Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
17 Μάρτη - Διεθνής Μέρα Δράσης: Στον δρόμο ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες - Να οργανώσουμε τη 17Μ σε όλους τους χώρους

Γαλλία: Πορεία της Αλληλεγγύης

Στις 17 Μάρτη θα γίνει στο Παρίσι μια πανγαλλική διαδήλωση ενάντια στον θεσμικό ρατσισμό, την αστυνομική βία, και για την ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης. 

Αυτή η κινητοποίηση στη Γαλλία γίνεται σε μια στιγμή όπου η κυβέρνηση του Μακρόν φέρνει προς ψήφιση αντιμεταναστευτικό νόμο, με στόχο να μπορεί να ελέγχει, να επιλέγει, να κλείνει σε στρατόπεδα, και να απελαύνει περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες από το γαλλικό έδαφος. Από τη Βεντιμίλια (στα σύνορα με την Ιταλία) μέχρι το Καλαί (στα σύνορα προς την Αγγλία), όπως και στο Παρίσι και στα εκατοντάδες στρατόπεδα για μετανάστες που υπάρχουν στη Γαλλία, η υποδοχή των μεταναστών και προσφύγων γίνεται με χρήση όλο και περισσότερης καταστολής, η αστυνομική βία είναι όλο και πιο συχνή και έντονη. 

Αλλά εδώ και αρκετές εβδομάδες, διάφορα δίκτυα αλληλεγγύης οργανώνουν τοπικά συζητήσεις και διαδηλώσεις ενάντια σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Διανοούμενοι, καλλιτέχνες, δικηγόροι, συνδικάτα, παίρνουν θέση ενάντια σ’ αυτό το νόμο. Σε πολλά πανεπιστήμια, με τη στήριξη των φοιτητών, μετανάστες έχουν κάνει κατάληψη κτιρίων απαιτώντας χαρτιά και στέγη. 

Τον Δεκέμβρη οργανώσαμε μια διαδήλωση στα γαλλο-ιταλικά σύνορα με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων και τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων. Μετά την επιτυχία αυτής της διαδήλωσης, οι οργανωτές αποφάσισαν να καλέσουν στη διοργάνωση και την προετοιμασία της 17 Μάρτη, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για την ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης. 

Η προετοιμασία αυτής της διαδήλωσης γίνεται με έναν πολύ σημαντικό στόχο: δίπλα στις συλλογικότητες των sans-papiers (χωρίς χαρτιά) και τα δίκτυα αλληλεγγύης με τους μετανάστες, συλλογικότητες γύρω από τις οικογένειες των θυμάτων της αστυνομικής βίας, όπως επίσης και κάτοικοι των εστιών μεταναστών εργατών, καλούν μαζί στο κτίσιμο ενός αντιρατσιστικού μετώπου. Έτσι η διαδήλωση της 17 Μάρτη, που ονομάστηκε Πορεία της Αλληλεγγύης, καλεί σε κινητοποίηση ενάντια στο θεσμικό ρατσισμό, την αστυνομική βία και το κυνήγι των μεταναστών και προσφύγων. 

Η επιτυχία αυτής της διαδήλωσης και ο συντονισμός της με τα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Λονδίνο, Ρώμη, Βιέννη, θα είναι επίσης κρίσιμη την ώρα που το Εθνικό Μέτωπο σκληραίνει τις επιθέσεις του ενάντια στους μετανάστες, και οργανώνει το συνέδριο του μια βδομάδα πριν από τη διαδήλωση της 17 Μάρτη. 

Η διαδήλωση της 17 Μάρτη θα γίνει μέσα σε συνθήκες σημαντικών κοινωνικών κινητοποιήσεων, την ώρα που η κυβέρνηση του Μακρόν επιτίθεται στους εργαζόμενους, με μέτρα ενάντια στους νέους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, ενάντια στις δημόσιες υπηρεσίες (Παιδεία, Υγεία, συγκοινωνίες), ενάντια στις συνθήκες εργασίας. Για να νικήσουμε απέναντι στον Μακρόν, χρειαζόμαστε ένα δυνατό κίνημα, που να παλεύει ταυτόχρονα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και ενάντια στις ρατσιστικές και κατασταλτικές πολιτικές, που να δηλώνει την αλληλεγγύη του με όλες και όλους που στοχοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Ήδη μια συνδικαλιστική συνομοσπονδία (Solidaires) καλεί στη διαδήλωση της 17 Μάρτη. Μας μένει ένας μήνας για να πείσουμε κι άλλα συνδικάτα.  

Βανίνα Τζιουντιτσέλι
ΝΡΑ 


Πολωνία

Ένας νέος νόμος ψηφίστηκε στην Πολωνία, που απειλεί με ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη όποιον υποστηρίζει ότι Πολωνοί διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως αντιεβραϊκά πογκρομ στα οποία ηγήθηκαν Πολωνοί φασίστες και αντισημίτες, πράγματι συνέβησαν.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ένα κύμα αντισημτισμού, που παραδοσιακά είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ρατσισμού στην Πολωνία αλλά για πολλά χρόνια δεν ήταν τόσο εμφανής. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια τεράστια αύξηση των βίαιων επιθέσεων.

Ταυτόχρονα, με νόμο της σκληρής δεξιάς κυβέρνησης του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μουσουλμάνους στο όνομα του πολέμου κατά της «τρομοκρατίας» που εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση. Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της μηδενικής εισόδου για τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα αποκαλεί τους φασίστες που οργανώνουν διαδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο «θερμόαιμους πατριώτες».

Ένα πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ έδειξε Πολωνούς ναζί να γιορτάζουν τα γενέθλια του Χίτλερ μέσα σε ένα δάσος. Έδειξε επίσης μια ναζιστική ροκ συναυλία που γίνεται στην εξοχή κάθε χρόνο από το 2013 και μετά, όπου το κοινό επιδίδεται σε ναζιστικούς χαιρετισμούς. Οι φασίστες πρόσφατα κάλεσαν σε μια αντισημιτική διαδήλωση έξω από το προεδρικό μέγαρο αλλά οι αντιφασίστες που συγκεντρώθηκαν ήταν πολλοί περισσότεροι. Επρόκειτο για τους ίδιους φασίστες που είχαν οργανώσει ένα συλλαλητήριο με πολλές χιλιάδες κόσμου τον τελευταίο Νοέμβριο με συνθήματα όπως «White power—Ku Klux Klan».

Η κινητοποίηση των αντιφασιστών στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις της 17ης Μάρτη που οργανώνονται από τον συνασπισμό Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και υποστηρίζονται από πολλά συνδικάτα, οργανώσεις και τις καταπιεζόμενες κοινότητες. 

Aντυ Ζεμπρόφσκι
Βαρσοβία 


Πάτρα

Με την συμμετοχή σωματείων, αντιρατσιστικών κινήσεων εργαζομένων και φοιτητών πραγματοποιήθηκε η πετυχημένη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας στις 14/2, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Έγινε πλούσια πολιτική συζήτηση με κύρια θέματα το πως θα καταφέρουμε να έχει μαζικές διαστάσεις η παγκόσμια μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 17 Μάρτη, στην πλ. Γεωργίου στις 12μ στην Πάτρα και πως μπορούμε συνολικά να βάλουμε τέλος στις ρατσιστικές πολιτικές και την απειλή του φασισμού.

Αποφασίστηκε ότι τα σωματεία που συμμετείχαν, (ΕΜΔΥΔΑΣ, ΕΙΝΑ, Σωματείο Νοσοκομείου Ρίο κ.α) εκτός από τα ψηφίσματα που θα βάλουν στους χώρους τους για την συμμετοχή στις 17 Μάρτη θα προχωρήσουν σε μέρες αντιφασιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς με στόχο να κινητοποιήσουν όλους τους εργαζόμενους και παράλληλα θα απευθυνθούν και σε άλλα σωματεία για να απλωθεί σε ακόμη περισσότερο αυτή η προσπάθεια.

Ήδη το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο του Ρίο, έχει πάρει απόφαση για τη συμμετοχή του στις 17 Μάρτη και περιμένουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις από την ΕΙΝΑ, την ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Εργαζομένων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αποφασίστηκε παρέμβαση και στην ΔΟΥ όπως προτάθηκε από εργαζόμενη στην σύσκεψη.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες μπήκαν για να πραγματοποιηθούν και στις σχολές από φοιτητές της Ιατρικής, του Φυσικού,των Η/Υ και του Οικονομικού που ήταν παρόντες στη σύσκεψη. Αποφασίστηκε να μπει μικροφωνική στο χώρο του πανεπιστημίου και να γίνει μέρα με μουσική, έκθεση φωτογραφίας και ομιλίες και από καθηγητές της σχολής.

Παράλληλα συζητήθηκε η επίσκεψη όλων μας στον Δήμο για να ζητήσουμε από την δημοτική αρχή να συμμετάσχει στις 17 Μάρτη και αυτή η πρόταση να γίνει και με ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα.

Κοινός τόπος στην συζήτηση ήταν ότι θέλουμε όλα αυτά να τα κάνουμε μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Πάτρα (περίπου 400) και μένουν στα εγκατελειμένα εργοστάσια της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου.

Για αυτό και το πρώτο ραντεβού που δώσαμε ήταν για την καθαρά Δευτέρα στις 12:30 στην ΑΒΕΞ για να κάνουμε αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά κούλουμα μαζί τους και με τον υπόλοιπο κόσμο που θα είναι εκεί. Θα μοιραστεί τρικάκι στην γλώσσα τους και θα μπει το αντίστοιχο αφισάκι.

Τέλος, προκειμένου να μπορέσουμε να οργανώσουμε όλες αυτές τις δράσεις δημιουργήσαμε μια επιτροπή συντονισμού με συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών και αντιρατσιστικών κινήσεων.

Νεκτάριος Χάινταρ


Ηράκλειο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πάρτυ της ΚΕΕΡΦΑ στο Blow Up-Bar, με δεκάδες κόσμου βρέθηκε για να ενισχύσει και να στηρίξει την οργάνωση για τις 17 Μάρτη και τις καμπάνιες του αντιρατσιστικού κινήματος. Τη μουσική ανέλαβε ως τη 1 το πρωί ο Don Miguel με στοιχεία απ όλο το φάσμα του rock-alternative είδους με κέντρο πάντα τα δυνατά beat! Τη συνέχεια της μουσικής βραδιάς ανέλαβε η Αλίκη Δ. με ατέλειωτη punk μουσική που μας έδωσε την ενέργεια να συνεχίσουμε για ώρες! Φοιτητές/τριες που βρεθήκαμε εκεί, μαζί με τους εργαζόμενους, ανανεώσαμε τα ραντεβού μας για τις επόμενες μέρες, όπου μπαίνουμε στην τελική ευθεία οργάνωσης της διαδήλωσης της 17Μ, σε συντονισμό με όλο τον πλανήτη.

Αλέξανδρος Παπαϊωάννου


Αντιφασιστικά Κούλουμα

Επιτυχημένες ήταν οι εξορμήσεις της ΚΕΕΡΦΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα και όλη τη χώρα. Παντού η ανταπόκριση τόσο για τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο Ρατσισμό και τους Φασίστες στις 17 Μάρτη όσο και για όλες τις ανοιχτές μάχες ενάντια στα μνημόνια και τον εθνικισμό, ήταν μεγάλη.

“Στο Φιλοπάππου είχε πάρα πολύ κόσμο, ντόπιους και μετανάστες”, μας είπε η Ελεάννα, “Το πανό μας για το συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη τραβούσε την προσοχή, όπως και τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συνθήματά μας. Επίσης το πρωτοσέλιδο της Εργατικής Αλληλεγγύης με το αίτημα για κρατική βιομηχανία φαρμάκων κάτω από εργατικό έλεγχο, άνοιγε τη συζήτηση για το ποια είναι η λύση στα σκάνδαλα τύπου Novartis. Δόθηκαν επτά φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης, εκατοντάδες προκηρύξεις και μαζεύτηκαν αρκετές υπογραφές”.

“Παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής και της αστυνομίας να μας διώξει από το χώρο, η εξόρμησή μας έγινε με επιτυχία”, μας είπε ο Κώστας για την παρέμβαση στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι, “Η απόπειρα των αντιδημάρχων αρχικά να μας πάρουν το πανό για της 17 Μάρτη και μετά να μας φοβίσουν στέλνοντας ΔΙΑΣ να μας αναγκάσουν να φύγουμε, έπεσε στο κενό. Αυτοί που έφυγαν ήταν οι αστυνομικοί. Στην εξόρμησή μας έξι άτομα αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη και πολλοί υπέγραψαν το κείμενο υπογραφών. Γενικά το κλίμα από τον κόσμο ήταν πολύ θετικό τόσο για τις 17 Μάρτη, όσο και για την πολιτική μας πρόταση πάνω στα σκάνδαλα με το φάρμακο και ενάντια στα εθνικιστικά συλλαητήρια”.

“Το συλλαλητήριο της 17 Μάρτη είναι ήδη γνωστό σε πολύ κόσμο της Νέας Φιλαδέλφειας κι αυτό φάνηκε στην εξόρμηση την Καθαρά Δευτέρα στο Άλσος”, μας είπε η Αλεξάνδρα, “Η συζήτηση απλωνόταν σε όλα τα θέματα, και στα τοπικά ενάντια στο γήπεδο του Μελισσανίδη που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα. Έξι αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη και εκατοντάδες πήραν προκηρύξεις”.

“Η παραλία Αγ. Αποστόλων στα Χανιά είναι το σημείο που παραδοσιακά την Καθαρά Δευτέρα πλημμυρίζει από κόσμο της πόλης, αλλά και των κινημάτων”, μας είπε ο Ειρηναίος, “Η παρέμβαση της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ έκανε για άλλη μια φορά αίσθηση, πολύς κόσμος ενημερώθηκε για το συλλαλητήριο που θα γίνει στην πόλη στις 17 Μάρτη στην πλατεία Αγοράς στις 12 το μεσημέρι και έξι αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη”.

“Εκατοντάδες προκηρύξεις για τις 17 Μάρτη μοιράστηκαν στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα”, μας είπε ο Μάνος, “Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανταπόκριση των συνταξιούχων στο πρωτοσέλιδο της Εργατικής Αλληλεγγύης με αφορμή το σκάνδαλο Novartis και την πρόταση για κρατική βιομηχανία φαρμάκου κάτω από εργατικό έλεγχο. Η πλειοψηφία συμφωνούσε”.

Εξορμήσεις έγιναν επίσης στο Άλσος ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους, στα Λιπάσματα στο Κερατσίνι, στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, στο Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι και άλλα σημεία.

Λένα Βερδέ
 
Περιστέρι, Καθαρά Δευτέρα
 

Θεσσαλονίκη

Μεγάλη συναυλία της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα “Αγαπάμε τη μουσική – τσακίζουμε το φασισμό – καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες” βρισκόταν σε εξέλιξη την Τρίτη 20 Φλεβάρη, στον πολυχώρο WE, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη βρισκόταν στο τυπογραφείο. Τη συναυλία στήριζαν τα συγκροτήματα και οι καλλιτέχνες Joey, Kazoo, Λάργκο, ΡΕΥΜΑ 102, The Banksters Band, The Speakeasies Swing Band, Ψύλλοι στ' Αχυρα, ενώ θα χαιρετούσαν ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικού ΑΠΘ, δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και συνδικαλιστές.

Η συναυλία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Δράσης της 17 Μάρτη και το συλλαλητήριο την ίδια μέρα στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 12μεσ, είχε γίνει μαζικά γνωστή τις προηγούμενες μέρες από τις αφίσες που είχαν κολληθεί σε όλη την πόλη και τις εξορμήσεις σε χώρους και γειτονιές. Παραμονή της συναυλίας, αγωνιστές και αγωνίστριες της ΚΕΕΡΦΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης πραγματοποίησαν εξόρμηση στα κούλουμα στο Σέυχ Σου. “Πολύς κόσμος σταματούσε στο τραπέζι με τις προκηρύξεις και τα βιβλία, για να ενημερωθεί για τη συναυλία και της 17 Μάρτη”, μας είπε ο Σάββας, “Αρκετοί ήξεραν ήδη τόσο για τη συναυλία όσο και για τη διαδήλωση. Συζητήσεις έγιναν επίσης για το Μακεδονικό που δεν έχει σταματήσει να κυριαρχεί σα θέμα αλλά και για το σκάνδαλο Novartis και πώς μπορούμε να το παλέψουμε. Μαζεύτηκαν υπογραφές, κύρια από νεολαία, ενώ πέντε αγόρασαν και την Εργατική Αλληλεγγύη”.