Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όχι στις ρατσιστικές συμφωνίες ΕΕ-Λιβύης-Τουρκίας: Όχι ξανά σκλάβοι στην Αφρική

Η διαδήλωση έξω από τα γραφεία της ΕΕ, Σάββατο 2 Δεκέμβρη

Το καλοκαίρι του 2015 το προσφυγικό κύμα μαζί με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης σάρωσε την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη γκρεμίζοντας τα σύνορα της Ευρώπης Φρούριο που προσεκτικά χτίζονταν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Το Μάρτιο του 2016, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να κλείσουν την ανατολική είσοδο του Αιγαίου προχωρώντας στην ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που ανάμεσα σε άλλα σήμανε σκληρό κλείσιμο των συνόρων, δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά, πάγωμα της χορήγησης ασύλου και απελάσεις στις χώρες προέλευσης ή εισδοχής. 

Η εφαρμογή της συμφωνίας σήμανε τη μείωση της λεγόμενης προσφυγικής ροής στην Ανατολική οδό και την εκτίναξη της ροής στην κεντρική μεσογειακή οδό μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας. Μαζί εκτινάχτηκαν και οι πνιγμοί των προσφύγων και των μεταναστών.

Προκειμένου να κλείσει και αυτή η είσοδος για τους πρόσφυγες, οι ηγέτες της ΕΕ προχώρησαν με τη Σύνοδο της Μάλτας τον Φλεβάρη του 2017 σε ένα επόμενο βήμα, στον έλεγχο της μετανάστευσης στις χώρες της Αφρικής.

Έτσι, δίπλα στη φρίκη των μαζικών πνιγμών το μόνο που πέτυχαν ήταν να προσθέσουν και την φρίκη των σκλαβοπάζαρων - ενώ οι προσφυγικές ροές αυξάνονται ξανά στο Αιγαίο αλλά και την δυτική οδό στην Ισπανία.

Αυτή είναι η στιγμή για να ξεδιπλώσουμε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης που θα απαιτήσει και θα βάλει τέλος σε αυτήν τη φρίκη κορυφώνοντας με μαζικές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης φέτος στις 17 Μάρτη.


Ποτέ ξανά σκλαβιά στην Αφρική. Από τη Λιβύη μέχρι τα νησιά κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά. Να σταματήσει η εκπαίδευση της Λυβικής Ακτοφυλακής από το ελληνικό κράτος. Να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ με τη Λιβύη και την Τουρκία!  

Αυτά ήταν τα μηνύματα που έστειλαν εκατοντάδες διαδηλωτές το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου το μεσημέρι σε μια οργισμένη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί, μετανάστες και ντόπιοι αλυσοδέθηκαν συμβολικά, φώναξαν συνθήματα και διαδήλωσαν με πλακάτ και πανώ γραμμένα στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. 

Η συγκέντρωση και η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Αφρικανικού δίκτυου στην Ελλάδα, του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων, κατευθύνθηκε στα γραφεία της ΕΕ και την πρεσβεία της Ιταλίας όπου και θυροκολλήθηκαν ψηφίσματα. Συνθήματα φωνάχτηκαν και έξω από τη γαλλική πρεσβεία και την αιγυπτιακή πρεσβεία και βέβαια τη Βουλή.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από κοινότητες Σενεγάλης, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτής Ελεφαντοστούν, Σομαλίας, Κογκό, Μπουρούντι, Αιθιοπίας, Γκάνας, Σουδάν, Κένυας, Νιγηρίας, Τανζανίας, Σιέρρα Λεόν, Γουινέας, Ζανζιβάρης, Αιγύπτου. Επίσης το Watoto Afrika, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών. Μαζί τους βρέθηκαν εκπρόσωποι από την Πακιστανική Κοινότητα, την Κοινότητα Μπαγκλαντές, το KASAPI, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας και πολλοί αντιρατσιστές-τριες. Με πανό διαδήλωσαν η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ο Σύλλογος Φοιτητών ΣΓΤΚΣ Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ, η Εργατική Αλληλεγγύη, οι ΚΕΕΡΦΑ Πατησίων-Κυψέλης Γαλατσίου και η ΚΕΕΡΦΑ Δάφνης- Νέας Σμύρνης, η ομάδα «το μωβ».

«Σήμερα διαδηλώνουμε γιατί είναι απίστευτο μέσα στο 2017 να συμβαίνει κάτι σαν κι αυτό που βλέπουμε στη Λιβύη» μας λέει ο Λαμινέ Καμπά, πρόεδρος της Κοινότητας της Γουινέας στην Ελλάδα. «Να ανοίγουνε παζάρια και να πουλάνε ανθρώπους, είναι κάτι που μας έχει βγάλει από τα ρούχα μας. Πρέπει να βγούμε όλοι στο δρόμο, όχι μόνο οι Αφρικανοί, όλος ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί. Να βρούνε τρόπο να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τη Λιβύη και με την Τουρκία».   

Δουλεμπόριο

«2017 και άνθρωποι πωλούνται 400 ευρώ το κεφάλι, δίπλα μας, δύο χώρες κάτω στη Λιβύη με τη στήριξη της ΕΕ. Τα λόγια είναι περιττά, χρειάζεται δράση για να σταματήσει αυτή η κατάσταση» μας λέει ο Μάρκος από την ΚΕΕΡΦΑ Δάφνης-Νέας Σμύρνης. «Είμαστε από το Μαρόκο και βρισκόμαστε εδώ και η κόρη μου και ο σύζυγός μου για να διαδηλώσουμε ενάντια στο δουλεμπόριο» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Φατιμά. «Στη γενική συνέλευση της σχολής μου που έγινε την Παρασκευή ενάντια στις περικοπές πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε και σήμερα σαν σύλλογος με πανό. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να τους ανοίξουν τα σύνορα και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον» μας λέει ο Ορέστης που κρατάει το πανό της ΣΓΤΚΣ από το ΤΕΙ Αθήνας. 

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης τον λόγο πήραν εκπρόσωποι κοινοτήτων και οργανώσεων, ντόπιοι και μετανάστες: 

«Παλιά μας έβαζαν αλυσίδες. Η Ευρώπη παλιά πήγαινε στην Αφρική με βαπόρια για να αγοράσει δούλους. Τώρα εμείς φεύγουμε από την Αφρική για να γλυτώσουμε από την καταστροφή. Από δικτάτορες που χρηματοδοτεί η ΕΕ και χοντραίνουν ενώ ο κόσμος φεύγει γιατί δεν αντέχει. Και πάλι μας βάζουν αλυσίδες. Εξακολουθούν να μας έχουν αλυσοδεμένους όλους εμάς με αλυσίδες στα χέρια και τα πόδια και αυτές που φαίνονται και εκείνες που δεν φαίνονται. Να σπάσουμε όλες τις αλυσίδες και τις ορατές και τις αόρατες. Να μας αφήσει η Ευρώπη να είμαστε ελεύθεροι να ζήσουμε» είπε η Λορέτα Μακόλεϊ από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών.

«Εμείς το Αφρικανικό Δίκτυο της Ελλάδας και το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών καταδικάζουμε έντονα τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποφέρουν οι Αφρικανοί που έχουν συλληφθεί και είναι σε κράτηση κάτω από εξαιρετικά κακές συνθήκες» τόνισε ο Σαμσιντίν Ιντρίσου. «Είναι ένα από τα αποτελέσματα της ανεύθυνης πολιτικής της ΕΕ και των μελών της και ειδικά την Ιταλία. Από το 2000 η Λιβύη είναι στρατηγικός συνεργάτης της ΕΕ για να ελέγχουν τα σύνορα και να κρατάνε τους μετανάστες. Απαιτούμε να διαλυθούν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιβύη. Από όλα τα κράτη της ΕΕ απαιτούμε τη διακοπή συνεργασίας με τη Λιβύη και τις τοπικές πολιτοφυλακές». 

Μήνυμα

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τις αρχές της Ευρώπης και της Ιταλίας ότι αρκετά πλέον, να δημιουργούν προβλήματα στην Αφρική και να ενθαρρύνουν εμπόριο στα σύνορα», είπε ο Ντόναλντ Οκαουέρε από τη Νιγηριανή Κοινότητα.  

«Όπως ζητάμε πανεπιστήμια που να τους χωράνε όλους παλεύουμε και για μια κοινωνία που να τους χωράει όλους» τόνισε στο χαιρετισμό της η Βασίλεια Χαρλαύτη, φοιτήτρια από το ΤΕΙ Αθήνας.

«Ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός είναι υπεύθυνοι» είπε ο Σεκ Καντίμ από τη Σενεγάλη. «Μια ζωή έρχονται αυτοί και μπαίνουν στις χώρες μας, μας εκμεταλλεύονται, μας παίρνουν τα διαμάντια, το χρυσό, το πετρέλαιο, όλο τον πλούτο, μας αναγκάζουν να φύγουμε, και μετά μας σταματάνε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι υπεύθυνη η ΕΕ όπως υπεύθυνοι είναι ο Σαρκοζί και το ΝΑΤΟ και η επέμβασή τους στη Λιβύη. Το ΝΑΤΟ κλείστε, τα σύνορα ανοίξτε!»

«Αφού κατέκλεψαν όλη την Αφρική, τώρα χρησιμοποιούν τους μετανάστες σαν σκλάβους. Όχι στη σκλαβιά, όχι στο κυνήγι των μεταναστών από τους καπιταλιστές και τους ιμπεριαλιστές » είπε ο Ζούρι Αμπντεραχίμ από το Watoto Afrika.

 «Είμαστε εξοργισμένοι με αυτά που βλέπουμε να γίνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωση στη Λιβύη. 200 χρόνια μετά, βλέπουμε σκλαβοπάζαρα ξανά στην Αφρική» τόνισε στην ομιλία του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. «Πουλάνε τους ανθρώπους που προσπαθούν να γλυτώσουν από τους πολέμους, τη φτώχεια και τις δικτατορίες και διασχίζουν την έρημο της Λιβύης για να φτάσουν στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Και τι συναντούν μπροστά τους; Την ΕΕ που έχει κάνει συμφωνία με τις συμμορίες που μαίνονται τη Λιβύη και έχουν χτίσει στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσα στα οποία βρίσκονται πάνω από 15.000 άνθρωποι». 

Ο Μιχάλης Αφολάνιο εκ μέρους του Πολιτιστικού Κέντρου Ανάσα τόνισε: «Θεωρούσαμε ότι το δουλεμπόριο και τα σκλαβοπάζαρα ανήκαν στο παρελθόν, ότι ήταν κάτι που έβλεπε κανείς στα βιβλία της ιστορίας σαν συμμόρφωση προς τους νεότερους. Σήμερα εν έτει 2017 βρίσκομαι ξανά σε μια τέτοια κατάσταση να διαδηλώνω για τα ίδια σκατά. Καλούμε όλους να συμμετέχουν σε αυτά τα συλλαλητήρια, απ’ όποια παράταξη και αν γίνονται, απ’ όποιους και αν οργανώνονται. Αυτή η πρωτοβουλία καλεί όλους τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, όσους έχουν έστω και μια αίσθηση ευθύνης να συμμετάσχουν και όλοι μαζί να πούμε όχι σκλάβοι στην Αφρική».


Το αίσχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η καταγγελία ότι στη Λιβύη γίνεται μαζικό δουλεμπόριο όπου Αφρικανοί πωλούνται σαν σκλάβοι έχει γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση ήδη από τον Απρίλη του 2017. 

Όλες οι αναφορές που φτάνουν από επίσημους οργανισμούς καταγγέλλουν ότι στη Λιβύη τον τελευταίο χρόνο χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν πωληθεί σαν σκλάβοι και έχουν πέσει θύματα απάνθρωπων βασανιστηρίων, βιασμών, εξευτελισμών ενώ δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ταυτόχρονα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πνίγονται στις επιχειρήσεις απώθησης της Λιβυκής Ακτοφυλακής. 

Υπεύθυνες για αυτό το διπλό αίσχος είναι όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της ΕΕ και μεταξύ αυτών η ελληνική κυβέρνηση. 

Τον Φεβρουάριο του 2017 οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο της Μάλτας αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή της επονομαζόμενης (κατά τα πρότυπα ευφημισμού του Γκέμπελς) «εξωτερίκευσης του ελέγχου μετανάστευσης» και «ανάθεσης των υπευθυνοτήτων σε εξωτερικούς συνεργάτες», δηλαδή σε χώρες της Αφρικής όπως η Λιβύη, ο Νίγηρας κ.α. Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε  επισήμως το «κλείσιμο της κεντρικής μεσογειακής οδού προς την Ευρώπη».

Εξωτερική ζώνη

Την ιδέα της εφαρμογής μιας εξωτερικής ζώνης που να εμποδίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πριν φτάσουν στα σύνορα της Ευρώπης είχε βάλει ήδη στο τραπέζι από το 2003 η Αγγλία, είχε συμφωνήσει με αυτή το 2005 η Γερμανία, υιοθετήσει το 2007-09 η Ιταλία και έχει γίνει σήμερα πρακτική χωρών όπως η Ισπανία και η Γαλλία και της ίδιας της ΕΕ με συμφωνίες όπως με το Μαρόκο το 2013, την Τυνησία το 2014, την Τουρκία το 2016 και αυτήν με τη Λιβύη το 2017:

Βασικό προϊόν της συνόδου της Μάλτας ήταν ένα μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Ιταλία και την κυβέρνηση της Λιβύης το οποίο εστιάζει: Στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2008 μεταξύ Ιταλίας-Λιβύης (υπογεγραμμένη τότε από τον Καντάφι και τον Μπερλουσκόνι). Στην ενίσχυση της Λιβυκής Ακτοφυλακής ώστε να «διασώζονται» δηλαδή να απωθούνται οι μετανάστες στα δικά της χωρικά ύδατα. Και στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες που «διασώζονται» στη Μεσόγειο ή συλλαμβάνονται να διασχίζουν τη χώρα.

Η ΕΕ ήδη έχει δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Νίγηρα, για τον εξοπλισμό και τη στελέχωση συνοριακών φρουρών με στόχο να εμποδίζουν πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν στη Λιβύη. Τον Απρίλιο ενέκρινε 90 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τη Λιβύη με στόχο «μια βελτιωμένη διαχείριση της μετανάστευσης» εκεί. Τον Αύγουστο ήταν ο Μακρόν που κάλεσε Σύνοδο Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών χωρών με στόχο την δημιουργία hot spot στις δεύτερες. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν η Μέρκελ, οι Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Πριν λίγες μέρες ο ιταλός υπουργός Μάριο Μορκόνε δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα ενισχύσει την Λιβυκή Ακτοφυλακή με 285 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023.  

Όπως καταγγέλλουν πολλές οργανώσεις το κράτος της Λιβύης δεν αναγνωρίζει καν τις διαφορές ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες καθώς δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης. Αλλά τι εκπροσωπούν οι «συνομιλητές» της ΕΕ στη Λιβύη; Η  αλήθεια είναι ότι το «λιβυκό κράτος», με το οποίο η ΕΕ και το ελληνικό κράτος έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες, είναι στην πραγματικότητα ένα ανέκδοτο, καθώς τη Λιβύη διεκδικούν σήμερα τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις ενώ μεγάλο μέρος της χώρας ελέγχουν συμμορίες και φύλαρχοι. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο επίτροπος του ΟΗΕ στη Λιβύη «υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας, στο οποίο οπλισμένες ομάδες, συμμορίες κακοποιών, λαθρεμπόρων και διακινητών έχοντας τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών της ελέγχουν τη ροή των μεταναστών μέσα στην χώρα - που μετατρέπεται σε  εμπόρευμα».   

Στις 2 Απρίλη, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανταγωνιστικές μεταξύ τους φυλές στη Νότια Λιβύη συμφώνησαν να συνεργαστούν και να ασφαλίσουν τα σύνορα ώστε να εμποδίζουν τους μετανάστες να φτάνουν στην Ευρώπη. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι 60 φύλαρχοι κατέληξαν σε συμφωνία 12 σημείων μετά από 72 ώρες μυστικών συνομιλιών στη Ρώμη.

Λίγους μήνες μετά,  τον Αύγουστο και βορειότερα, στα δυτικά της Τρίπολης, τα ρεπορτάζ (πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ) αναφέρουν ότι «μια ένοπλη οργάνωση εμποδίζει τα πλοιάρια των προσφύγων να αναχωρήσουν για τον διάπλου της Μεσογείου από μια πόλη δυτικά της Τρίπολης στη Λιβύη. Η οργάνωση αυτή αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες "πολίτες, αστυνομικούς, στρατιωτικούς"  αναφέρει μια πηγή... Διεξάγει μια "σκληρή εκστρατεία", την οποία ξεκίνησε "ένας πρώην νονός της μαφίας", σύμφωνα με μια άλλη πηγή από την Σαμπράθα. Μια τρίτη πηγή επεσήμανε ότι η οργάνωση αυτή καταβάλλει "σημαντικές προσπάθειες να ελέγξει την περιοχή". Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, η οργάνωση έχει δημιουργήσει ένα κέντρο κράτησης για τους μετανάστες, ενώ μια άλλη πηγή εξήγησε ότι η οργάνωση επιζητεί νομιμοποίηση και χρηματοδότηση από την κυβέρνηση στην Τρίπολη».

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διακινούνται, συλλαμβάνονται, βιάζονται, δολοφονούνται, πωλούνται σκλάβοι και απωθούνται από οπλισμένες ομάδες, οργανώσεις και μια ακτοφυλακή, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.   

Δεν μπορεί να διαλέξει κανείς ποιος θα έπρεπε να ντρέπεται περισσότερο για αυτό το παζάρι, για αυτήν την αθλιότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της ή οι συνομιλητές της; Μάλλον, το αντίστροφο.


 

Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Η άλλη όψη της ρατσιστικής Ευρώπης-Φρούριο είναι η όψη των νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες της Αφρικής.

Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή και επέμβαση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων συμμάχων τους στη Λιβύη το 2011, που έγινε στο όνομα της δημοκρατίας και του πολέμου κατά τη τρομοκρατίας, πάνω ακριβώς στη στιγμή που η Αραβική Άνοιξη έφτανε στη χώρα, έχει αφήσει πίσω της μια απερίγραπτη καταστροφή και ένα τεράστιο χάος – παρόμοιο με αυτό που άφησε η επέμβαση στο Ιράκ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με αφορμή το σχέδιο ελέγχου της μετανάστευσης, πρώην μεγάλες και μικρές αποικιοκρατικές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία τρέχουν σε έναν αγώνα δρόμου να επανεδραιώσουν την κυριαρχία τους σε φτώχες χώρες, πολλές φορές πρώην αποικίες τους στην Αφρική, χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας διεφθαρμένα καθεστώτα, δικτατορίες –και όπου αυτά δεν υπάρχουν όπως στη Λιβύη, ακόμη και οπλισμένους γκάνγκστερς.     

Στην 5η κοινή Σύνοδο της Αφρικανικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε στις 29-30 Νοεμβρίου, περίσσεψαν οι υποκριτικές δηλώσεις και τα κροκοδείλια δάκρυα των Ευρωπαίων για τα γεγονότα στη Λιβύη. Μάλιστα οι συνομιλητές εκπρόσωποι της τελευταίας αλλά και αυτοί του συμμάχου του Τσίπρα στη Μεσόγειο δικτάτορα Σίσι υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να βγει ψήφισμα για τις χώρες που έχουν γίνει σκλαβοπάζαρα. 

Οι υποσχέσεις για «χρηματοδότηση» στις φτωχές χώρες της Αφρικής δεν είναι παρά η διαιώνιση της χρηματοδότησης σε διεφθαρμένα καθεστώτα για να τους κάνουν τη δουλειά. Δίπλα στις ευρωπαϊκές πολυεθνικές που έχουν διεισδύσει «επενδύοντας» στις χώρες της Αφρικής μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλεπόμενες στα προγράμματα του ΔΝΤ, η χρηματοδότηση των ιμπεριαλιστών της ΕΕ μεταφράζεται σε σφιχτότερο έλεγχο των καθεστώτων που τον πληρώνουν εκατομμύρια άνθρωποι που οδηγούνται στη μετανάστευση.


Τσίπρας ο “Εκπαιδευτής”

Σε αυτό το αίσχος που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη είναι άμεσα μπλεγμένη και η ελληνική κυβέρνηση. Στα πλαίσια της επιχείρησης Sophia του ΕUNAVFORMED το διάστημα 2015-17 ανέλαβε την εκπαίδευση στελεχών της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης. Αυτή ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016 με τη συμμετοχή 20 Λίβυων υψηλόβαθμων αξιωματικών, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΑΝ) στη Σούδα.

Στην  επίσκεψή του στη Λιβύη το Νοέμβριο του 2016 ο Κοτζιάς είχε δηλώσει: «Είναι γνωστό ότι τα μεταναστευτικά κύματα περνούν μέσα από τη Λιβύη και αυτή τη στιγμή είναι 1 εκατομμύριο και προέρχονται από την κεντρική Αφρική. Η Λιβύη είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα πριν από δύο χρόνια το οποίο χρειαζόταν μία μεγάλη επένδυση για τον έλεγχο των συνόρων της προς την νοτιότερη Αφρική. Η ΕΕ δεν βρήκε ακόμα τα λεφτά ή τη διάθεση και θα πρέπει να τα βρει και το ένα και το άλλο ώστε να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα".

 Όπως δήλωσε χωρίς ντροπή τον Απρίλιο ένα (εκπαιδευμένο άραγε στην Ελλάδα;) διοικητικό στέλεχος της Λυβικής Ακτοφυλακής στο Human Right Watch τον Απρίλη. «η χρήση βίας ενάντια στους μετανάστες είναι αναγκαία προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους». Όπως καταγγέλλουν οι εθελοντικές οργανώσεις διάσωσης η Λυβική Ακτοφυλακή ανοίγει πυρ κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων διάσωσης» σε διεθνή ύδατα ενώ η ιταλική κυβέρνηση καλεί τις οργανώσεις να σταματήσουν να παρενοχλούν τη λυβική ακροφυλακή.

Και ενώ τα εγκλήματα συνεχίζονται, οι σχέσεις καλά κρατούν: Φέτος των Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς στο περιθώριο 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Mohamed Taha Siala όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ «εξετάστηκαν οι προοπτικές σταθερότητας της Λιβύης, καθώς και επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».