Μετά το τέλος των καταθέσεων των μαρτύρων της πολιτικής αγωγής, το δικαστήριο αποφάσισε την κλήτευση ακόμη τριών, απαντώντας σε αιτήματα που είχαν κατατεθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο από τους μάρτυρες κατέθεσαν κατά την 221η (6/2) δικάσιμο: ο πρώην γραμματέας της τοπικής οργάνωσης ΧΑ Νοτίων προαστίων Γ. Παπαγεωργίου και η αστυνομικός Ε. Πολυχρονίδου.
Με την κατάθεσή του ο πρώην χρυσαυγίτης Παπαγεωργίου επικυρώνει πολλά από τα στοιχεία που είχαν φέρει στο δικαστήριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες –και όχι μόνο- σχετικά με τη λειτουργία των τοπικών, τη στρατιωτική οργάνωση, την πειθαρχία και τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας μπήκε στη Χρυσή Αυγή με παρότρυνση του βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Η ίδια η αποχώρησή του, όπως την περιέγραψε στο δικαστήριο ήταν μια αφορμή για να σκιαγραφήσει τη βιαιότητα της δράσης της Χρυσής Αυγής: «Έφυγα από τη ΧΑ όταν τσακώθηκα με τον Παναγιώταρο και το Λαγό. Είχαμε διαφωνία πάνω στη λειτουργία της τοπικής. Αυτοί θέλανε εμπλοκές, εγώ πρέσβευα την ηρεμία. Προφανώς δεν τους άρεσε που δεν υπήρχαν ‘σκληρές’ δράσεις σε μας. Όταν έφυγα από την τοπική έπεσε πολύ ξύλο. Έγινε για παράδειγμα μια μηχανοκίνητη πορεία στο Ελληνικό με πάρα πολύ ξύλο. Τώρα υπεύθυνος της τοπικής είναι ένας πρώην στρατιωτικός».
Ο μάρτυρας, αν και επέμενε ότι η κυρίαρχη γραμμή της ναζιστικής οργάνωσης σε σχέση με τη βία ήταν «να μην μείνει καμία πρόκληση αναπάντητη», κομμάτι κομμάτι παραδέχτηκε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι τα πάντα ήταν πρόκληση, επιβεβαιώνοντας αυτό που έχει σχηματιστεί σαν εικόνα από δεκάδες μάρτυρες: η ύπαρξη της ΧΑ σημαίνει βία και η βία είναι ο μόνος τρόπος ύπαρξης της ΧΑ. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε μιλώντας για «προκλήσεις», αλλά κατέληξε ότι «ακόμα και ένα σύνθημα μπορεί να είναι πρόκληση» (για επιθέσεις σε αντιφασιστικές οργανώσεις), «και μόνο που είναι αριστεροί φτάνει» (για επιθέσεις σε αριστερούς), «η κατάληψη δημόσιου κτιρίου συνιστά πρόκληση για τα μέλη της ΧΑ» (για την επιδρομή στο Παλιό Εφετείο το 2009). Συνεχίζοντας πάνω στο θέμα των επιθέσεων τόνισε: «Η ΧΑ ήθελε να εξαφανιστούν οι μετανάστες από την Ελλάδα. Με οποιονδήποτε τρόπο. Η συμμετοχή μελών σε βίαιες δράσεις εναντίον μεταναστών επικροτείται».
Εκτενή αναφορά έκανε στη δράση της τοπικής της Νίκαιας: «Ήταν πραγματικός στρατός. Έκαναν γυμνάσια, βηματισμό, παρελάσεις, τσαμπουκάδες, ξύλο». Ωστόσο αν και παρουσίαζε την τοπική Νοτίων ως «εξευγενισμένη» και την Νίκαια ως στρατό, δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί τις ομοιότητες των τοπικών: «H Νίκαια ήταν η πιο σκληροπυρηνική. Με το ίδιο μοντέλο λειτουργούσαμε όλοι. Αυτό που στη Νίκαια λέγεται ‘τάγματα εφόδου’ εμείς το λέγαμε ‘φρουρά’. Επιλέγαμε τα πιο σωματώδη και γυμνασμένα μέλη. Ο υπεύθυνος της φρουράς άνηκε και στο 5μελές της τοπικής», όπως δηλαδή σύμφωνα με άλλους μάρτυρες συνέβαινε και στη Νίκαια. Σε φωτογραφίες αναγνώρισε την τοπική της Νίκαιας από τη στολή των μελών του τάγματος. Συνέδεσε τη βιαιότητα της Νίκαιας με τον Λαγό, τον οποίο χαρακτήρισε «μπράβο», ωστόσο και πάλι μέσα από τις ερωτήσεις που του έγιναν προέκυψε ότι ούτε ο Λαγός αποτελεί παρέκκλιση: «Η δομή της οργάνωσης θα έλεγα ότι ήταν στρατιωτική. Πάνω από όλους ο αρχηγός και μετά οι Λαγός, Παναγιώταρος, Κασιδιάρης, Καιάδας [Γερμενής]. Αυτοί αποτελούσαν και το πειθαρχικό συμβούλιο για τα παραπτώματα των μελών. Αν έκανε παράπτωμα ο Λαγός, δεν υπήρχε κανείς πιο πάνω να το εξετάσει, μόνο ο αρχηγός». Και στην ερώτηση: «διαγράφθηκε ο Λαγός για τη συμπεριφορά του;» απάντησε «είναι ανέκδοτο αυτό».
“Πάνω απ’ όλα ο αρχηγός”
«Το λέει το καταστατικό, πάνω απ’ όλα ο αρχηγός», είπε ο μάρτυρας για το ρόλο του Μιχαλολιάκου, ενώ προηγουμένως είχε ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί το καταστατικό που υπήρχε στις τοπικές διαφορετικό από το «καταστατικό του κόμματος», κάνοντας στην πραγματικότητα λόγο για το καταστατικό του ’87. Μάλιστα είπε ότι πιστεύει ότι αυτό είναι που περιέχει τα ιδεολογικά κομμάτια. Σχετικά με την ιδεολογία και την ιδεολογική κατήχηση των μελών, τόνισε: «Υπάρχει ένα έντυπο που λέγεται ‘ο σοσιαλισμός μας’. Είναι διαφορετικός: είναι εθνικοσοσιαλιστές. […] Σε έναν υπολογιστή στη Μεσογείων είδα στην οθόνη σβάστικα, όχι ελληνική σημαία ή κάτι τέτοιο. […] Υπάρχουν ναζιστικά συνθήματα, sieg heil, ζήτω ο αρχηγός, αίμα τιμή. […] Στο κεντρικό κτίριο της Μεσογείων τα δόκιμα μέλη περνάνε ‘σχολείο’. Ήταν πραγματικό κατηχητικό. Επιλέγονται κάποιοι και μένουν μήνες. Σε αυτούς που περνάγανε ‘σχολείο’ το έλεγαν ανοιχτά ότι είναι εθνικοσοσιαλιστές. Σε αυτούς που περνούσαν από την τοπική για 5 λεπτά όχι».
Ο μάρτυρας έκανε επίσης λόγο για τη διάκριση μεταξύ υποστηρικτή (δίνει συνδρομή 20 ευρώ και παίρνει ανώνυμη κάρτα υποστηρικτή), δόκιμου μέλους (έχει δυνατότητα να μπει στο 5μελές τοπικής) και τακτικού μέλους. Τόνισε ότι ο απλός υποστηρικτής δεν μπορεί να είναι στο 5μελές μιας τοπικής, κάτι που δείχνει ότι ο Ρουπακιάς, ως ταμίας της Νίκαιας, δεν ήταν απλός υποστηρικτής. Στο 5μελές, εκτός από τη θέση του ταμία, υπήρχε η θέση του υπεύθυνου πολιτικής δράσης και η θέση του υπεύθυνου ασφαλείας. Όπως περιέγραψε τις αρμοδιότητες ο μάρτυρας, ο τελευταίος ήταν αυτός που οργάνωνε το τάγμα σε συνεργασία με τον «βουλευτή υπεύθυνο» και «μπορούσε με ένα sms να τους πει ελάτε εκεί». Επιπλέον είπε ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος μέλος του τάγματος χωρίς να είναι μέλος της ΧΑ.
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είπε: «Ήταν πέσιμο. Έβλεπαν τηλεόραση [σ.σ: ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του] και τους την έπεσαν. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη, αυτό είχε ξαναγίνει στη ΧΑ το 1998 έξω από την Ευελπίδων [σ.σ: αναφέρεται στην δολοφονική επίθεση σε βάρος του Δ. Κουσουρή]. Επιτέθηκαν 10 άτομα. Σήμερα είναι βουλευτές κάποιοι από τους 10. Ο Περίανδρος, που μπήκε φυλακή, μίλησε σε ανακοίνωσή του γι’ αυτούς, ειδικά για το ρόλο του Παναγιώταρου».
Τέλος, ο μάρτυρας μίλησε για την οπλοφορία και τις εκπαιδεύσεις με όπλα μέσα στους κόλπους της οργάνωσης: «Ξέρω ότι πήγαιναν σε σκοπευτήρια εκτός Αθήνας. Προς τους Θρακομακεδόνες νομίζω. […] Ήξερα ότι ήταν πολύ εύκολο να αγοράσω ένα όπλο. […] Υπήρχε ελαφρύς οπλισμός, όπως πιστόλια, ρόπαλα, κάποιοι είχαν μαχαίρια».
Νωρίτερα την ίδια ημέρα ολοκλήρωσε την κατάθεσή της η Ε. Πολυχρονίδου, αστυνομικός που έκανε την προσαγωγή των 6 κατηγορούμενων για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Είχε ξεκινήσει να καταθέτει τον Οκτώβριο του 2016, αλλά λιποθύμησε λόγω εγκυμοσύνης. Η μάρτυρας τόνισε ξανά ότι το βράδυ της επίθεσης στους αλιεργάτες έλαβε σήμα για «πιθανά μέλη της ΧΑ» και έκανε την προσαγωγή των έξι ατόμων με βάση αυτό: δύο από την ομάδα φορούσαν μπλούζες ΧΑ, με τον έναν να είναι ο Πανταζής, πυρηνάρχης Περάματος.
Επόμενες δικάσιμοι