Εκπαίδευση και Νεολαία
Τα πανεπιστήμια είναι “άντρα” υποχρηματοδότησης

Τα Νέα κυκλοφόρησαν στις 31/1 με τον πηχυαίο τίτλο «Γκέτο ανομίας τα ελληνικά Πανεπιστήμια» στο πρωτοσέλιδο. Την ίδια μέρα ο Μητσοτάκης ανάρτησε βίντεο στο οποίο δηλώνει, έξω από την ΑΣΟΕΕ: «δεν είναι εικόνα πανεπιστημίου αυτή». Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Δεξιά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ φροντίζουν να «θυμίζουν» πως τα πανεπιστήμια έχουν γίνει «άντρο ανομίας». Ο σκοπός διπλός: να αποκρύψουν τι είναι και που οφείλεται πραγματικά η διάλυση των πανεπιστημίων και να επιτεθούν στο άσυλο. 

Η προηγούμενη παρόμοια εκστρατεία είχε γίνει τον περασμένο Ιούνη, όταν ο Γαβρόγλου ετοίμαζε την «επαναφορά» του ασύλου με τον νόμο που τελικά ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Ως προς το άσυλο ήταν μεσοβέζικος, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα δημοσιεύματα και τις συλλογές υπογραφών να σκιαγραφήσουν μια ζοφερή εικόνα εγκληματικότητας για την οποία ευθυνόταν το άσυλο.

Η υποχρηματοδότηση είναι η βασική αιτία που ο χώρος του πανεπιστημίου αρχίζει να αποξενώνεται από την πόλη και να παρακμάζει. Ένας ανοιχτός χώρος γεμάτος ζωή, με πολιτικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες και ζυμώσεις, δεν αφήνεται να γίνει «άντρο ανομίας». Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΠΑ δηλώνει: «η ετήσια δαπάνη στη ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη για όλο το Πανεπιστήμιο είναι της τάξης των 5.000.000 ευρώ, με συνολική κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ μόλις 9.500.000 ευρώ (η οποία δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των λογαριασμών της ΔΕΗ, της φύλαξης και της καθαριότητας)». 

Ελλείψεις

Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν εργαζόμενοι ώστε να είναι ανοιχτές οι πύλες το απόγευμα, δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχουν συνεργεία καθαριότητας για όλη την ημέρα (ή και καθόλου). Δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι χώροι εκτός ωραρίου των μαθημάτων ή χωρίς κάποιος να πληρώνει γι’ αυτούς. Ακόμη, οι επιθέσεις στη φοιτητική μέριμνα που είναι μέρος του ν. Γαβρόγλου, σε συνδυασμό με τις συνολικότερες περικοπές στις συγκοινωνίες απειλούν να μαραζώσουν ακόμη περισσότερο τις πανεπιστημιακές περιοχές. Οι μετακινήσεις, οι εστίες και τα εστιατόρια είναι υποδομές που ενθαρρύνουν τους φοιτητές να ζουν και να κινούνται κοντά στο πανεπιστήμιό τους.

Ο κορώνες περί εγκληματικότητας αφήνουν στο απυρόβλητο αυτή τη διάλυση. Αλλά τραβάνε τη συζήτηση ακόμα πιο δεξιά και καμουφλάρουν ως αντιπολίτευση την βαθιά συμπόρευση με τις ιδιωτικοποιήσεις: για να υλοποιηθούν τα Πανεπιστήμια-επιχειρήσεις, χρειάζεται να πείσουν τους ιδιώτες-επενδυτές ότι είναι «ασφαλή». Όχι ασφαλή για τους φοιτητές/τις φοιτήτριες και τις δραστηριότητές τους, αλλά για την ομαλή εφαρμογή όσων θα συμφωνηθούν. 

Ο νόμος Γαβρόγλου έστρωσε το δρόμο και για το νομοσχέδιο που πασχίζει να περάσει η κυβέρνηση φέτος, το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ που εξαφανίζει εργαστήρια, τμήματα και σχολές. Εδώ και τέσσερις μήνες το φοιτητικό κίνημα και οι κοινές μάχες με τους εργάτες μπλοκάρουν το ΠΔΑ. Μαζί με το άσυλο θέλουν να συκοφαντήσουν και να τσακίσουν το κίνημα αυτό. Το φοιτητικό κίνημα προκαλεί φόβο στους επενδυτές -και σε κάθε τωρινό ή δυνητικό πολιτικό υποστηρικτή τους. Ακόμη και προκαταβολικά.