Μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί μαζί ενάντια στις συγχωνεύσεις

Την Παρασκευή 18/3 πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών και μαθητών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και κατάληψη των γραφείων αφού ο Διευθυντής, Ι. Κουμέντος για άλλη μια φορά δεν δεχόταν να γίνει συνάντηση. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να αποσυρθούν τώρα όλες οι συνενώσεις και τα κλεισίματα σχολείων. Το Υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση γεμάτη με ψέματα για…βανδαλισμούς και προπηλακισμούς του Διευθυντή και στοχοποίησε μαθητές και αριστερούς συνδικαλιστές με αναφορά στους «γνωστούς συνδικαλιστές των Αριστερών Συσπειρώσεων». Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ στις 20/3.

Οι μαθητές έχουν ξεκινήσει ήδη να κλιμακώνουν τις κινητοποίησεις τους. Στην Γκράβα έχουν ξεκινήσει καταλήψεις από την προηγούμενη εβδομάδα. «Την κατάληψη την κάνουμε για να μην γίνει συγχώνευση και κατάργηση σχολείων, επειδή θέλουνε να μας συγχωνεύσουν με το 40ο και να μας βάλουν σε τάξεις να είμαστε σαράντα άτομα και έτσι βέβαια δεν θα γίνεται μάθημα», δήλωσε στην Εργατική Αληλεγγύη ο Έντρι, μαθητής στο 61ο Γυμνάσιο.

Δημόσια σχολεία

«Εχουμε μιλήσει με το 40ο και τα άλλα σχολεία,  κατεβήκαμε μαζί, όλοι από τη Γκράβα, στην πορεία που έγινε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη», πρόσθεσε ο Γιάννης. «Είναι μαζί μας και οι καθηγητές, παρόλο που κάποιοι δεν συμφωνούν με την κατάληψη. Θέλουμε δημόσια σχολεία, όχι να τα πάρουν πολυεθνικές και να τα ρευστοποιήσουν όλα».

Στο Γαλάτσι συγκροτήθηκε Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή κατά των συγχωνεύσεων-καταργήσεων στις 17/3 μετά από πρόσκληση των Συλλόγων των Γονέων και Κηδεμόνων. Στη συζήτηση που προηγήθηκε συμμετείχαν γονείς, εκπαιδευτικοί, μέλη των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων, εκπρόσωποι από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Η Αθηνά», από τη Γ’ ΕΛΜΕ και την Ένωση Γονέων Γαλατσίου.

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής οργανώθηκαν συγκεντρώσεις στη γειτονιά το Σάββατο 19/3 και την Τρίτη 22/3, ενώ γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν παρέμβαση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Στο Περιστέρι ετοιμάζουν επίσης διαδήλωση στην παρέλαση. Το ΔΣ της  ΕΛΜΕ Α΄ Δυτικής Αθήνας θα συνεδριάσει την Τετάρτη 23 Μάρτη στο 9ο και 19ο Γυμνάσιο Περιστερίου για να συζητήσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και προτείνει να γίνει Λαϊκή Συνέλευση σε κεντρικό χώρο της γειτονιάς με τη συμμετοχή εργαζόμενων, μαθητών και εκπαιδευτικών την επόμενη εβδομάδα.

Στο Ίλιον πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Μάρτη στην κεντρική πλατεία με πρωτοβουλία της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας και του Συλλόγου Δασκάλων «Δ. Γληνός». Ο Αντώνης Πέττας, γραμματέας της ΕΛΜΕ είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη «με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της περιοχής οργανώθηκε μια μεγάλη για τα δεδομένα του Ιλίου συγκέντρωση στην πλατεία. Μόνο οι μαθητές ξεπερνούσαν τα 500 άτομα. Θέλουμε ο συντονισμός που ξεκίνησε η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων να αποκτήσει πιο στέρεες βάσεις και να διευρυνθεί με φορείς και σωματεία. Να φτιαχτεί μία κοινή επιτροπή. Χρειάζεται να πάει και πολιτικά παραπέρα από την εκπαίδευση, να ανατρέψουμε τη συνολική επίθεση που γίνεται».

Στο Κουκάκι οι μαθητές του 14ου Γυμνασίου-Λυκείου που θα συγχωνευτεί με το 33ο Λύκειο και Γυμνάσιο έκαναν πορεία στους δρόμους της γειτονιάς και απέκλεισαν την κάθοδο της Συγγρού το μεσημέρι της Παρασκευής 18/3 με σύνθημα «600 δις έχουν στην Ελβετία, στις γειτονιές μας κλείνουν τα σχολεία».

Σε κατάληψη προχώρησαν και οι μαθητές του 5ου Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου που βρίσκεται στις λίστες των υπό κατάργηση σχολείων. Έξω από το σχολείο υπάρχουν πανώ με συνθήματα όπως «Μολών Λαβέ» και «Δεν πάμε πουθενά».

Οι κινητοποιήσεις έχουν απλωθεί πραγματικά σε πανελλαδικό επίπεδο. Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 17 Μάρτη «μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 1ου και 2ου Γυμνασίου Μενεμένης πραγματοποίησαν κινητοποίηση, αντιδρώντας στη συγχώνευσή τους, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των παιδιών στα σχολεία είναι παιδιά παλιννοστούντων ομογενών και οικονομικών μεταναστών», όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της ΟΛΜΕ. Στις Σέρρες σε κατάληψη βρίσκονται το Γυμνάσιο Γαζώρου, το Λύκειο Νέου Σκοπού και το Δημοτικό Σχολείο της Πρώτης.

Χιλιόμετρα

Στη Δράμα καθηγητές, γονείς και μαθητές αντιδρούν στις συγχωνεύσεις σχολείων που γίνονται στο νομό καθώς θα αναγκάσουν τα παιδιά να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σχολεία τους, ενώ χάνονται οργανικές θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα συγχωνεύονται  «το Γυμνάσιο Προσοτσάνης με αριθμό μαθητών 235 με το Γυμνάσιο Μικρόπολης με αριθμό μαθητών 18 σε Γυμνάσιο Προσοτσάνης με 253 μαθητές.

Οι μαθητές που θα μετακινηθούν από το Γυμνάσιο Μικρόπολης στο Γυμνάσιο Προσοτσάνης θα διανύουν καθημερινά από 32km μέχρι 46km σε δρόμο με κακή κατάσταση οδοποιίας και συνεπακόλουθο κίνδυνο οδικών ατυχημάτων. Οι εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τον χειμώνα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην μετακίνηση των μαθητών».

Στη Λάρισα «έγινε πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων την Παρασκευή 18 του Μάρτη έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Πάνω από 800 άτομα έκλεισαν το δρόμο και απέκλεισαν το κτίριο ενάντια στην κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία πιστή στο πνεύμα του Μνημονίου. Με πανό συμμετείχαν μαθητές σχολείων από τη γύρω περιοχή, η ΕΛΜΕ, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου, ο αντιπεριφερειάρχης αναγκάστηκε να δώσει δημόσια στήριξη στον αγώνα τους, μας είπε ο Πέτρος Θεοδοσιάδης. Επίσης, απεργία πείνας πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι μαθητές του Λυκείου της Τσαρίτσανης που απαιτούν να μην συγχωνευτεί το σχολείο τους.

Στη Μαγνησία σε καταλήψεις σχολείων προχώρησαν οι μαθητές των Λυκείων Ευξεινούπολης, Πτελεού και Μικροθηβών. Στην Ηλεία αντιδρούν στην συγχώνευση του Γυμνασίου Αυγείου με το Γυμνάσιο Χαβαρίου, ενώ οι καθηγητές τονίζουν ότι αν προχωρήσει η συγχώνευση θα υπάρχει τεράστια μαθητική διαρροή καθώς πάνω από το 70% των μαθητών είναι Ρομά, όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί σε ανακοίνωση τους.

Στην Κρήτη σε κινητοποιήσεις είχαν προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα μαθητές και γονείς στα Γυμνάσια στο Τεφέλι και στην Τύλισο, ενώ σε κατάληψη βρισκόταν το Λύκειο και το Γυμνάσιο του Μοχού. Η υφυπουργός, Ε. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι δεν θα ισχύσουν οι συγχωνεύσεις για τα παραπάνω σχολεία. Είναι ένα παράδειγμα για την πίεση που δέχεται το Υπουργείο να κάνει πίσω στα σχέδια του.

Την Τετάρτη 23/3 η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη τους καθηγητές, τους διδασκαλικούς συλλόγους, τους γονείς και τα 15μελή συμβούλια στο Ζάννειο(3ος όροφος, Κολοκοτρώνη 6, Πειραιάς)

Επίσης την ίδια μέρα η Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι, ενώ έχει προκηρύξει δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12 με 2.

Διαβάστε επίσης

Απεργία καταλήψεις

Μαθητές σε δράση

Κρύα Βρύση

Νέο Ηράκλειο

Βριλήσσια