στις συζητήσεις στα μπλογκ της ΟΜΕ-ΟΤΕ.
Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤΕ μοιάζει σαν να έχει κατέβει από τον πλανήτη Αρη. Στη συνέντευξη τύπου η πλειοψηφία του ΔΣ αναφέρθηκε στην πρόθεσή της για «εργασιακή ειρήνη» και κατηγόρησε τη Διοίκηση του ΟΤΕ γιατί δεν δέχθηκε προτάσεις «μείωσης δαπανών και μισθοδοτικού κόστους» που η ίδια η ΟΜΕ-ΟΤΕ πρότεινε! Στις πέντε σελίδες που μοίρασε δεν υπήρχε έστω και μια μονολεκτική αναφορά στο Μνημόνιο, την κυβέρνηση ΓΑΠ, τις απολύσεις στις τηλεπικοινωνίες, τις περικοπές στις ΔΕΚΟ. Για την ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ μόνος υπεύθυνος είναι η «κακοδιαχείριση», ο Τσαμάζ και η Ντόιτσε Τέλεκομ που χαλάνε την «εργασιακή ειρήνη»…
Και βέβαια, η απόφαση για 24ωρες (μια κάθε εβδομάδα;) δεν είναι μέτρο που μπορεί να σταματήσει τις επιθέσεις. Στην ενημέρωση που έκανε η ΟΜΕ-ΟΤΕ στους εργαζόμενους στο Μέγαρο του ΟΤΕ στις 9 Μάρτη, υπήρξαν παρεμβάσεις από τα κάτω που ζητούσαν κλιμάκωση. «Να είμαστε λένε σε ετοιμότητα, για να κάνουμε τι; Μας προέτρεψε ο Π.Κούτρας να πάμε να συμπαρασταθούμε στους καταληψίες της COSMOTE. Πως; Δεν μπορούμε να φύγουμε από την εργασία μας, όταν δεν έχουμε απεργία, ή έστω μία στάση εργασίας. Γιατί η ΟΜΕ ΟΤΕ δεν αποφασίζει να πάμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις;» λέει η Αναστασία Μπλάνα- Μουστάκα, εργαζόμενη στο Μέγαρο.
«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να δημιουργήσουμε επιτροπές βάσης, οι οποίες θα αναλάβουν δράση από τα κάτω. Θα μαζέψουν υπογραφές από τους εργαζόμενους, για να πάμε σε γενικές συνελεύσεις. Οι όποιες κινητοποιήσεις θα αποφασιστούν μετά από γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε κτήριο, σε κάθε τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ. Στις συνελεύσεις αυτές θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το σωματείο που ανήκει ο καθένας, ανεξάρτητα από αν είναι εγγεγραμμένος κανείς ή όχι. Αυτό πρέπει να κάνουμε, γιατί αλλιώς θα μας οδηγήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση».