Εργατικό κίνημα
Λεφτά για τις εργατογειτονιές: Η Μάνδρα δεν είναι μόνη

Συγκέντρωση στο δημαρχείο της Μάνδρας, 25/11

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στη Σωτηρία και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ μιλά στη συγκέντρωση

 

Δέκα μέρες μετά την τεράστια καταστροφή στην Μάνδρα αντιπρόσωποι σωματείων, δημοτικών κινήσεων και μεταναστευτικών κοινοτήτων πραγματοποίησαν, το περασμένο Σάββατο 25/11, περιοδεία και στη συνέχεια συγκέντρωση στο Δημαρχείο Μάνδρας, μετά από κάλεσμα του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. 

Από το πρωί του Σαββάτου 25/11 πάνω από 150 μετανάστες εργάτες και τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, οικοδόμοι, καθαριστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κ.ά. από την Πακιστανική Κοινότητα, την Κοινότητα Μπαγκλαντές και την Αφγανική Κοινότητα, μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας βρέθηκαν στην Μάνδρα και βοήθησαν στα έργα αποκατάστασης. Στην συνέχεια παραδόθηκαν προμήθειες στο κοινωνικό παντοπωλείο που είχαν φτάσει μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες σωματείων και της ΚΕΕΡΦΑ (όπως αυτή της Ν.Ιωνίας).

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης. Αποφασίστηκε η συγκρότηση τοπικής επιτροπής αγώνα που θα πάρει πρωτοβουλίες για την άμεση αποκατάσταση των πλημμυροπαθών αλλά και διεκδίκησης, μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για λεφτά για τις εργατογειτονιές και για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι για το χρέος και τις τράπεζες. Αφετηρία των κινητοποιήσεων θα είναι η συμμετοχή κατοίκων της Μάνδρας στη συγκέντρωση στις 29/11 στο Υπουργείο Υγείας με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά και στην πανεργατική απεργία στις 14 του Δεκέμβρη. 

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης υπεύθυνος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. “Ήρθαμε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Μάνδρας. Φέραμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η αλληλεγγύη μας στη Μάνδρα έχει να κάνει σήμερα με τα πρακτικά βήματα για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο κόσμος αλλά υπάρχουν και πιο σημαντικά βήματα. Το να αντιστρέψουμε τις επιλογές και τις προτεραιότητες που έχει η κυβέρνηση. Αντί η προτεραιότητα να είναι η αποπληρωμή των τραπεζιτών, να γίνουν προτεραιότητα οι ανάγκες των δήμων, των σχολείων, τα αντιπλημμυρικά έργα, δηλαδή οι ανάγκες της κοινωνίας και όχι οι ανάγκες του κέρδους και των τραπεζιτών”. 

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, μηχανικός, πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ, συμπλήρωσε: “Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπήκε στο σχέδιο πόλης η περιοχή των ρεμάτων για να δοθεί προς οικοδόμηση. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα είναι τελευταία σε προτεραιότητα, επειδή ακριβώς δεν είναι ανταποδοτικά. Η πόλη αυτή περιβάλλεται από δύο αυτοκινητόδρομους, την Ιονία Οδό και την Αττική Οδό, που έχει παραχωρηθεί στους εργολάβους, για να πληρώνεις 2-2,50 ευρώ για να πας στην Αθήνα, αλλά τα αντιπλημμυρικά έργα είναι μελέτες στα συρτάρια. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να δώσουμε έναν αγώνα όλοι μαζί, οι επιστήμονες, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, οι τοπικές κοινωνίες, τα περιβαλλοντικά και τα τοπικά κινήματα με ένα ενιαίο μέτωπο για να αρχίσουν να ξηλώνονται αυτές οι πολιτικές”. 

Ξεσηκωμός

“Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονταν για ώρες στο νερό μέχρι το λαιμό και τώρα έχουν γεμίσει με δερματικά νοσήματα. Υπάρχει ένας δερματολόγος που έρχεται εθελοντικά. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που βραχήκανε και δεν έχουν θέρμανση και έχουν κάνει βρογχίτιδες και πνευμονίες και δεν υπάρχει γιατρός να τους δει. Χρειάζονται φάρμακα και δεν υπάρχει γιατρός να τα συνταγογραφήσει”, είπε ο Χρίστος Αργύρης γιατρός στο Σωτηρία και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. “Αυτό που έγινε εδώ στη Μάνδρα είναι ένα ταξικό έγκλημα. Χτες συνεδριάσαμε σαν Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και αποφασίσαμε να ναυλώσουμε 2 πούλμαν για να έρθουν οι μετανάστες να συνδράμουν τους πλημμυροπαθείς. Στην πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη καλούμε τους κατοίκους της Μάνδρας να κατέβουν με τα πανό τους και να πλημμυρίσουμε την Αθήνα. Να είναι μέρα τεράστιου πανεργατικού ξεσηκωμού για να δώσουμε την απάντηση ότι αν δεν διαγράψουμε το χρέος δεν θα δούμε ποτέ άσπρη μέρα”. 

 “Νερό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Μάνδρα”, είπε ο Μανώλης Μαστοράκης συνδικαλιστής από την ΕΥΔΑΠ. “Δέκα μέρες παλεύουμε νυχθημερόν να αποκαταστήσουμε τη Νέα Πέραμο. Συνεργεία ο δήμος δεν έχει, κονδύλια δεν υπάρχουν, προσλήψεις στην Ύδρευση έχουν να γίνουν 10 χρόνια, το προσωπικό έχει μέσο όρο ηλικίας τα 50 και βάλε. Στη ΔΕΗ και στις τηλεπικοινωνίες συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια. Πρέπει να βάλουμε ένα στοπ σε όλα αυτά και να αρχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν. Ακούω που λένε ότι πρέπει να γκρεμιστούν τα σπίτια που βρίσκονται στα ρέματα. Όμως εκεί μένουν οι πιο φτωχοί. Ας κάνουν πρώτα εργατικές κατοικίες για να πάει να μείνει ο κόσμος”. 

Η Κατερίνα Θωίδου δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη τόνισε: “Όλη αυτή η κατάσταση που είδαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα των μνημονίων και των περικοπών στους Δήμους. Αυτή την περίοδο όλα τα Δημοτικά Συμβούλια ψηφίζουν τους προϋπολογισμούς για το 2018. Η κυβέρνηση κάνει περικοπές και οι Δήμοι κόβουν λεφτά από τα απαραίτητα έργα υποδομής. Ο εργαζόμενος που έχει υποστεί τόσες περικοπές στο εισόδημά του από τα μνημόνια για την εξυπηρέτηση του χρέους και τις ανάγκες των τραπεζιτών, αναγκάζεται να ξαναπληρώνει για να λειτουργήσουν οι Δήμοι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τους κοινούς αγώνες για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική αν θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στις γειτονιές μας”. 

Επιτροπή αγώνα

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, πρότεινε “Να φτιάξουμε μια επιτροπή αγώνα πλημμυροπαθών και να διεκδικήσουμε από το ίδιο το κράτος να βάλει λεφτά και τεχνικά μέσα για να φτιαχτούν τα σπίτια που έχουν καταστραφεί” (βλέπε και τη σχετική συνέντευξη στη διπλανή σελίδα).

 «Η Μπαγκλαντεσιανή Κοινότητα, το Πολιτιστικό Κέντρο και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπαγκλαντές, η Πακιστανική Κοινότητα και η Αφγανική Κοινότητα ήταν σήμερα εδώ», είπε ο Αρίφ Ραχμάν μέλος της Μπαγκλαντεσιανής Κοινότητας. «Καθαρίσαμε ένα σπίτι όπου έχει πεθάνει ένας άνθρωπος 70 χρονών και η λάσπη ήταν ενάμιση μέτρο. Η καταστροφή είναι βιβλική. Εδώ χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια. Έχουν περάσει τόσες μέρες και ακόμα δεν έχει καθαριστεί η λάσπη από τους δρόμους και τα ισόγεια. Εμείς θα συνεχίσουμε και θα καλέσουμε όλα τα μέλη μας να προσφέρουμε ό,τι βοήθεια χρειάζεται η περιοχή. Σήμερα είδαμε και κάποιους ανθρώπους κουστουμαρισμένους που κάνανε βόλτα εκεί που δεν υπάρχει λάσπη και μας βρίζανε. Μετά μάθαμε ότι ήταν Χρυσαυγίτες. Εμείς θα είμαστε εδώ συνέχεια και θα προσφέρουμε ό,τι βοήθεια χρειάζεται». 

Στη συνέχεια ο Βασίλης Συλαϊδής από το ΔΣ του Σωματείου Intracom και μέλος του ΔΣ ΕΚΑ θύμισε: “ότι το 1961 που πλημμύρισε ο Κηφισός πνίγηκαν 43 άνθρωποι, το 1977 είχαμε άλλους 35 νεκρούς σε μια ανάλογη πλημμύρα και σήμερα είναι η τρίτη μεγάλη καταστροφή. Ο καπιταλισμός, και ειδικά στην περίοδο των μνημονίων, δεν είναι απλά άδικος αλλά και εγκληματικός. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι στις εργατογειτονιές, έλληνες και μετανάστες πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι και ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Τη λύση θα τη δώσουμε εμείς οι ίδιοι. Πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και αυτή είναι η μοναδική μας ελπίδα”. 

Η Κατερίνα Πατρικίου δημοτική σύμβουλος Πετρούπολης συνέχισε “Έχει σημασία να αισθάνεται ο κόσμος που ζει εδώ ότι από τις γύρω γειτονιές είμαστε στο πλευρό τους και μπορούμε να τους προσφέρουμε βοήθεια. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο και το σωματείο των εργαζομένων του δήμου Πετρούπολης έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης των πλημμυροπαθών με υλική βοήθεια και παρουσία. Πριν από 2 χρόνια όλες οι γειτονιές των δυτικών συνοικιών είχαμε ζήσει ξανά τέτοιου είδους συμβάντα. Από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να οχυρωθούν οι γειτονιές μας”. 

Η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ’΄ΕΛΜΕ Αθήνας τόνισε: “Χρειάζονται συγκεκριμένες μάχες ενάντια στις περικοπές που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, ενάντια στην αποψίλωση όλων των υπηρεσιών από προσωπικό, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα σχολεία στην περιοχή συνεχίζουν να είναι κλειστά γιατί δεν έχουν νερό, ρεύμα, είναι γεμάτα λάσπες. Πότε θα πάνε σχολείο τα παιδιά; Ποια είναι η μέριμνα του κράτους, θα δώσει ειδική χρηματοδότηση σε αυτές τις υποδομές για να μπορέσουν να λειτουργήσουν; Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί πηγαίνοντας στην πανεργατική στις 14 Δεκέμβρη”.