Μαζική συμμετοχή και πλούσια συζήτηση χαρακτήρισαν τις εκδηλώσεις του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος για τα «100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ – Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα» το διήμερο 14 και 15 Φλεβάρη.
Στο θέατρο Ελυζέ, εκεί όπου πριν δεκαπέντε χρόνια είχε οργανωθεί μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στην Αθήνα ενόψει της -ιστορικής πια- παγκόσμιας διαδήλωσης στις 15 Φλεβάρη 2003 ενάντια στην επέμβαση στο Ιράκ, έγινε η εκδήλωση στα Ιλίσια. Με αυτή την περιγραφή ξεκίνησε την εισήγησή της η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω για να τονίσει ότι οι αντιπολεμικές μάχες έχουν μια συνέχεια από το 1918 μέχρι σήμερα. Είχε προηγηθεί ο Φοίβος Οικονομίδης, ιστορικός, δημοσιογράφος (αποσπάσματα των δύο εισηγήσεων δημοσιεύουμε στις διπλανές στήλες), ενώ οι παρεμβάσεις στη συζήτηση στάθηκαν στις αντιπολεμικές, διεθνιστικές και επαναστατικές αρχές των πρώτων χρόνων του ΣΕΚΕ ως φωτεινό παράδειγμα για την αριστερά σήμερα. Ιδιαίτερα αναδείχτηκε το ζήτημα της πάλης ενάντια στον εθνικισμό με κέντρο το σύνθημα «στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός» και τους δρόμους που άνοιγε για το εργατικό κίνημα.
Φόρος τιμής
«Φόρος τιμής στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ ήταν η εκδήλωση που έγινε την ίδια μέρα στο Δημαρχείο Νίκαιας με ομιλητές τον Θανάση Διαβολάκη από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον Λέανδρο Μπόλαρη, συγγραφέα», μας έγραψε στην ανταπόκρισή της η Κατερίνα Θωίδου, «Στη συζήτηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τους Δήμους, τα νοσοκομεία, φοιτητές και νεολαίοι αλλά και συνταξιούχοι από την περιοχή του Πειραιά και ιδιαίτερα από τη Νίκαια, ενώ αρκετοί ήρθαν στην εκδήλωση από την αφίσα που είχε κολληθεί τις προηγούμενες ημέρες σε γειτονιές και εργατικούς χώρους του Πειραιά. Η κουβέντα ήταν πολύ ζωηρή ενώ δεν έλειψαν οι συνδέσεις με την διεθνιστική στάση του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία».
Την ίδια ώρα στο Περιστέρι πάνω από σαράντα αγωνιστές και αγωνίστριες συμμετείχαν στην εκδήλωση με ομιλητές τον Πάνο Γκαργκάνα από την Εργατική Αλληλεγγύη και το Θανάση Καμπαγιάννη, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το ζήτημα των ανταγωνισμών μεταξύ ελληνικού και τουρκικού καπιταλισμού τότε και σήμερα, βρέθηκε στο κέντρο της συζήτησης.
Πάνω από πενήντα άτομα συμμετείχαν την επόμενη μέρα στην εκδήλωση στη Νέα Ιωνία με ομιλητές τον Πάνο Γκαργκάνα και το Μιχάλη Λυμπεράτο, ιστορικό, εκπαιδευτικό. Ανάμεσά τους ήταν εργαζόμενοι από διάφορους εργατικούς χώρους της περιοχής, δήμους, νοσοκομεία, ΕΥΔΑΠ, καθώς και αρκετοί φοιτητές από τη ΣΓΤΚΣ που μόλις είχαν αποφασίσει στη συνέλευσή τους τη συνέχιση της κατάληψης της σχολής.
Αξιοσημείωτη ήταν η πρώτη τοποθέτηση στη συζήτηση από τον ηθοποιό Αλμπέρτο Εσκενάζυ, με στιγμιότυπα από τους εργατικούς αγώνες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον εμπρησμό και τις βιαιοπραγίες των εθνικιστών στην εβραϊκή συνοικία της πόλης, Κάμπελ, περιέγραψε πως «όταν το εργατικό κίνημα πήγε εκεί για να υπερασπιστεί τους προλετάριους Εβραίους, η κυβέρνηση Βενιζέλου για να δείξει “τη δημοκρατική της ευαισθησία” έκανε δίκη στη Βέροια, όπου αθωώθηκαν όλοι από την ΕΕΕ και καταδικάστηκαν όλοι οι άνθρωποι της αριστεράς που πήγαν να βοηθήσουν».
Την ίδια ώρα, πάνω από τριάντα άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση στα Πετράλωνα με ομιλητές το Λέανδρο Μπόλαρη και τον Κώστα Πίττα από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Στη διάρκεια της κουβέντας έγιναν ερωτήσεις για τις ιδεολογικές αναφορές των ομάδων που συγκρότησαν το ΣΕΚΕ και την κατάληξή τους στη συνέχεια, καθώς και πολλές τοποθετήσεις για το ρόλο των επαναστατών στο εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα της εποχής.
Πάνω από σαράντα άτομα συμμετείχαν και στην εκδήλωση στους Αμπελόκηπους, με εισηγητές τη Μαρία Στύλλου και το Θανάση Καμπαγιάννη. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Δημήτρης Ζώτος από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής τόνισε πόσο επίκαιρη είναι η αναφορά στο ΣΕΚΕ και τις αρχές του τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, ο Βαγγέλης Τριμπόνιας από την ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης μίλησε για το ρόλο του εργατικού κινήματος στη διαμόρφωση του κόμματος τονίζοντας ότι το ένα τροφοδοτούσε το άλλο, ο Κώστας Παπαδάκης έκανε μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στα πρώτα χρόνια του ΣΕΚΕ, ενώ ο Νίκος Σμπαρούνης από το ΣΕΛΜΑ στάθηκε στους αγώνες τότε των σιδηροδρομικών και τις κατακτήσεις που είχαν σε επίπεδο εργατικών δικαιωμάτων.
Πετράλωνα, 15/2
Περιστέρι, 14/2
Ν. Ιωνία, 15/2