Εργατικό κίνημα
15o Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ: “Βγαίνουμε πιο δυνατοί”

Η Μ. Χαρχαρίδου, αντιπρόσωπος με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, στο βήμα του συνεδρίου

Εν μέσω των αποκαλύψεων του σκανδάλου της Novartis πραγματοποιήθηκε το 15ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, το τριήμερο 14-16 Φλεβάρη.

Η παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, με την οποία συμμετείχαμε ως αντιπρόσωποι άνοιξε το θέμα του φαρμάκου με ψήφισμα που καταθέσαμε από την πρώτη μέρα του συνεδρίου. Βασικός άξονας της τοποθέτησής μας ήταν ότι για να έρθει 'κάθαρση' από τέτοιου είδους σκάνδαλα χρειάζεται άμεσα να μπει φρένο στους επιχειρηματίες του φαρμάκου και της Υγείας συνολικότερα. Διεκδικήσαμε να γίνει κτήμα της Ομοσπονδίας το αίτημα για κρατικοποίηση των φαρμακοβιομηχανιών με εργατικό έλεγχο. Η ηγεσία της ομοσπονδίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ απέφυγε συστηματικά να τοποθετηθεί επί του ζητήματος και με αντιδημοκρατικές διαδικασίες παρέπεμψε το ψήφισμα στο γενικό συμβούλιο.

Θεωρούμε νίκη το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία (εργολαβικοί, επικουρικοί, ΟΑΕΔ) έγιναν δεκτοί ως σύνεδροι, κάτι που δεν ήταν δεδομένο μέχρι την έναρξη του συνεδρίου. Είναι μία νίκη που προκύπτει από τις πρόσφατες μάχες που έχουμε δώσει στα νοσοκομεία με κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων. Μάχες στις οποίες οι δυνάμεις μας με το Συντονιστικό Νοσοκομείων πρωτοστάτησαν. Αυτή η καταγραφή ανοίγει το δρόμο για εγγραφή αυτών των συναδέλφων σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία. 

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Γενικού Συμβουλίου, δεν έγιναν ιδιαίτερες αλλαγές στους συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί από το προηγούμενο συνέδριο, παρότι η δυνατότητα ήταν υπαρκτή αν συνεργαζόντουσαν οι δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης.

Οι παρατάξεις ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ), ΔΑΚΕ παρά την άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστά παραμένουν στον ίδιο αριθμό εδρών στο Γενικό Συμβούλιο που είχαν λάβει και στο προηγούμενο συνέδριο. Δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα του προηγούμενου συνεδρίου, που είχαν καταγράψει σημαντική οπισθοχώρηση των δυνάμεών τους. Το ΑΡΜΑ (ΣΥΡΙΖΑ), διατηρεί τις έδρες που είχε. Το ΠΑΜΕ χάνει μία έδρα, που κερδίζει η Αγώνας - Αντίσταση -Ανατροπή (διάσπαση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ). Το ΜΕΤΑ λαμβάνει κι αυτό μία έδρα.

Η αντικαπιταλιστική αριστερά δεν κατάφερε να κερδίσει έδρα στο γενικό συμβούλιο. Σημαντικό βήμα είναι η εκλογή τριών αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ, από τη μεριά της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, οι δύο από αυτές, αγωνίστριες απο το Νυστέρι, που συμμετέχουν σε συνδικαλιστικά σχήματα των νοσοκομείων Αγ.Σάββα και Γεννηματά. 

Είναι σίγουρο ότι αυτό το αποτέλεσμα για τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι αναντίστοιχο με την συμμετοχή και τον ρόλο τους στο ξετύλιγμα των αγώνων, αλλά και των κρίσιμων συνδικαλιστικών πρωτοβουλιών που έχουν πάρει, τόσο πριν το συνέδριο όσο και μέσα σε αυτό. 

Τέτοιες πρωτοβουλίες ήταν η κατάθεση ψηφισμάτων και προτάσεων όπως αυτή για το φάρμακο και η πρόταση να ανοίξει η ομοσπονδία την πόρτα στα συνδικάτα στους ελαστικά εργαζόμενους με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μέσα σε αυτά ήταν και η διεκδίκησή μας για να βγει η ομοσπονδία από το συνέδριο με ένα αγωνιστικό πρόγραμμα απεργιακής κλιμάκωσης για μαζικούς διορισμούς εδώ και τώρα, αλλά και να αποφασιστεί κάλεσμα για συμμετοχή στη διεθνή μέρα αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης στις 17 Μάρτη. 

Είναι σίγουρο, ότι αν δεν είχαν κυριαρχήσει ο σεχταρισμός αλλά και η μικροπαραταξιακή σκοπιμότητα σε δυνάμεις της αριστεράς, το τοπίο θα ήταν διαφορετικό. Οι δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης θα άθροιζαν άλλη μία έδρα στο Γενικό Συμβούλιο, θα πρόσθεταν δυνάμεις στους πολιτικούς και αγωνιστικούς συσχετισμούς μέσα στο ανώτερο όργανο της ΠΟΕΔΗΝ και θα έστελναν ενωτικό αγωνιστικό μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, σε όλους τους μαχόμενους υγειονομικούς πανελλαδικά.

Ως Νυστέρι παίξαμε κρίσιμο ρόλο και πήραμε την ευθύνη για το δυνάμωμα αυτής της προοπτικής. Βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτό το συνέδριο, για να αποτελέσουμε ακόμα πιο δυνατό στήριγμα στους μαχόμενους υγειονομικούς της βάσης, για το συντονισμό και την κλιμάκωση των αγώνων και το ξήλωμα των μνημονίων.

Συνεχίζουμε τη μάχη για να κλιμακώσουμε απεργιακά τον αγώνα. Το απόγευμα της Τρίτης 20/2, συμμετέχουμε στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στον Ευαγγελισμό, για το ζήτημα των επικουρικών που απειλούνται με απόλυση, με πρόταση για ημέρα απεργιακής δράσης μέσα στο Μάρτη.

Αργυρή Ερωτοκρίτου
γιατρός ΓΝΑ Γεννηματάς