Με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη, το βιβλιοπωλείο Αμόνι κάλεσε στα Πετράλωνα τον εκδότη Κώστα Κοροντζή, να παρουσιάσει το βιβλίο "Περιπέτειες στον Κόκκινο Στρατό", του Γιαροσλάβ Χάσεκ.
Ο Χάσεκ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό για το βιβλίο του ''Ο καλός στρατιώτης Σβεικ''. Τσέχος, που γεννήθηκε στην Πράγα το 1883, ο Χάσεκ ήταν ένας ευφυέστατος, με πλούσιο χιούμορ, συγγραφέας και δημοσιογράφος, με φιλοαναρχικές ιδέες που δίδασκε σε λέσχες σοσιαλιστές εργάτες, με ανοιχτούς λογαριασμούς με την Αυστροουγγρική μοναρχία. Με το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου επιστρατεύεται σε μια μονάδα του αυτοκρατορικού στρατού και στην συνέχεια στην τσέχικη λεγεώνα και βρίσκεται να πολεμά στην Ρωσία. Λιποτακτεί, μετά την νίκη των σοβιέτ και περνά με το μέρος του Κόκκινου Στρατού. Ο εμφύλιος ξεσπά και το βιβλίο είναι οι εμπειρίες του Χάσεκ όταν το σοβιέτ των στρατιωτών του τομέα της αριστερής όχθης του Βόλγα, τον διορίζει στρατιωτικό διοικητή στην πόλη Μπουγκούλμα, 800 χιλ. από την Μόσχα, στην Ασιατική Ρωσία.
Κανείς δεν ξέρει ποιός ελεγχει την πόλη, ούτε επίσης που ακριβώς βρίσκεται. "Συμβουλευτείτε ένα χάρτη" είναι η προτροπή του αρχηγείου. Ταξιδεύει χωρίς ρούβλι στην χώρα των Τατάρων, παρέα με την φρουρά του. Με ποταμόπλοια και σε λασπωμένους δρόμους φτάνει τελικά στην Μπουγκούλμα που τον καλωσορίζει.
Η εμφάνιση του Γερακίμοφ, ενός οπλαρχηγού πολωνού που πολεμάει στο πλευρό των κόκκινων είναι νέα πηγή προβλημάτων. Διεκδικεί την πόλη με το ακλόνητο επιχείρημα των περισσότερων ενόπλων, ενώ πιστεύει ότι το κόψιμο μερικών κεφαλιών και το χαράτσωμα είναι αναγκαίες επαναστατικές ενέργειες. Στην τοποθέτηση του Χάσεκ ότι η μάχη με την αμορφωσιά και τον αναλφαβητισμό είναι το άμεσο καθήκον, ο Γερακίμοφ απαντά με ένα διάταγμα, που απαιτεί από όλους τους κατοίκους μέσα σε 3 ημέρες να μάθουν ανάγνωση και γραφή, που είναι και το τελευταίο του διάταγμα γιατί η ενίσχυση από το κόκκινο ιππικό της Πετρούπολης αποκαθιστά τον Χάσεκ. Η μάχη με τους λευκούς φτάνει στην πόλη και πάλι η λύση έρχεται από το κόκκινο ιππικό που νικά τους λευκούς.
Μετά την Ρώσικη Επανάσταση χιλιάδες γυναίκες και άντρες ρίχτηκαν με απέραντο ενθουσιασμό στην προσπάθεια να χτίσουν μία κοινωνία χωρίς πόλεμο, αμάθεια, δεισιδαιμονία, αμορφωσιά, καταπίεση. Ο Χάσεκ ήταν ένας από αυτούς και θα τα είχαν καταφέρει αν η αντεπανάσταση δεν είχε τσακίσει το κίνημα της εργατικής τάξης στην Δυτική Ευρώπη. Μέχρι την επόμενη έφοδο στον ουρανό το βιβλίο του Χάσεκ, μας οπλίζει με ένα πολύτιμο όπλο, το χιούμορ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες αυτού του δρόμου.