Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Μόνιμη δουλειά για όλους

29/11, Αθήνα

29/11, Θεσσαλονίκη

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της 29ης Νοέμβρη στο Υπουργείο Υγείας. Δεκάδες συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία συμμετείχαν στην κινητοποίηση, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η κινητοποίηση είχε οργανωθεί από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, μετά από μαζική συνέλευση που είχε πραγματοποιήσει στις 31 Οκτώβρη κι έλαβε μεγάλες διαστάσεις από συμβασιούχους και πρωτοβάθμια σωματεία που κινήθηκαν για την οργάνωσή της, αναγκάζοντας τελικά να συμμετέχουν με στάσεις εργασίας και οι ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των συμβασιούχων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της ΥΠΕ, οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων του Αγ.Σάββα, του Αττικού, του ΚΑΤ και της ΠΟΕΔΗΝ, κι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΟΕΝΓΕ και του φοιτητικού συλλόγου ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας που βρισκόταν σε κατάληψη. Εκτός από τα παραπάνω σωματεία, οργανωμένη παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι από το Ελπίς, το Γεννηματάς, το Δρομοκαΐτειο, τον Ερυθρό, το Αγλ.Κυριακού και τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια.

'Οπως κατήγγειλε απεργός από την 1η ΥΠΕ, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του υπουργείου, “σήμερα ανακοινώθηκαν οι πρώτες 39 απολύσεις σε συμβασιούχους εργαζόμενους στην Υγεία”.

Την ίδια ώρα απεργιακή συγκέντρωση γινόταν και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, έξω απο την 3η και 4η ΥΠΕ στον πεζόδρομο Αριστοτέλους έδωσαν το παρόν δεκάδες συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, επικουρικοί ιατροί, επικουρικό προσωπικό και μόνιμοι εργαζόμενοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο ΓΝΘ, το ΑΧΕΠΑ, το «Γ. Γεννηματάς», το Θεαγένειο και τα ΠΕΔΥ Τούμπας, Μαρτίου και Πύλης Αξιού. Με πανό συμμετείχαν το σωματείο εργαζόμενων του ΨΝΘ, οι συμβασιούχοι του ΨΝΘ, οι επικουρικοί ιατροί και το Συντονιστικό Νοσοκομείων.

Δράσεις με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων έγιναν και στην Πάτρα την ίδια μέρα. Μαζική εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου όπου μοιράστηκε ανακοίνωση σε εργαζόμενους, συνοδούς, επισκέπτες και ασθενείς, αναρτήθηκε πανό στην πύλη του νοσοκομείου, κι έγινε πλούσια συζήτηση με συμβασιούχους νοσηλευτές και τραυματιοφορείς. 

Στην Αθήνα, οι απεργοί ξεπέρασαν το εμπόδιο των ΜΑΤ και μπήκαν στο Υπουργείο, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας. 

Για τα ζητήματα των επικουρικών εργαζόμενων, που βρίσκονται απλήρωτοι και “στον αέρα” όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον, το υπουργείο απάντησε ότι στις 5/12 συζητείται το θέμα της καταβολής των μισθών τους, σε κλιμάκιο του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ίδιο ισχύει και για το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις έργου ή εργασίας. Όμως δεν υπήρξε καμία δέσμευση για την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και δεν κουβέντιαζαν καν τι θα πράξουν σε περίπτωση που εκδοθούν αρνητικές αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράταση

Για τους εργαζόμενους συμβασιούχους του Ειδικού Προγράμματος ΟΑΕΔ δήλωσε ότι έχει παρθεί η πολιτική απόφαση να γίνει παράταση της σύμβασης για άλλους 12 μήνες, αμέσως μετά τη λήξη του πρώτου 12μηνου. Το ίδιο θα ισχύσει και για την δεύτερη φουρνιά εργαζόμενων ΟΑΕΔ που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στις θέσεις τους, δηλαδή για το σύνολο των 4.000 εργαζόμενων του Ειδικού Προγράμματος ΟΑΕΔ στην Υγεία. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι το ΦΕΚ θα βγει μέσα στο Δεκέμβρη. Σε ερώτηση τι σκοπεύουν να κάνουν μετά το 24μηνο η απάντηση ήταν ότι “δεν μπορούμε να απαντήσουμε αυτή τη στιγμή όπως θα θέλαμε”!

“Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές αποφάσεις καθορίζονται από τις αγωνιστικές και πολιτικές πιέσεις που βρίσκουν μπροστά τους” σχολιάζουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού των Νοσοκομείων. “Αυτό που ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να πάρει απόφαση παράτασης είναι η αποφασιστικότητα και οι πρωτοβουλίες που πήραν οι εργαζόμενοι από τα κάτω. Σε πολλούς χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν μέσα από συσκέψεις, περιοδείες συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και μαζί με μόνιμους εργαζόμενους, συντονίστηκαν με τους συλλόγους, απαίτησαν και κατάφεραν να πάρουν γραπτές αποφάσεις από τους Διοικητές, ότι είναι απαραίτητοι γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η 29/11 ήταν ένα κρίσιμο βήμα απεργιακής δράσης, ενάντια στην ελαστική προσωρινή εργασία, τις απολύσεις και την απληρωσιά. Αυτή η πρωτοβουλία ανοίγει το δρόμο για όλους τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, στην εκπαίδευση, στα υπουργεία, στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά”.