Μ. Κανελλοπούλου
Η Μαρία Κανελλοπούλου, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην δημοτική σύμβουλος Αθηνών και κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα, κατέθεσε κατά την 214η δικάσιμο (12/1). «Είμαι μόνιμη κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα από το 2001. Παρακολούθησα τι συνέβαινε στη γειτονιά μου από το 2008 και μετά που ζήσαμε σκηνές απείρου κάλλους [..] Το πώς μετατράπηκε ο Άγιος Παντελεήμονας σε άβατο και λημέρι της ΧΑ θεωρήθηκε πολύ πετυχημένο πείραμα και θέλανε να το κάνουν εξαγωγή στην Πλατεία Αττικής, στο Πέραμα», ξεκίνησε.
Αναφέρθηκε στο πογκρόμ του 2011: «Μετά τη δολοφονία του Καντάρη για 4 μέρες στην περιοχή μας είχαμε ένα απίστευτο πογκρόμ μεταναστών και αδύναμων ανθρώπων από ομοιόμορφα ντυμένα άτομα με παντελόνια παραλλαγής και μαύρες μπλούζες, διακριτικά ή μαίανδρο. [..] Είχαν κλείσει δρόμους, έβλεπες ανθρώπους να τρέχουν σαν τρομαγμένα πουλιά και άλλους να τους κυνηγούν με ρόπαλα και πέτρες. [..] Πήγαιναν οπλισμένοι, τους έκλειναν από παντού και τους χτυπούσαν.
Χτυπάνε μαζί και φεύγουν όλοι μαζί σαν ένα αόρατο χέρι να διευθύνει αυτή την τρομοκρατική ορχήστρα».
Στο αν τα τάγματα εφόδου ανταποκρίνονταν με οποιοδήποτε τρόπο στις ανάγκες της γειτονιάς η μάρτυρας απάντησε κατηγορηματικά όχι: «Η χήρα και οι συγγενείς του Καντάρη έστειλαν μήνυμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που διαβάστηκε δημόσια. Ήταν ένα μνημείο πολιτισμού. Και στην επέτειο της δολοφονίας του, η χήρα είπε ότι οι μετανάστες ψάχνουν μια καλύτερη ζωή και δεν μπορεί επειδή ένας το έκανε αυτό να το χρεωθούν όλοι.
[..] Οι ‘αγανακτισμένοι κάτοικοι’ ήταν μια μικρή μόνο ομάδα που τους χειραγωγούσε η ΧΑ, τους οργάνωνε σε μια κατεύθυνση διαρκούς διαμαρτυρίας κατά μεταναστών κυρίως αλλά και ενάντια σε όσους άρθρωναν έναν λόγο πιο αλληλέγγυο και δημοκρατικό. Συμπορεύθηκαν με τη ΧΑ αλλά όσο περνούσε ο καιρός μίκραινε. Δεν είναι αλήθεια ότι όλος ο κόσμος του 6ου διαμερίσματος ήταν έτσι, εγώ από αυτόν τον κόσμο εξελέγην. Υπήρχαν δημοκρατικοί άνθρωποι αλλά φοβόντουσαν. Μου κατήγγειλαν κάτι σχετικό, και όταν ρωτούσα αν μπορούν να το καταθέσουν αυτό, απαντούσαν ‘Όχι! Όχι κυρία Κανελλοπούλου, έχω παιδιά!’ Φοβόντουσαν, ειδικά οι μετανάστες, και δε γίνονταν μηνύσεις. [..] Το ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα ήταν αμαρτωλό, πλημμελέστατη η λειτουργία του. [..] [Οι κάτοικοι και τα θύματα μίλησαν] μόνο όταν σιγά σιγά αντιλήφθηκαν ότι υπάρχουν κάποιοι που τους συμπαραστέκονται». Έδωσε και την εικόνα των αντιστάσεων της γειτονιάς, όπως οι αντιρατσιστικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε και η ίδια, η αντιναζιστική συναυλία που προσπάθησε να σπάσει το άβατο το 2012 κ.α.
Αναφέρθηκε στο ναζιστικό χαιρετισμό του Μιχαλολιάκου, λέγοντας: «Στην πρώτη συνάντηση του καινούριου Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, τον Ιανουάριο του 2011, ο Μιχαλολιάκος χαιρέτισε ναζιστικά και έγινε τεράστια αναταραχή. Το είδα, καθόμουν δίπλα από τον κ. Κωνσταντίνου. Δε ζήτησε ποτέ συγγνώμη. Και σε ομιλία το έχει πει, ότι το χέρι σηκώνεται ναζιστικά αλλά τουλάχιστον είναι καθαρό. Πάντα στο δημοτικό συμβούλιο συνοδευόταν από σωματοφύλακες που οπλοφορούσαν», ενώ είπε ότι ακόμη και στη Βουλή οι χρυσαυγίτες ήταν «ένας μικρός στρατός».
Χ. Κατσώτης
Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής ΚΚΕ, ξεκίνησε την κατάθεσή του κατά την 213η δικάσιμο (11/1) και θα ολοκληρώσει την Τετάρτη 17/1. Ως στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ γνώριζε τους συνδικαλιστές που δέχτηκαν την επίθεση και κλήθηκε να τους επισκεφθεί στο νοσοκομείο: «Το βράδυ που έγινε η ενέδρα θανάτου στο ΠΑΜΕ, τα θύματα πήγαν στο Θριάσιο με ανοιγμένα κεφάλια (Πουλικόγιαννης, Ζύμαρης, Διαμαντάκης και άλλοι) σε κατάσταση σοβαρή. [Η επίθεση είχε] σκοπό ακόμη και το θάνατο. Είχε προαναγγελθεί ένα μήνα πριν, με την επίσκεψη Λαγού, Παναγιώταρου και Μίχου στο Πέραμα. Όπου υπήρχε εργατική αντίσταση η ΧΑ έκανε δράσεις».
Ρωτηθείς από την πρόεδρο «γιατί να στραφεί κατά του εργατικού κινήματος η ΧΑ;», απάντησε: «Είχε ταυτόχρονα στήσει γραφεία ευρέσεως εργασίας. Επιχειρούσε να αντικαταστήσει αλλοδαπούς εργαζόμενους με Έλληνες με ακόμη πιο χαμηλά μεροκάματα. Είχε λάβει καταγγελίες και η ΓΣΕΕ. Προσπαθούσε να χτίσει τη δύναμή της πάνω στο ότι ‘παλεύουμε μόνο για Έλληνες’. Προσέγγιζε κόσμο που ήταν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Ταυτόχρονα προσπαθούσε να προσελκύσει και εργοδότες. Στην πράξη, στο κοινοβούλιο, η ΧΑ έχει ψηφίσει μείωση του βασικού μισθού. Είναι κοντά στην εργοδοσία, εχθρεύεται τα εργατικά δικαιώματα, επιδιώκει το φόβο για να είναι οι εργάτες υποταγμένοι. Στη Ζώνη υπήρχαν πάρα πολλές μηνύσεις και αγωγές των εργοδοτών στο Σωματείο Μετάλλου γιατί έμπαινε εμπόδιο στη μείωση των μισθών, την κατάργηση των ΣΣΕ κλπ. Σκόπευαν να εμποδίσουν το σωματείο να κάνει συνελεύσεις, να παίρνει αποφάσεις και να συσπειρώνει τους εργάτες».
Σχετικά με το αν θεωρεί την επίθεση στο ΠΑΜΕ απόφαση των αντίστοιχων τοπικών ή κεντρική: «Τίποτα δε θα έκαναν ο Πανταζής και η Νίκαια αν δεν έπαιρναν εντολή από την ηγεσία. Ο Λαγός είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου, ο οποίος φαίνεται από τα sms [να διευθύνει την επίθεση]. Αν ήταν μόνο απόφαση του Λαγού όμως, ο Μιχαλολιάκος θα μπορούσε να αποστασιοποιηθεί, για παράδειγμα καταδικάζοντάς τη, πράγμα που δεν έκανε».
Για την κοινοβουλευτική παρουσία της ναζιστικής οργάνωσης είπε: «Στο κοινοβούλιο έχουν πει τους μετανάστες σκουλήκια και υπανθρώπους, ξένο σώμα. Έχουν ανακαλεστεί μάλιστα στην τάξη από το προεδρείο».
Λ. Κανέλη
Κατέθεσε κατά την 213η δικάσιμο (12/1) η βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος, Λιάνα Κανέλλη. Για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα τόνισε: «Σκοπός της ΧΑ ήταν να μη συνεχιστούν οι αγώνες. Να μην υπάρχουν συμβάσεις, να σπάσει η συλλογικότητα, να φοβάται όποιος θέλει να μπει σε σωματείο. Εξυπηρετεί τα αφεντικά αυτή η στρατηγική. Από τότε που μπήκε η ΧΑ στη Βουλή, οι κεφαλαιούχοι της Ζώνης και οι εφοπλιστές δεν είχαν καλύτερο εκπρόσωπο. 115 ερωτήσεις έχουν κάνει υπέρ τους, μέχρι και ενάντια στη φορολόγησή τους.
Η επίθεση είναι οργανωμένη δράση γιατί για να ξέρεις πότε βγαίνουν αφισοκολλήσεις έχεις μέσα στην περιοχή και ρουφιάνους-βαρδιούχους. Είναι αποφασισμένη από την ηγεσία γιατί προφανώς ήξεραν ότι την επόμενη θα έπαιρνε πολιτικές διαστάσεις. Και για να το πω ωμά η ηγεσία έδωσε τουλάχιστον εύσημα. Με τη βία θεωρούν ότι κερδίζουν μονάδες: όχι μόνο κερδίζοντας ψήφους αλλά και εκφοβίζοντας ψήφους. Θέλουν να σπάσουν τη συλλογικότητα, να διαιρέσουν τους ανθρώπους σε ατομικά φοβισμένα όντα. Κρατάνε τη συλλογικότητα μόνο για τη δράση των ταγμάτων εφόδου».
Για τους τσαμπουκάδες των χρυσαυγιτών βουλευτών μέσα στο κοινοβούλιο, είπε: «Και αυτές είναι οργανωμένες δράσεις, όποιος είναι μέσα στο κοινοβούλιο το βλέπει. Έχουν αποφασίσει: τώρα θα κάνουμε επεισόδιο στο τάδε θέμα, τώρα θα βρίσουμε την κόρη του δείνα. Τις κάνουν για να στείλουν μήνυμα προς τα έξω: εμείς τα κάνουμε ανοιχτά, κι εσείς θα τα κάνετε έξω στη νύχτα. Η ΧΑ ακόμη και όταν μιλάει μέσα στη Βουλή επιβεβαιώνει τα στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης και όχι του κόμματος». Σαν παράδειγμα αυτής της επιβεβαίωσης έδωσε τη δήλωση Ζαρούλια περί «υπανθρώπων».
Για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες τόνισε ότι ήταν επίθεση σε πολλές κοινωνικές και πολιτικές ταυτότητες: «Οι Αιγύπτιοι είναι οι πιο οργανωμένοι στο χώρο της αλιείας. Έχουν υποστεί διωγμούς και στη Μηχανιώνα της Θεσσαλονίκης. Επειδή είναι οργανωμένοι είναι διπλά επικίνδυνοι για τη ΧΑ. Επιπλέον είναι πολλά χρόνια ενσωματωμένοι στην κοινωνία, πιθανότατα και αντιφασίστες. Και μετανάστες λοιπόν, και οργανωμένοι συνδικαλιστικά και εργατική τάξη. Οι χρυσαυγίτες ήθελαν να τους ξεριζώσουν από την ελληνική καρδιά.
Χτύπησαν οργανωμένοι, ήταν μια νύχτα κρυστάλλων. Είχαν υπολογίσει και το αυτόφωρο και όλα. Στους λιγότερο οργανωμένους μετανάστες αυτή η επίθεση προκαλεί ακόμα πιο πολύ τρόμο. Αλλά στόχευαν και στη γειτονιά: θα πέσει φωτιά αν έχεις γείτονες μετανάστες. Μη νοικιάζεις σπίτια σε μετανάστες».
Μεταξύ άλλων μίλησε και για την επίθεση του Κασιδιάρη στην ίδια, που κάθε άλλο παρά παρέκκλιση ήταν: εκτός από το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης ήταν «ο εκλεκτός, το πουλέν», ο Μιχαλολιάκος επικρότησε δημόσια την κίνηση λίγες μέρες αργότερα, λέγοντας ότι τους εξασφάλισε δημοσκοπικές μονάδες.
Επόμενες δικάσιμοι
Γενάρης:
17/1, 23/1, 25/1 και 31/1 στον Κορυδαλλό. 22/1 και 26/1 στο Εφετείο.
Φλεβάρης:
1/2, 6/2, 7/2, 13/2, 15/2, 23/2 και 27/2 στον Κορυδαλλό. 2/2, 8/2, 21/2 και 22/2 στο Εφετείο.