Εργατικό κίνημα
Όχι απολύσεις και περικοπές, μαζικές προσλήψεις

20/2, Απεργία εργαζόμενων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Απεργία στους δήμους

Μαζική ήταν η πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς που πραγματοποίησε την Τρίτη 20 Φλεβάρη η ΠΟΕ ΟΤΑ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Σταδίου. 

Αιτία ήταν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που θα σημάνει την απαξίωση των 1600 δημοτικών παιδικών σταθμών και θα ανοίξει το δρόμο προς την ανεργία για χιλιάδες εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς των δήμων που δουλεύουν στην προσχολική αγωγή. 

“Ο Γαβρόγλου νομοθετώντας τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή μιλάει για αναβάθμιση της βρεφονηπιακής φροντίδας και εκπαίδευσης όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Πρώτον γιατί πάνε να ξεκινήσουν κάτι χωρίς υποδομές. Μιλάνε για προσλήψεις νηπιαγωγών αλλά εννοούν απολύσεις σε όλους τους υπόλοιπους που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς. Στο Δήμο Βέροιας έχουμε 14 παιδικούς σταθμούς με πάνω από 50 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά”, δήλωσε στην ΕΑ η Ζωή Σδράλη. 

“Για εμάς το θέμα δεν είναι μόνο στις θέσεις εργασίας. Είναι και επίθεση στις ανάγκες της εργαζόμενης μητέρας αφού τα ωράρια είναι απαγορευτικά για τους γονείς που εργάζονται μέχρι αργά το μεσημέρι ή το απόγευμα”, τονίζει η Μαρία Τσιλίκα, εργαζόμενη σε Βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Βέροιας.

“Η αναβάθμιση του Γαβρόγλου είναι εις βάρος των νηπίων της χώρας και των γονιών τους. Υπάρχουν 1.600 δομές σε όλη την Ελλάδα. Στην Καβάλα έχουμε 10 νέους παιδικούς σταθμούς με δεκάδες εργαζόμενους. Από την άλλη η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επιπλέον χρηματοδότηση για την φροντίδα και την αγωγή των βρεφών και των νηπίων. Εξαγγέλλουν μέτρα που δεν είναι έτοιμοι να τα υλοποιήσουν. Το μόνο που τους νοιάζει είναι οι περικοπές και οι απολύσεις”, υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΑ η Όλγα Μαστοράκη από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Καβάλας.

Μαζική παρουσία στην κινητοποίηση είχαν και οι σπουδαστές του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας. 

“Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει μια προσπάθεια απαξίωσης της προσχολικής αγωγής. Ήδη με την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αγωγής μας μεταφέρουν στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη Ηλικία υποβαθμίζοντας το αντικείμενο της γνώσης μας και διαλύοντας στην ουσία τα εργασιακά μας δικαιώματα. 

Την ίδια στιγμή χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς και χιλιάδες κόσμος είναι άνεργος ή εργάζεται με άθλιες μισθολογικές απολαβές. Οι περικοπές των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει και την προσχολική αγωγή σε εξαθλίωση. Μιλάμε για παιδικούς σταθμούς χωρίς βασικές υποδομές και εγκαταστάσεις, χωρίς παιδαγωγικό υλικό, σε τάξεις που δεν έχουν τις προδιαγραφές για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών. Μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που στην ουσία οδηγούν σε κλείσιμο εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς που οι κτιριακές τους υποδομές δεν ανταπεξέρχονται στις νέες ανάγκες. Αυτό σημαίνει εκατοντάδες νέοι άνεργοι και χιλιάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. Ταυτόχρονα σημαίνει χιλιάδες παιδιά στους ιδιωτικούς σταθμούς με οικονομική αιμορραγία των εργατικών οικογενειών αλλά και διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων” εξηγεί στην ΕΑ η Μάνια Καρτελιά από το τμήμα προσχολικής αγωγής του ΤΕΙ.

Κοινοί αγώνες

 “Στον ιδιωτικό τομέα οι βρεφοκόμοι φτάνουν να εργάζονται για 400 ευρώ το μήνα. Εκεί οδηγούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Στην ουσία ο Γαβρόγλου προωθεί νέες περικοπές. Οι εργαζόμενοι στην προσχολική ηλικία, βρεφοκόμοι και νηπιαγωγοί χρειάζεται να δώσουμε κοινούς αγώνες ενάντια στις νέες περικοπές, για επιπλέον προσλήψεις σε όλες τις δομές και για ανάπτυξη των υλικοτεχνικών υποδομών”, συνεχίζει.

“Πρόκειται για μια μεγάλη επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο σε βάρος των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς που κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία, αλλά και δεκάδων χιλιάδων εργατικών οικογενειών που έχουν ανάγκη τους παιδικούς σταθμούς”, τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. “Η κυβέρνηση ντύνει την επίθεση αυτή με το επιχείρημα ότι έτσι υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος που ζητούσε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, ενταγμένη στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα. Η δημόσια εκπαίδευση, μαζί και τα νηπιαγωγεία αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις νηπιαγωγών και δασκάλων συνολικά, μια που η τρόικα απαγορεύει τις  προσλήψεις και η κυβέρνηση συμμορφώνεται πλήρως. Για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία ούτε λόγος δεν γίνεται από τα χείλη των υπουργών. 

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με τον μανδύα «της υλοποίησης των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος» φέρνει ένα μεγάλο χτύπημα συνολικά στην εργατική τάξη. 

Σήμερα 40.000 χιλιάδες παιδιά εργατικών οικογενειών κάθε χρόνο, μένουν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς γιατί η  χρηματοδότηση των δήμων έχει μειωθεί 70% τα χρόνια των μνημονίων και οι παιδικοί σταθμοί είναι θύμα αυτών των περικοπών. 

Απέναντι σε αυτό το άθλιο μέλλον που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η λύση δεν βρίσκεται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών των ΟΤΑ και τους εκπαιδευτικούς, αλλά αντίθετα στον κοινό αγώνα για να σπάσει η απαράδεκτη πολιτική των μνημονίων. Για να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε σχολεία, νηπιαγωγεία και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.  Προσλήψεις όχι συμβασιούχων και αναπληρωτών αλλά μόνιμου προσωπικού με σταθερές θέσεις εργασίας. 

Η ΠΟΕ ΟΤΑ και η ΔΟΕ, δύο από τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες των εργαζόμενων στο Δημόσιο, θα πρέπει να συντονίσουν τα βήματα τους απεργιακά μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία, στον κοινό στόχο να σπάσει η πολιτική που απαγορεύει τις προσλήψεις.


 

Απεργία στα σχολεία

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας στις 2 Μάρτη στη 1μμ, οργανώνει η ΟΛΜΕ με 3ωρη στάση εργασίας 11πμ με 2μμ με βασικά αιτήματα τους μόνιμους διορισμούς αλλά και τα εργασιακά θέματα των αναπληρωτών.

“Η κινητοποίηση οργανώνεται στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσης που καλεί η ΟΛΜΕ από τις 23 Φλεβάρη μέχρι και τις 2 Μάρτη. Οι περικοπές έχουν χτυπήσει όλη την δημόσια εκπαίδευση και το βιώνουν αυτό και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που είναι αδιόριστοι και αναπληρωτές και κινητοποιούνται καθόλη την εβδομάδα από τις 23 Φλεβάρη και φυσικά στις 2 Μάρτη.

Κινητοποιούνται γιατί έχει αποκαλυφθεί εδώ και πολύ καιρό ότι εκείνο το «20.000 διορισμοί» της κυβέρνησης ήταν ένα παραμύθι αφού όλα τα χρόνια του μνημονίου οι διορισμοί είναι μηδενικοί. Άρα η κινητοποίηση έχει μεγάλη σημασία να οργανωθεί από τη μεριά των εκπαιδευτικών και από τις τοπικές ΕΛΜΕ. Η ΔΟΕ χρειάζεται να πάρει απόφαση και να συνδεθεί με όλα τα ζητήματα που θέλουμε να διεκδικήσουμε”, δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ντίνα Γκαρανέ, καθηγήτρια και μέλος του ΔΣ στη Γ’΄ΕΛΜΕ.

“Όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε για διορισμούς χωρίς να μιλήσουμε για επαναφορά του ωραρίου στα πριν του 2013, αφού εκείνο το μέτρο έκοψε 7.000 θέσεις εργασίας. Δεν μπορείς να μη μιλήσεις για την ανάγκη ολιγάριθμων τμημάτων στα σχολεία, δηλαδή να εξυπηρετηθεί καλύτερα και να διευκολυνθεί το παιδαγωγικό κλίμα και το εκπαιδευτικό έργο. Χρειάζεται να διεκικήσουμε 20 παιδιά ανά τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια αντί να έχεις, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις τμημάτων που ζήσαμε αυτή τη χρονιά στα ΕΠΑΛ. Ταυτόχρονα χρειάζεται να παλέψουμε τα μέτρα που πέρασαν με την Γ' αξιολόγηση. Το πιο σοβαρό από αυτά είναι η συγχώνευση των σχολείων, με τα αντιπαιδαγωγικά κριτήρια που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο. Αυτό αποτελεί ένα χτύπημα στο σχολείο της γειτονιάς. 

Επομένως η 2 Μάρτη πρέπει να αποτελέσει ένα απεργιακό βήμα που θα βρει τη συνέχειά του στην κλιμάκωση. Και για τους διορισμούς αλλά και για όλα τα ζητήματα που έρχονται. Έτσι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε αργότερα και τις επιθέσεις με το ‘νέο λύκειο’ και την  ‘αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας’.

 Προφανώς η ΔΟΕ είναι ανάγκη να βγει και αυτή στις 2 Μάρτη. Και να αποτελέσει και αυτό βήμα για περαιτέρω κλιμάκωση. Άλλωστε οι Παρεμβάσεις είχαν βάλει κοινή πρόταση και στις δυο ομοσπονδίες (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) για από κοινού κινητοποίηση” τονίζει η Ν. Γκαρανέ.