Περιβάλλον
Ποδονίφτης: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Στις 21 Οκτώβρη 1994, το ρέμα του Ποδονίφτη υπερχείλισε. Στο πέρασμά του, παρέσυρε στο θάνατο 17 ανθρώπους, ενώ ανυπολόγιστες ήταν οι υλικές ζημιές. Το ίδιο είχε συμβεί  το Νοέμβρη του 1961 με 40 νεκρούς. Ο ποταμός Ποδονίφτης είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Κηφισού. Το δέλτα της συμβολής του Κηφισού και του Ποδονίφτη καταλαμβάνει ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας. Από εδώ διέρχονται οι απορροές προς το λεκανοπέδιο μεγάλου μέρους του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, όλης της Πεντέλης και μικρού τμήματος του Υμηττού, αφού διαβούν το μισό σχεδόν έντονα αστικοποιημένο λεκανοπέδιο (ακτίνα 10 περίπου χιλιόμετρα).

Σήμερα διασώζονται 800μ φυσικής κοίτης λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Εθνική Οδό και τη γραμμή του ΗΣΑΠ στην οποία ακμάζει μια μικρή όαση με φυτά και ζώα. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ενώ η παραποτάμια ζώνη πρασίνου συνεχίζεται για άλλα 800μ εως τα νότια όρια του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Συνολικά διασώζονται 520 στρέμματα πράσινου κατά μήκους 3 χιλιομέτρων με σημαντική επιρροή στο μικροκλίμα και την ποιότητα του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Αυτούς τους ελεύθερους χώρους έρχεται να “διευθετήσει” η νέα Μελέτη για τον Ποδονίφτη που ψηφίστηκε από την περιφέρεια Αττικής. Αυτό που αποκαλούν “διευθέτηση” είναι η μετατροπή του ποταμού σε ανοιχτό αγωγό ομβρίων, μικρότερης διατομής από τη φυσική κοίτη, ακυρώνοντας επιπλέον την αντιπλημμυρική προστασία που προσφέρει η φυσική ροή του ποταμού. 

Το όλο ζήτημα ήρθε στο ΔΣ της Αθήνας μετά από παρέμβαση του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού σύμβουλου με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, αναγκάζοντας την δημοτική αρχή Καμίνη να πάρει πίσω την απόφασή της για έγκριση της μελέτης.  “Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουνε είναι να κλείσουν το τελευταίο ανοιχτό κομμάτι του ρέματος” τόνισε ο Π. Κωναταντίνου εξηγώντας πως υπάρχει η ταξική σκοπιά και σε αυτό το ζήτημα. “Πρόκειται για ένα χώρο με πράσινο που μπορεί στις πλούσιες περιοχές όπως αυτή της Φιλοθέης να αναδεικνύεται η περιβαλλοντική του σημασία και χρησιμοποιείται σαν χώρος αναψυχής αλλά στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και της Ν. Φιλαδέλφειας θεωρούν ότι πρέπει να μπαζωθεί”.