Εργατικό κίνημα
Έγκλημα στη Μάνδρα: Τον ξέρουμε τον ένοχο, είναι γνωστή η αιτία

Μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας μαζί με τον πρόεδρό της Τζαβέντ Ασλάμ βοηθούν τους κατοίκους της Μάνδρας

Tαξικό Φαινόμενο

21 νεκροί, 2 αγνοούμενοι, χιλιάδες άστεγοι, χιλιάδες κατεστραμμένα σπίτια και περιουσίες, ολόκληρες περιοχές χωρίς ύδρευση και ρεύμα, δρόμοι, υποδομές και δίκτυα διαλυμένα και ένα μεγάλο «ΓΙΑΤΙ;» είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των πλημμυρών της περασμένης βδομάδας στην Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. 

Η καταστροφή στη Δυτική Αττική δεν είναι ένα «ακραίο φυσικό φαινόμενο» αλλά ένα ακραίο ταξικό φαινόμενο. Όχι γιατί η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί ακραία φυσικά φαινόμενα.  

Είναι ένα ταξικό φαινόμενο γιατί-όπως και η ίδια η κλιματική αλλαγή- έτσι και ο θάνατος και η καταστροφή που επήλθε στη Δυτική Αττική, οφείλονται στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους. Η περιοχή είναι μέσα στη βιομηχανική ζώνη. Πάνω στο μπαζωμένο ρέμα της Μάνδρας βρίσκονταν εταιρίες, με τις ευλογίες ή με την εκ των υστέρων έγκριση των αρχών. Οι κακοτεχνίες στις εθνικές οδούς και δρόμους που αφήναν στενούς αγωγούς για να περάσουν ολόκληροι χείμαρροι ήταν δουλειά κατασκευαστικών εταιριών.

Περικοπές

Είναι ταξικό φαινόμενο γιατί η διπλή πολιτική των περικοπών και της ανάθεσης στους εργολάβους στο δημόσιο, που έχουν επιβάλλει με τις ευλογίες της ΕΕ όλες οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τα μνημόνια λιτότητας, έχουν αφενός τσακίσει κάθε δυνατότητα για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και αφετέρου έχουν χτυπήσει υπηρεσίες και οργανισμούς. 

Τα λίγα λεφτά που δίνονται, καταλήγουν σε έργα που οι εργολάβοι ολοκληρώνουν, τσάτρα-πάτρα, με κακοτεχνίες και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Οι έλεγχοι στους εργολάβους μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για να προχωρήσει απρόσκοπτα η fast track «ανάπτυξη» της κερδοσκοπίας. 

Από την άλλη, οι περικοπές έχουν τσακίσει όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν εγκαίρως τους πληγέντες την ώρα της καταστροφής και ταυτόχρονα να τους προσφέρουν πραγματική αποκατάσταση για τις ζημιές που έχουν υποστεί και άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Όλοι ξέρουν ότι μια οδύσσεια για χιλιάδες ανθρώπους ξεκινάει τώρα που αποσύρονται τα νερά.  

Είναι ταξικό φαινόμενο γιατί οι άνθρωποι που έπληξε η καταστροφή ήταν εξ ολοκλήρου εργατική τάξη. Εργαζόμενοι που πήγαιναν στη δουλειά τους, εργαζόμενοι που η πλημμύρα τους πέτυχε να δουλεύουν βάρδια μέσα στα εργοστάσια,  συνταξιούχοι που ο χείμαρρος τους έπνιξε μέσα στα παμπάλαια σπιτάκια τους την ώρα που κοιμούνταν. Στο εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα, ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά και οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από το εργοστάσιο. 

Είναι κινηματογραφικές οι περιγραφές της εργαζόμενης στο δημοτικό κατάστημα των Ερυθρών που σώθηκε ανεβαίνοντας σε ένα δέντρο όταν περιγράφει πώς την Τετάρτη «στις 6.30 το πρωί, πήρα τον συνάδελφό μου και ξεκινήσαμε για να πάμε στο δημοτικό κατάστημα Ερυθρών. Παίρνοντας τον δρόμο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας - Θήβας, φθάνοντας στην "Ξυλοτεχνική", έβρεχε λίγο, κάποιες λίγες σταγονίτσες. Στην πρώτη δεξιά στροφούλα όπου έχει ένα γεφυράκι… με το πού φτάνουμε και περνάμε το γεφυράκι, βλέπουμε πάνω από το βουνό να κατεβαίνει το νερό…».

Πενιχρά μέσα

Είναι ταξικό φαινόμενο, γιατί από την πρώτη στιγμή και με πενιχρά μέσα εκείνοι που δίνουν τη μάχη στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί από την καταστροφή είναι η εργατική τάξη. Είναι οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και του Θριάσιου νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι του Δήμου Μάνδρας, πολλοί από αυτούς υπό απόλυση συμβασιούχοι. 

"Το Θριάσιο ήταν το νοσοκομείο που δέχθηκε τους νεκρούς και τους τραυματίες από την καταστροφή, είναι το μόνο νοσοκομείο που καλύπτει όλες αυτές τις περιοχές" μας είπε η Μαρία Αλεξανδρίδου εργαζόμενη στο νοσοκομείο. "Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που ζουν σε αυτές τις περιοχές οι οποίες πληγήκαν και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τα σπίτια τους" μας λέει ο Γιώργος Κούτουλας επίσης εργαζόμενος στο νοσοκομείο. Είναι οι τεχνικοί και οι εργάτες της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τα δίκτυα. Είναι τα μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών -που πήγαν το Σάββατο στη Μάνδρα για να στηρίξουν τους πληγέντες, μετανάστες και μη μετανάστες. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «η έλλειψη αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής μαζί με τον άθλιο σχεδιασμό των εμπορευματικών, και ιδιωτικών, μεγάλων δρόμων, τα μπαζωμένα ρέματα και τα αποψιλωμένα δάση, φανερώνουν τη χρόνια αδιαφορία κυβερνήσεων και Περιφέρειας για τη Δυτική και όλη την Αττική. Οι Εκάλες φυσικά δεν κινδυνεύουν».

Αυτή είναι η αλήθεια. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τέτοιες καταστροφές και να αποκαταστήσουμε πραγματικά τα θύματά τους είναι η δική μας τάξη να κάνει την τάξη της Εκάλης να αισθανθεί την ανασφάλεια που νοιώθει ένας ηλικιωμένος χαμηλοσυνταξιούχος την ώρα που βλέπει το χείμαρρο να κατεβαίνει προς το σπίτι του.

Από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά, σχολείο και σχολή να γίνουμε ένας ανθρώπινος χείμαρρος, ένα ποτάμι αγώνα και να διαλύσουμε την πολιτική των μνημονίων που βάζει στην τελευταία μοίρα τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Απαιτώντας διαγραφή του χρέους, να διαλύσουμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των εργολαβιών που αφήνει πίσω της συντρίμια για τους φτωχούς και κέρδη για τους καπιταλιστές. Αυτή είναι μια μάχη που ξεκινάει από τώρα. Πενθούμε τους χαμένους νεκρούς της τάξης μας  διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο μέσα από τους αγώνες μας.


Φονικές επιλογές

Δεν χρειάζεται κανείς να έχει πτυχίο στην μετεωρολογία για να γνωρίζει ότι ο Οκτώβρης και κυρίως ο Νοέμβρης είναι αντίστοιχα μήνες με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τις ημερομηνίες των προηγούμενων πλημμυρών στην Αττική: Οι πλημμύρες του 1961 όπου 43 άτομα έχασαν τη ζωή τους έγιναν τη νύχτα της 5ης προς 6η Νοεμβρίου. Οι πλημμύρες το 1977 που είχαν 43 νεκρούς έγιναν στις 2-3 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Στις 21 Οκτωβρίου του 1994 πλημμυρίζει ο Ποδονίφτης και χάνουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι. Στην περιοχή που πλήγηκε μπορούμε να θυμίσουμε επίσης τις μεγάλες πλημμύρες στη Νέα Πέραμο στις 9/11/99 και στα Μέγαρα, 19/11/2000 και 17/11/2007 με ένα νεκρό η κάθε μια.

Νοέμβρης του 2017 λοιπόν - και υπήρξε η οποιαδήποτε επιφυλακή ή έστω ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή πλημμύρα εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης που τον διαχειρίζεται; Η απάντηση είναι κατηγορηματική όσο ήταν και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι ΟΧΙ σε όλα τα επίπεδα. 

Υπήρχε, ας πούμε, μετεωρολογικός σταθμός που να μπορεί να προειδοποιήσει έγκαιρα στην περιοχή; Όπως ενημέρωσε το δελτίο τύπου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «παρόλο που λειτουργεί ένα δίκτυο 350 σταθμών σε όλη την Ελλάδα, δυστυχώς δεν διαθέτει σταθμό στην περιοχή». Και ενώ οι εργαζόμενοι και οι επιστήμονες στο Εθνικό Αστεροσκοπείο δεν διέθεταν τα απαραίτητα μέσα που θα ήθελαν, στο μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δ. Παπανικολάου, η περιοχή της Μάνδρας “ήταν μια βασική άσκηση, για το θέμα των πλημμυρών” για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές! “Επιλέξαμε αυτήν την περιοχή, ως εκ των χαρακτηριστικών περιπτώσεων στις οποίες η ανθρώπινη παρέμβαση, η άγνοια ή αδιαφορία ή η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα, ήταν εγκληματικού χαρακτήρα” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχεδιασμός

Η τοποθέτηση μετεωρολογικών σταθμών στους ορεινούς όγκους και στην περιοχή θα μπορούσε να δώσει τα δεδομένα της βροχόπτωσης σε πραγματικό χρόνο (ανά δέκα λεπτά) και ακολούθως να σημάνει συναγερμό, να χτυπήσουν οι σειρήνες, οι καμπάνες να μην πιαστεί ο κόσμος στον ύπνο. Στην ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου αναφέρεται ότι «το ΕΑΑ παρακολουθεί την εξέλιξη της κακοκαιρίας και σε πραγματικό χρόνο αναλύει και παρουσιάζει τόσο τα δεδομένα βροχόπτωσης όσο και αυτά των καταιγίδων που πλήττουν τη χώρα μας». Ένας απλός σχεδιασμός ώστε να υπάρχει επιφυλακή, φυλάκια, που να παρακολουθούν τις επικίνδυνες μέρες τα ρέματα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα πυροφυλάκια και τα δάση το καλοκαίρι, θα μπορούσε να προειδοποιήσει και να σώσει ζωές. 

Υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, η «ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων έδειξε μια ανατροφοδότηση καταιγίδων στην περιοχή κατά το χρονικό διάστημα από τις 03.00 ως 07.00». Θα περάσουν τρεις ολόκληρες ώρες από τις 3.47 όταν δέχεται η Πυροσβεστική την πρώτη κλήση από τα Μέγαρα μέχρι ο χείμαρρος να αρχίσει να κατεβαίνει ορμητικός την εθνική Ελευσίνας-Θηβών προς τη Μάνδρα στις 6.30 το πρωί.

Αυτό που δεν υπάρχει είναι η αντιμετώπιση που να εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση, κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, εξοστρακισμό όλων των εργολάβων και ανάθεση όλων των δημόσιων έργων σε δημόσιες εταιρίες με μόνιμο και επαρκή αριθμό εργαζομένων. Το σφαγείο των μνημονίων δεν αφήνει χώρο για τέτοιες «πολυτέλειες» – φτάνει να μην σε λένε Μελισσανίδη, Αλαφούζο, Μαρινάκη, τότε σου βρίσκουν χώρο μέχρι και για γήπεδο.


Οι Μηχανικοί

Ως ΑΡΑΓΕΣ εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στη Μάνδρα Αττικής και τη Νέα Πέραμο.

Ο λόγος για μια περιοχή, την ευρύτερη του Θριασίου Πεδίου, που σήμερα αποτελεί «φιλέτο» για τα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά για την οποία δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ η ίδια ευαισθησία για την ουσιαστική αναβάθμισή της.

Δεν υπάρχει άλλη αιτία για την προαναγγελθείσα καταστροφή πέρα από τη διαχρονική κρατική ανεπάρκεια και κυβερνητική αδιαφορία για τον ορθό αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό σχεδιασμό. 

Η αδιαφορία όμως δεν είναι αμέλεια. Είναι μια συνειδητή διαχρονική πολιτική επιλογή, όπου στα χρόνια των μνημονίων και της έντονης λιτότητας εντάθηκε, λόγω του ότι δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα για το κράτος πέρα από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιπλημμυρικά έργα, που δε φέρνουν άμεσα κέρδος, δε χωράνε, όπως δε χωράει και καμία άλλη κοινωνική πολιτική και επομένως «μη επιλέξιμα».

Αντίθετα, η πολιτική του εύκολου κέρδους, που όρθωσε πόλεις χωρίς κανένα περιβαλλοντικό, αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό σχεδιασμό, που μπάζωσε και έχτισε πάνω σε ρέματα, άνθισε και ανθεί, και επιβλήθηκε ολοκληρωτικά σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. 

17/11/2017

Αριστερή Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση – ΑΡΑΓΕΣ  

Κλιματική αλλαγή

Στις 13 Νοεμβρίου του 2017, πάνω από 15.000 επιστήμονες από 184 χώρες δημοσιοποίησαν μια «δεύτερη προειδοποίηση» προς την ανθρωπότητα, που αναφέρεται στην άμεση ανάγκη για αλλαγή όλων εκείνων των πολιτικών που καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και ανθρώπινες κοινωνίες.

Μια μέρα αργότερα ξεσπούσε η καταστροφή στη Μάνδρα στα πλαίσια μιας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας ενός ακόμη λεγόμενου «Μεσογειακού Κυκλώνα», που όλο και πιο συχνά και πιο έντονα πλήττουν τη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος εξήγησε στο ΑΠΕ τι ήταν το φαινόμενο που έπληξε τη Δυτική Αττική: «Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα το Νοέμβριο, επειδή αυτός ο μήνας είναι από τους πιο βροχερούς του χρόνου». Οφείλονται στο ότι «ένας συνδυασμός αέριων μαζών που έρχονται από την Κεντρική Ευρώπη ή τη Μεσόγειο φορτώνονται με υδρατμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που διατηρούν ακόμη οι θάλασσες... Ξέρουμε λοιπόν ότι κάποια στιγμή η μπόρα θα ξεσπάσει και ότι για ευνόητους λόγους οι παραθαλάσσιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής… Κάποια χαρακτηριστικά τους, όμως, όπως είναι η ένταση, μας επιτρέπουν να συνδέσουμε τα φαινόμενα αυτά με την κλιματική αλλαγή… Τον Οκτώβριο δεν έβρεξε καθόλου και αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ακραία εκδήλωση είναι και οι χωρίς διακοπές βροχοπτώσεις επί μία εβδομάδα. Μπορεί επομένως να θεωρήσει κανείς ότι τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Διπλά υποκριτές

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και όσοι χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες είναι διπλά υποκριτές. Και γιατί, δεν ήταν τα φαινόμενα που έφεραν την καταστροφή αλλά η πολιτική περικοπών και «ανάπτυξης» στο βωμό του κέρδους. Αλλά και γιατί ήταν ο Τσίπρας και ο Καμένος που πήγαν στις ΗΠΑ για να εκθειάσουν τον νούμερο 1 κίνδυνο στον πλανήτη και φανατικό αρνητή της κλιματικής αλλαγής, τον Ντόναλντ Τραμπ. 

• Διαβάστε επίσης: “Καπιταλισμός και περιβάλλον-σχέσεις καταστροφής” στο περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω που κυκλοφορεί. 

http://socialismfrombelow.gr/article.php?id=1021


Άγριες περικοπές

Οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί που είναι αρμόδιοι να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στηρίζονται στην αυτοθυσία των εργαζομένων τους καθώς είναι χτυπημένοι από τις περικοπές. Περικοπές που είναι πολιτικές επιλογές.

Το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, πχ, δεν μπορούσε να συγκεντρώσει στην πληγείσα περιοχή πάνω από 200 πυροσβέστες και 50 οχήματα - την ίδια στιγμή που στην πορεία του Πολυτεχνείου μπορούσε να κινητοποιεί 5000 ΜΑΤ και αστυνομικούς!  Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται και απολύονται «εποχικοί» πυροσβέστες γιατί τάχα είναι «άχρηστοι» τον υπόλοιπο χρόνο αλλά η «ανάγκη» να δέρνονται οι διαδηλωτές είναι, ως φαίνεται, πάγια και διαρκής. 

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Μάνδρας ήταν αυτοί που μέσα στον Ιούλιο έκαναν κινητοποιήσεις ενάντια στην υποστελέχωση του Δήμου με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων αρκετών εργαζομένων. Τώρα φαίνεται πόσο πραγματικά τραγικές είναι αυτές οι ελλείψεις. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι κανόνας στην Πυροσβεστική, στα ΕΚΑΒ, στην ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ.

Όπως δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μανώλης Μαστοράκης εργαζόμενος στην ΕΥΔΑΠ στην περιοχή: «Από την πρώτη στιγμή, με την κακοκαιρία να μένεται, βρεθήκαμε στο βουνό για να αποκαταστήσουμε αγωγούς που είχαν σπάσει, ήταν εκεί και εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ για να αποκαταστήσουν το ηλεκτρικό δίκτυο. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες από προσωπικό που δουλεύει νυχθημερόν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης σε τραγικές συνθήκες με πολλές ελλείψεις».

Πρόληψη

Και αν η μια πλευρά των περικοπών αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, η άλλη πλευρά αφορά την πρόληψη. Στην Περιφέρεια Αττικής, στον Πίνακα Εκτελεστέων Έργων σε σύνολο 1.059 έργων με προϋπολογισμό 1,9 δισ. ευρώ προβλέπεται η εκτέλεση 164 αντιπλημμυρικών έργων με προϋπολογισμό 409,6 εκατομμύρια. Στην πράξη όμως, στις πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2017, σε σύνολο πληρωμών 237 εκατομμυρίων ευρώ για έργα, οι προβλέψεις για τα αντιπλημμυρικά έργα περιορίζονται σε περίπου 13 εκατομμύρια, όπως γράφει ο Ριζοσπάστης. 

Βλέπουμε ότι τα λεφτά που δίνονται το 2017 για αντιπλημμυρική προστασία μιας πόλης 4,5 εκατομμυρίων είναι μόλις το 5% των συνολικών έργων καθώς το μεγαλύτερο ποσό θα πάει για έργα «ανάπλασης» που διεκδικούν λογής-λογής κερδοσκόποι.  Είναι επίσης το 0,37% του ποσού των 3,5 δις ευρώ που σπαταλάει η Ελλάδα το χρόνο σε πολεμικές δαπάνες προκειμένου ο Καμμένος να παίρνει τα συγχαρίκια των νατοϊκών. Οι συγκρίσεις είναι εξοργιστικές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Περιφέρεια Αττικής: «Οι περικοπές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα κονδύλια για έργα υλικοτεχνικής υποδομής οι ελλείψεις σε προσωπικό -κατ’ εντολή των μνημονιακών δεσμεύσεων που επιβάλουν Ε.Ε. και ΔΝΤ-, οι αναθέσεις σε εργολάβους, η ασύστολη δόμηση και οικειοποίηση περιοχών στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους, κατέστησαν ευκολότερο το καταστροφικό έργο της νεροποντής».


«H σκέψη μας είναι με τους αδικοχαμένους στα λασπόνερα στη Μάνδρα. Συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Οι ευθύνες δεν ανήκουν ούτε στα "ακραία καιρικά φαινόμενα" ούτε στην κλιματική αλλαγή. Στο κεφάλαιο ανήκουν αποκλειστικά και στις κυβερνήσεις που του κάνουν πλάτες» δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, μέλος της Συνέλευσης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. 

«Για την ΕΕ τα αντιπλυμμηρικά έργα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές δεν είναι επιλέξιμα. Φτιάχτηκε η Αττική οδός αλλά τα μπαζωμένα ρέματα, όπως της Αγίας Αικατερίνης, που προκάλεσε φοβερές πλημμύρες το 1999, παρέμειναν ως είχαν μέχρι τη σημερινή καταστροφή. Η ανάπτυξη της περιοχής ως νέα βιομηχανική ζώνη την μετέτρεψε σε πολεοδομική ζούγκλα, με προτεραιότητα να βρούν χώρο οι βιομηχανίες και ας είναι και στα ρέματα και απο δίπλα τα σπίτια των εργαζόμενων. Ανάπτυξη κυριολεκτικά με κριτήριο το κέρδος που σκοτώνει. 

Μόνο ο αγώνας για να επιβάλουμε ότι οι ανάγκες και οι ζωές των ανθρώπων είναι πάνω από τα κέρδη μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές. Αυτές τις μέρες που στους Δήμους ψηφίζονται προϋπολογισμοί υπό την έγκριση των τροϊκανών μια ματιά στα "αντιπλημμυρικά έργα" δείχνει τους ενόχους για τις αδικοχαμένες ζωές στα λασπόνερα. Ας μπεί ένα τέλος»!