ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ: Εμπρός για τετραήμερη απεργία

Την διάθεσή τους να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις έδειξαν με τη συμμετοχή τους, τις ομιλίες των εκπροσώπων τους και τα συνθήματά τους, οι πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ που συμμετείχαν στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσαν όλα τα σωματεία στο χώρο των ΜΜΕ την Πέμπτη 17 Μάρτη στον Πανελλήνιο, στα πλαίσια της κοινής 24ωρης απεργίας τους.

Τη συγκέντρωση άνοιξαν με τις ομιλίες τους οι πρόεδροι των ομοσπονδιών (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου) και της ΕΤΗΠΤΑ. Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Καλφαγιάννης ανακοίνωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, αρχικά με δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους εκπροσώπους των μαγαζιών που αντιμετωπίζουν σκληρές επιθέσεις από την πλευρά της εργοδοσίας. Μάλιστα κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων, το προεδρείο αναγκάστηκε να δώσει το λόγο σε εργαζόμενους που δεν βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο ομιλητών που είχαν καθορίσει τα σωματεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων της βάσης που πήραν το λόγο επανέλαβαν μία και μοναδική πρόταση: ώρα για απεργία διαρκείας!

«Είμαστε οι πρώτοι που δεχτήκαμε το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων», είπε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Σκάι. «Ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε ονομαστικές μειώσεις 10% και υπογράψαμε “οικειοθελώς” όπως λέει ο κ. Αλαφούζος, ο οποίος θεωρεί ότι ελλείψη συμβάσεως μπορεί να κάνει ότι θέλει. Μας πήρε 10% από τις συμβάσεις, άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού στα Σαββατοκύριακα, έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο εκ περιτροπής εργασίας και έτσι έχουμε φτάσει σε μειώσεις 25%. Οι συνάδελφοι είναι πάρα πολύ πικραμένοι από το γεγονός ότι δεν βρήκαμε τη στήριξη που περιμέναμε από τα σωματεία. Αυτή τη στιγμή όμως πρέπει να πολεμήσουμε για να υπογραφεί η Σύμβαση Εργασίας. Διότι χωρίς ΣΣΕ έρχεται σε όλους αυτό που έγινε στο Σκάι. Χρειάζεται να κάνουμε μία απεργία συνέχεια της απεργίας που κάνουμε σήμερα. Να ακολουθήσει μία απεργία τριήμερη, τετραήμερη, διαρκείας».

Αποφασιστικότητα

«Το αν υπάρχει διάθεση, φαίνεται από τους εργαζόμενους στον ΑLΤΕR που εχθές κηρύξανε απεργία διαρκείας, αλλά δυστυχώς η ΕΣΗΕΑ δεν την υλοποίησε», είπε μέσα σε χειροκροτήματα η Γιάννα Σακελλαρίου από την Εργασιακή Επιτροπή στο ΔΟΛ και μέλος των Financial Crimes. «Το δείχνουν οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ που ζητούσαν έστω στο ΔΟΛ να γίνει απεργία διαρκείας. Φαίνεται από τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ που θέλανε να συνεχίσουν την απεργία, φαίνεται από το ΔΟΛ που εμείς οι Διοικητικοί βρισκόμασταν επτά μέρες σε απεργία γιατί ήμασταν αποφασισμένοι. Αν την ίδια αποφασιστικότητα είχαν δείξει και οι δημοσιογράφοι αυτή τη στιγμή θα είχαμε νικήσει. Όλα εξαρτώνται από την αποφασιστικότητά μας.

Θα πρέπει να οριστεί η απεργία διαρκείας για να μπορέσει να επιβάλει την υπογραφή ΣΣΕ και να μπει ένας φραγμός στην επίθεση διαρκείας που δεχόμαστε. Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Συζητάνε για 31 Μάρτη, 1, 2 και 3 Απρίλη. Φεύγοντας από δω θα πρέπει να δεσμευτεί το Διασωματειακό ότι αύριο θα κυκλοφορήσει ανακοίνωση που λέει ότι προχωράμε σε απεργία διαρκείας.

Οι δύο 48ωρες που μπαίνουν πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Και από αύριο να ξεκινήσουμε τις συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς για να οργανώσουν αυτή την απεργία. Για να οργανωθούν περιφρουρήσεις, για να δημιουργηθούν απεργιακές επιτροπές γιατί δεν μπορεί το Διασωματειακό μόνο του να συντονίσει 100 μαγαζιά. Και κυρίως γιατί αν δεν ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι δεν μπορεί κανείς να διασφαλίσει ότι αυτός ο αγώνας δεν θα φαγωθεί στην πορεία. Χρειάζεται επίσης να φτιάξουμε απεργιακό ταμείο που είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης. Αυτά πιστεύω ότι πρέπει να αποφασιστούν από δω» είπε και κάλεσε στο βήμα τον εκπρόσωπο του ΑLΤΕR που δεν ήταν στον κατάλογο των ομιλητών.

Το προεδρείο αναγκάστηκε να δώσει το λόγο στο Γ. Φιλιπάκη κάτω από συνθήματα «Ανυπακοή, Απεργία Διαρκή» και την πίεση του κόσμου. «Διοικητικοί, Δημοσιογράφοι και Τεχνικοί πήραμε απόφαση την περασμένη Δευτέρα για απεργία διαρκείας. Όμως δεν μας στήριξε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (με ψήφους 4 υπέρ 4 κατά) γιατί το σωματείο ποδηγετεί το κίνημα των εργαζομένων. Είμαστε απλήρωτοι οι περισσότεροι από το Νοέμβριο κανείς δεν ξέρει τι γίνεται σε αυτό το μαγαζί και έχουμε κάνει ένα φοβερό αγώνα.

Την περασμένη Δευτέρα είχαμε αρχικά πρόταση για 48ωρη, μετά είπαμε για κλιμάκωση και έγινε διαρκείας. Στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο κύριος Σόμπολος και οι συνεργάτες του δεν μας στήριξαν. Όταν μιλάμε για απεργία διαρκείας, για οποιοδήποτε αγώνα κατά των αφεντικών και της εργοδοσίας να το κάνουμε στο δρόμο όχι μόνο μέσα στα μαγαζιά. Ο αγώνας εκεί κερδίζεται. Στο ALTER δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε, ο αγώνας θα συνεχιστεί. Οποιαδήποτε απεργία βγάλετε, διαρκείας ή τετραήμερη θα είμαστε μαζί σας».

“Η επίθεση της εργοδοσίας στον Πήγασο έχει ξεκινήσει εδώ και 2,5 με 3 χρόνια, με απολύσεις, περικοπές και μειώσεις μισθών”, είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Τριανταφύλλου. “Μέσα στο 2010 έχουν χαθεί σε δημοσιογράφους και διοικητικούς 300 θέσεις εργασίας. Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση εφαρμογής νέου μοντέλου στο χώρο της ενημέρωσης ξεκίνησε από τα αθλητικά φύλλα που δουλεύουν 25χρονα παιδιά. Αντισταθήκαμε όσο μπορούσαμε. Η βάση δείχνει ότι θέλει αγώνα και τίποτε άλλο. Την προηγούμενη φορά που αποφασίσαμε απεργία αντιμετωπίσαμε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Το ίδιο μπορεί να ξαναγίνει και χρειάζεται να τους αντιμετωπίσουμε. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι μόνο με απεργία διαρκείας μπορούμε να νικήσουμε”.

«Μαύρα»

Το λόγο πήρε και ο Γιώργος, εργαζόμενος σε σάιτ που δεν άνηκε τυπικά σε κανένα σωματείο. “Τα αφεντικά μας κοροϊδεύουν. Μας λένε ότι δεν μπορούμε να απεργήσουμε αφού δεν ανήκουμε σε κανένα σωματείο, ενώ οι ίδιοι μας αναγκάζουν να δουλεύουμε μαύρα για 400 ευρώ. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας, να φτιάξουμε απεργιακές επιτροπές για να δώσουμε τη μάχη έξω από τα μαγαζιά ενάντια στους απεργοσπάστες”.

“Εμείς οι Φωτορεπόρτερ έχουμε απόφαση Γενικής Συνέλευσης και προτείνουμε τα εξής”, είπε ο Μάριος Λώλος πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ. “Κλιμάκια του Διασωματειακού να κάνουν περιοδείες στα μαγαζιά. Δημιουργία απεργιακού ταμείου. Κλιμάκωση με απεργία το τετραήμερο 31-1-2-3 Απρίλη. Περιφρούρηση στα τυπογραφεία. Ομάδα περιφρούρησης στα μαγαζιά και στα σάιτ. Διαγραφή από τα σωματεία των απεργοσπαστών. Καθημερινή συνεδρίαση του Διασωματειακού και καθημερινή ανοιχτή γενική συνέλευση που θα συμμετέχουν και οι μπλοκάκηδες και οι άνεργοι συνάδελφοι. Και τέλος αν χρειαστεί να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες απεργίες. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και καλούμε και τις άλλες ενώσεις να αναλάβουν και αυτές τις δικιές τους. Στον πόλεμο που μας κήρυξαν τα αφεντικά και η κυβέρνηση το μόνο όπλο μας είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη”.

“Το Διασωματειακό πρέπει να προκηρύξει 4ήμερη απεργία το συντομότερο δυνατόν, τη Δευτέρα να φύγουν τα εξώδικα”, είπε ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ, Δεληκάρης. “Εμείς στη Γενική μας Συνέλευση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας μέχρι να υπογραφούν ΣΣΕ. Οι απεργίες από δω και πέρα θα πρέπει να ετοιμάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μέρα να μαυρίσει η εικόνα των καναλιών”.

Παρά τις τοποθετήσεις των εργαζόμενων το Διασωματειακό δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων. Επιπλέον στη συνεδρίαση της Δευτέρας 21 Μάρτη, δεν έλαβε απόφαση για συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η απόφαση του Διασωματειακού ήταν να υπάρξει συντονισμένη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από όλα τα σωματεία μέχρι να υπογράψουν ΣΣΕ, όλοι οι κλάδοι που συμμετέχουν στο Διασωματειακό. Επίσης την Τρίτη 22/3 συνεδριάζει επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε σωματείο, με στόχο τη δημιουργία μικτών διακλαδικών συνεργείων που θα κάνουν περιοδείες στους χώρους δουλειάς, εν όψει της απεργίας, η οποία θα προσδιοριστεί εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος των περιοδειών.

“Το άμεσο ζήτημα για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που ούτως ή άλλως μεθοδεύουν εργοδότες και κυβέρνηση, είναι η οργάνωση της μάχης, με διαδικασίες που θα βοηθούν την ένταξη όσο γίνεται και περισσότερων συναδέλφων στη μάχη. Αυτές δεν είναι άλλες από συνελεύσεις μέσα στους εργασιακούς χώρους, όλων των εργαζομένων από όλες τις ειδικότητες, με θέμα τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών, που θα συνδράμουν στην επιτυχία των κεντρικών απεργιακών κατευθύνσεων και θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα εφαρμογής τους (όπως περιφρουρήσεις, συντονισμούς, απεργιακό ταμείο, κλπ)”, καταλήγει η ανακοίνωση των Financial Crimes για τη συγκέντρωση στον Πανελλήνιο.