Περιβάλλον
Όχι στην υφαρπαγή του Ελληνικού

“Τη μάχη για να μετατραπεί το Ελληνικό σε μητροπολιτικό πάρκο, ανοιχτό σε όλες και όλους τους πολίτες του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε”, τόνιζε ο Αλέξης Τσίπρας το Φεβρουάριο του 2014 σε εκδήλωση του κόμματός του με θέμα “Το Ελληνικό δεν πωλείται”. 

Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά η κωλοτούμπα έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος ο Τσίπρας φτάνει στις 22/12/17 να πανηγυρίζει επειδή “το Προεδρικό Διάταγμα για το Ελληνικό υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς και οδηγείται στο ΣτΕ όπως ακριβώς προέβλεπε το αρχικό μας πλάνο. Σήμερα κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας”. Λίγο αργότερα σε άλλη δήλωσή του σχετικά με το Ελληνικό τόνιζε πως “ξεπεράσαμε δύσκολα εμπόδια και προχωράμε. Μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα έργα και έως το τέλος του 2018 θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Μια εμβληματική επένδυση ξεκινάει και δε θα μείνει μόνη”. 

Όμως ήδη εκατοντάδες αγωνιστών κινούνται ενάντια σε αυτήν την απόφαση. Μέσα στον Ιανουάριο του 2018 και αμέσως μετά την υπογραφή του ΠΔ, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού προετοίμασε εκτενή φάκελο αντίκρουσης όλων των ασύμβατων με το σύνταγμα και τους νόμους θεμάτων. Ο φάκελος παρουσιάστηκε σε μια μεγάλη εκδήλωση με εκατοντάδες παρευρισκόμενους στις 19 Ιανουαρίου στον Σύλλογο Αρχαιολόγων.

“Το Ελληνικό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του. Τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά. Ετοιμάζουμε την παρέμβασή μας στο ΣτΕ και συντονίζουμε τις συντονισμένες δράσεις μας. Ο αγώνας κατά της υφαρπαγής του Ελληνικού θα δοθεί μέχρι τέλους με τη μαζική συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτών”, τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση η Ελένη Πορτάλιου αρχιτέκτονας και καθηγήτρια στο ΕΜΠ, η οποία ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση. 

Ακολούθως στις 25 Ιανουαρίου κατατέθηκε στο ΣτΕ υπόμνημα της Κοινής Επιτροπής Πολιτών για την σωτηρία του Ελληνικού που υπογράφουν 522 θεσμικοί φορείς και πολίτες, ανάμεσά τους αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιστήμονες του περιβάλλοντος  και εκπροσώποι των κινημάτων για την πόλη και το περιβάλλον  στην Αττική και ευρύτερα τη χώρα.

Πέντε χρόνια από την πρώτη δημοσίευση της προκήρυξης για την ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου και της παρακείμενης παραλίας, το Ελληνικό χαρίζεται στη Lamda του Λάτση με μόλις 915 εκατομμύρια. Πρόκειται για τιμή “σκάνδαλο”, όπως έλεγε και ο Τσίπρας στο παρελθόν, αφού όταν ανακοινώθηκε προκάλεσε ακόμα και εισαγγελική επέμβαση με το νόμο “περί διαφθοράς”, με την εισαγγελία να διατείνεται πως η εκτίμηση για την περιοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 2.5 δις. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Το άπλωμα της αντίστασης με μαζικές κινητοποιήσεις μπορεί να βάλει τέλος στα σχέδια παράδοσης του Ελληνικού στους κερδοσκόπους.