Εργατικό κίνημα
Απεργία στη Φιλοσοφική Αθήνας

Με συντριπτική πλειοψηφία ξεκίνησε η τριήμερη απεργία των καθηγητών της Φιλοσοφικής, την Τρίτη 23/1, παρά τις αντίθετες προσπάθειες ορισμένων καθηγητών. Η απόφαση για τριήμερη απεργία πάρθηκε ομόφωνα στη γενική συνέλευση της 10/1 και στο κέντρο της έχει τη διεκδίκηση της αύξησης των μισθών, καθώς και τη μάχη ενάντια στην υποχρηματοδότηση και τη διάλυση της Παιδείας. 

Φοιτήτριες και φοιτητές του ΣΕΚ είχαν ετοιμάσει και μοίρασαν κείμενο συμπαράστασης:

“Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει την «έξοδο από τα μνημόνια» περνώντας νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, η απεργία των μελών ΔΕΠ της ΦΛΣ έρχεται να απαντήσει σε τρία ζητήματα. Πρώτον, στο ότι η ανάπτυξη που μας παρουσιάζουν μέσα από τα πλεονάσματά τους δεν είναι ανάπτυξη για τους μισθούς των εργαζομένων και τη χρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας. Δεύτερον, ότι ενώ με τον αντιαπεργιακό νόμο προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα απεργιών, ένα πρωτοβάθμιο σωματείο κάνει την αρχή μαζί με τα νοσοκομεία και τις συγκοινωνίες οργανώνοντας την αντίσταση. Και τρίτον, κομμάτι των καθηγητών ανοίγει την κόντρα με το νέο νόμο που ετοιμάζεται στα τέλη Γενάρη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για συνέχεια του νόμου Γαβρόγλου που ψηφίστηκε τον Ιούλη και επιχειρεί να αλλάξει εντελώς το χάρτη της εκπαίδευσης. Διάλυση των ΤΕΙ και «υιοθέτησή» τους από τα ΑΕΙ, διάσπαση πτυχίων και συγχωνεύσεις τμημάτων (ένα νέο σχέδιο Αθηνά), θέσπιση διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά με προοπτική να περάσουν και στα προπτυχιακά. Αξιολόγηση των νέων ιδρυμάτων που θα προκύψουν με κύριο κριτήριο τη σύνδεσή τους με την αγορά. Στην ουσία σκοπεύουν να κρατήσουν μόνο τις σχολές που μπορούν να τους αποφέρουν κέρδος, χωρίς κανένα κριτήριο γνώσεων και κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.

Αντιδράσεις

Κάτω από αυτό το πρίσμα επιχειρείται και στη Φιλοσοφική η διάσπαση του ΦΠΨ σε τρεις επιμέρους σχολές. Πίσω από το μανδύα της αναβάθμισης και της λειτουργίας τμήματος Φιλοσοφίας, κρύβεται η επίθεση στις καθηγητικές σχολές που ξεκίνησε πέρυσι. Η απόσυρση των μαθημάτων διδακτικής επάρκειας από τους κύκλους σπουδών μιας σειράς σχολών, ξεσήκωσε αντιδράσεις. Φέτος, με το νέο νόμο θεσμοθετείται αυτό σε όλες τις σχολές. Έτσι, το δικαίωμα στην απόκτηση της διδακτικής επάρκειας (για να μπορέσεις να διοριστείς) θα υπάρχει μόνο μέσα από ένα διετές πρόγραμμα κατάρτισης -αρχικά δωρεάν και στο μέλλον με δίδακτρα. Αυτό στο οποίο θα μετατραπεί το τμήμα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ. Επίθεση που συνδέεται με το πάγωμα των προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών και θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στους αποφοίτους των καθηγητικών σχολών. 

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Απέναντι σε αυτά τα σχέδια, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της ΣΓΤΚΣ και της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε καταλήψεις, ενώ συντονίζονται με τις υπόλοιπες σχολές του ιδρύματος για να γενικεύσουν τον αγώνα. Χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα των καταλήψεων, να στηρίξουμε την απεργία των καθηγητών μας, να συνδέσουμε τα αιτήματά μας με τα δικά τους, και να προχωρήσουμε σε κοινό αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενάντια στη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας”.