Η Άποψή μας
Mε Πανεργατική ορμή: STOP στη μνημονιακή λεηλασία - Να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν

Αθήνα, Πανεργατική απεργία, 14 Δεκέμβρη

Τα κανάλια και οι εφημερίδες προσπάθησαν να επισκιάσουν το μήνυμα της Πανεργατικής απεργίας προβάλλοντας τη μονομαχία Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Μάταια, όμως. Γιατί και τα όσα είπαν οι ηγέτες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν το πανεργατικό μήνυμα: δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σταματήσουμε τη μνημονιακή λεηλασία από τους εργατικούς αγώνες για να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας έκλεψαν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιμένει στο τροπάριο ότι οι νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων στρώνουν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση μέσα στο 2018. Ο Τσίπρας και οι υπουργοί του επαναλαμβάνουν ακριβώς το ίδιο παραμύθι που ακούγαμε από τον Γ. Παπανδρέου το 2011 και τον Σαμαρά το 2014. Έχουν κατρακυλήσει τόσο χαμηλά ώστε συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους προηγούμενους και λένε ότι αυτοί υλοποιούν αυτό το σενάριο της μνημονιακής “εξόδου από τα μνημόνια” εκεί που οι άλλοι απέτυχαν.

Ο Μητσοτάκης και τα ζόμπι της ΝΔ απολαμβάνουν αυτή την ξεφτίλα του ΣΥΡΙΖΑ και απειλούν ότι μια δικιά τους κυβέρνηση θα κλιμακώσει τη λεηλασία πάνω στο δρόμο που τους ανοίγει ο Τσίπρας. Θα μεταφέρουν και άλλο πλούτο στα χέρια των “επενδυτών” μειώνοντας τη φορολογία τους και ανεβάζοντας τις κοινωνικές περικοπές.

Δύναμη

Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τη δύναμη που φανέρωσαν οι απεργοί της Πανεργατικής. Κόντρα στην παραφιλολογία ότι “δεν υπάρχουν απεργοί” και “δεν κουνιέται φύλλο”, οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία έδειξαν χειροπιαστά τι μπορούν να κάνουν. Δεν κουνήθηκε ούτε ένα πλοίο, οι συγκοινωνίες τήρησαν με ακρίβεια το απεργιακό πρόγραμμα, οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν, τα δελτία ειδήσεων σίγησαν. Και δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στα απεργιακά συλλαλητήρια για να υπογραμμίσουν το μήνυμα.

Με αυτή την ορμή ξεκινάει ήδη ο επόμενος γύρος των αγώνων. Μπορεί να είμαστε παραμονές Χριστουγέννων, αλλά οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία ήταν σε στάση και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την Τρίτη, οι συνταξιούχοι κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο την Πέμπτη, τα νέα παιδιά στα ΤΕΙ της Αθήνας συνεχίζουν τις καταλήψεις τους. Οι δηλώσεις ότι οι ρημαγμένες σχολές τους θα γίνουν πανεπιστημιακές δεν τους πείθουν, αντίθετα τους εξαγριώνουν. Όπως και τα “έκτακτα βοηθήματα” δεν σταματούν την οργή των συνταξιούχων και των νέων ανέργων.

Η συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια συμπύκνωσε αυτό το κλίμα. Η Αριστερά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να αξιοποιήσει την ορμή που έδωσε η Πανεργατική Απεργία σε όλα τα μέτωπα. Δίνοντας συνέχεια και κλιμάκωση στο απεργιακό κίνημα αλλά και στηρίζοντας πολιτικά όλες τις μάχες με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο: υπάρχει εναλλακτική στην κατρακύλα του Τσίπρα και στις απειλές του “Κούλη” και δεν είναι άλλη από την αποφασιστικότητα των εργατών να πάρουν πίσω τα κλεμμένα με τη δική τους δράση και δύναμη. Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας στη νέα χρονιά.