Συνέντευξη με την Κατερίνα Πατρικίου, δημοτική σύμβουλο Πετρούπολης και εργαζόμενη στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας
Οι πλημμύρες στη Μάνδρα ανέδειξαν τις καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονιακών περικοπών στους δήμους.
Τι ισχύει στο δήμο Πετρούπολης;
Η καταστροφή της Μάνδρας δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Πριν δύο χρόνια ακριβώς είχαμε τεράστιες πλημμύρες με αγνοούμενους και καταστροφές από μεγάλη νεροποντή στις γειτονιές του Ιλίου, του Περιστεριού, της Πετρούπολης. Είναι γνωστό σε όλους ότι η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου αποτελείται από εργατογειτονιές ευάλωτες σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά τις πλημμύρες του 2015, στα Δημοτικά μας Συμβούλια συζητάμε για το αν έχουν επουλωθεί οι πληγές, τι έργα έχουν γίνει από τότε. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης ακριβώς πριν την πλημμύρα στη Μάνδρα, είχαμε κάνει συζήτηση για το πόσο η γειτονιά είναι θωρακισμένη. Οι απαντήσεις δεν ήταν ευοίωνες για το μέλλον.
Μέχρι σήμερα, τα μνημόνια έχουν σημάνει τουλάχιστον 60% περικοπή του κρατικού προϋπολογισμού προς τους δήμους και κάθε χρόνο τα κονδύλια πετσοκόβονται όλο και περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει με τα χρήματα που δίνει η Περιφέρεια. Και επειδή ήδη έχουμε κουβεντιάσει στην Πετρούπολη και το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2018, η εικόνα είναι τραγική. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 δεν περιλαμβάνει σχεδόν τίποτα από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της πόλης. Τα χρήματα για έργα είναι μόνο μέσω ΕΣΠΑ που σημαίνει συγκεκριμένες προδιαγραφές για το πώς βγαίνουν οι προκηρύξεις και πού δίνονται τα χρήματα. Τα χρήματα που δίνει η Περιφέρεια είναι για έργα ανάπλασης πεζοδρομίων, χώρων, πλατειών, έργα στην πραγματικότητα «βιτρίνας». Και με τον Καλλικράτη, οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα χρήματα από τον ένα κωδικό και να τα βάλουν σε άλλον.
Αυτές είναι οι κεντρικές πολιτικές επιλογές της ΕΕ, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. Η διοίκηση του δήμου προσπαθεί να έχει ένα κουτσουρεμένο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στα έξοδα και κυρίως στη μισθοδοσία και την ασφάλιση των εργαζομένων του δήμου από τα δημοτικά τέλη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο καλυτέρευσης της ζωής των κατοίκων.
Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Ο δήμος Πετρούπολης είχε μια μικρή αύξηση στους εργαζόμενους πριν δύο μήνες, όταν προσλήφτηκαν 24 συμβασιούχοι που κέρδισαν συμβάσεις αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις. Αλλά τα κενά είναι πολύ μεγαλύτερα και καλύπτονται με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, 8μηνα ή 12μηνα. Και η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να προσλαμβάνεται κόσμος που μπορεί να πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη, από το δημοτικό ωδείο, το κολυμβητήριο, από τέτοιους είδους δραστηριότητες δηλαδή που οι δημότες δίνουν ένα αντίτιμο. Η τεχνική υπηρεσία είναι τελείως αποψιλωμένη, δεν υπάρχει προσωπικό για έργα.
Τι προτείνει η “Ανυπότακτη Πετρούπολη”;
Η Πετρούπολη έχει δήμαρχο που έχει εκλεγεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Όμως, παρά την κριτική της στην πολιτική των μνημονίων, η λογική της δημοτικής αρχής είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο κι έτσι -με «πόνο ψυχής» όπως μας λέει συχνά ο δήμαρχος- συμμορφωνόμαστε στους νόμους και τα όρια που υπάρχουν, στο παρατηρητήριο των δήμων και τις εντολές της κυβέρνησης. Η δική μας πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο κάθε φορά -και τώρα στον προϋπολογισμό- είναι ότι υπάρχουν οι όροι για πολιτική αντίσταση και ανυπακοή από την πλευρά του δήμου μαζί με τον κόσμο της γειτονιάς, με τους εργαζόμενους του δήμου, με τα σωματεία του δήμου.
Η πρωτοβουλία, για παράδειγμα, που συζητιέται αυτό το διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για μια μεγάλη κινητοποίηση της γειτονιάς στις 18 Δεκέμβρη ενάντια στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για το σχέδιο που είχε στα συρτάρια του ο Σγουρός και που η Δούρου έλεγε προεκλογικά ότι θα καταργήσει. Είχε, μάλιστα, κάνει την ορκωμοσία της στα Άνω Λιόσια με σύνθημα ότι θα κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει επέκτασή του, έχει ήδη δοθεί σε απευθείας ανάθεση κομμάτι του έργου ξανά στο Μπόμπολα, και μέσα στην εφαρμογή του υπάρχει χρησιμοποίηση πέντε ανενεργών λατομείων της Αττικής, τα τρία εκ των οποίων βρίσκονται στο Θριάσιο.
Ενάντια σε αυτά τα καταστροφικά σχέδια θα γίνει στις 18/12 διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια μέρα θα είναι κλειστές οι δημοτικές υπηρεσίες, έχουμε ζητήσει να είναι και όλα τα σχολεία κλειστά, οι Σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών και η Ένωση Γονέων έχουν πει ότι θα συμμετέχουν. Και σαν επόμενο βήμα ετοιμάζουμε το συντονισμό με τους υπόλοιπους δήμους και τις συλλογικότητες της περιοχής ώστε η επόμενη μας παρέμβαση να είναι στο ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο που υλοποιεί τους νόμους της κυβέρνησης με συνέχιση της υποβάθμισης όλου του Θριάσιου. Αυτή θα έπρεπε να είναι η κατεύθυνση για όλα τα προβλήματα.
Πριν λίγες μέρες η καταδίκη του χρυσαυγίτη Γιαννόγκωνα για επίθεση στην Πετρούπολη έγινε αμετάκλητη.
Ποιες είναι οι αντιφασιστικές μάχες που έχουν δοθεί στη γειτονιά;
Το δικαστήριο ξεκίνησε από τον Οκτώβρη του 2011, μετά από επίθεση που είχαμε δεχτεί μέλη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής που παρέλαυνε στη κεντρική λεωφόρο. Μετά από πολλές αναβολές έγινε η εκδίκαση της υπόθεσης την περασμένη άνοιξη και πριν λίγες μέρες και το Εφετείο με αμετάκλητη καταδίκη του Γιαννόγκωνα. Ο Γιαννόγκωνας δεν είναι ένα απλό μέλος της ΧΑ, είναι από τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου, αυτός που κατέθεσε το καταστατικό της Ελληνικής Αυγής στο Άρειο Πάγο όταν κινδύνευε η ΧΑ να μείνει έξω από τις προηγούμενες εκλογές.
Από την πρώτη στιγμή απευθυνθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε όλη την αριστερά και τα σωματεία της περιοχής. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει πολλές αποφάσεις καταδικάζοντας χτυπήματα της ΧΑ στην περιοχή και είχε συμμετοχή, μαζί με το σωματείο των εργαζόμενων στο δήμο, στην έναρξη της δίκης της ΧΑ στον Κορυδαλλό τον Απρίλη του 2015. Με τα Σωματεία των δασκάλων και των καθηγητών, με την Ένωση Γονέων της Πετρούπολης έχουμε οργανώσει αντιφασιστικές δράσεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις, βιντεοπροβολές, ενημέρωση του κόσμου για τις κεντρικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Τελευταία κίνηση ήταν ψήφισμα για τις επιθέσεις κατά των μεταναστών στην Γκορυτσά.
Έτσι, μπορεί πρωτοκλασάτα στελέχη της ΧΑ, όπως ο Γιαννόγκωνας, να μένουν στη γειτονιά, αλλά δεν έχουν καταφέρει να έχουν ανοιχτά παρουσία. Και θα συνεχίσουμε. Το επόμενο διάστημα θα πάρουμε την πρωτοβουλία για να στηρίξει ο δήμος τη διεθνή αντιρατσιστική/αντιφασιστική μέρα δράσης στις 17 Μάρτη και σα δημοτικό σχήμα θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση των κατοίκων.
Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα δημοτικά σχήματα στην αντίσταση στις επιθέσεις των μνημονίων;
Τα δημοτικά σχήματα, ακριβώς επειδή δρουν σε ένα πιο μικρό κύτταρο όπως η γειτονιά, είναι πολύ πιο εύκολο να συνδεθούν με τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής, να έχουν μια ζωντανή σχέση μαζί τους. Πολλές φορές φέρνουμε θέματα που τους αφορούν μέσα στα δημοτικά συμβούλια, πάντα οργανώνουμε μαζί τους τις απεργιακές μάχες. Το ίδιο θα κάνουμε ενόψει της γενικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη. Χρειάζεται να μπούμε μπροστά για να ξεσηκώσουμε τον κόσμο. Χρειάζεται για παράδειγμα ο κόσμος της Μάνδρας να βγει στο δρόμο στις 14/12, να απαιτήσουμε ότι θα δοθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των περιοχών και αντιπλημμυρικά έργα, όχι για τις τράπεζες, τους τόκους, τους πολεμικούς εξοπλισμούς.
Παράλληλα, τα μέλη των αντικαπιταλιστικών σχημάτων είμαστε οι ίδιοι εργαζόμενοι που δίνουμε αυτές τις μάχες στους χώρους δουλειάς μας. Στα νοσοκομεία έχουμε βγει μετά από μια μεγάλη μάχη, την απεργία για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις 29 Νοέμβρη.
Ξεκίνησε από πρωτοβουλία του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων με σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Άγιου Σάββα, έβαλε την πίεση στην ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να την καλύψουν και κατάφερε να πάρει κυβερνητική υπόσχεση για παράταση συμβάσεων. Αυτό έχει δώσει αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε προσλήψεις στα νοσοκομεία, ότι θα χρηματοδοτηθούν για να μην καταρρεύσει η λειτουργία τους. Ο προϋπολογισμός έχει αιματηρές περικοπές προς την υγεία, αν σταματήσουν να δουλεύουν οι συμβασιούχοι, ολόκληρα τμήματα θα κλείσουν. Στο τμήμα μου στον Άγιο Σάββα, οι τρεις από τους επτά γιατρούς είναι απλήρωτοι και ξεκινούν τη Δευτέρα επίσχεση εργασίας. Την επόμενη βδομάδα οργανώνουμε μεγάλες εξορμήσεις για ενημέρωση και γενική συνέλευση στις 11/12. Αυτός είναι ο τρόπος να κινηθούμε συνολικότερα, με επιτροπές αγώνα και συντονισμό από τα κάτω.
Η Κατερίνα Πατρικίου μίλησε στη Λένα Βερδέ.