“Εβδομήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Γενεύης που κατοχύρωσε το δικαίωμα στο άσυλο για τους κατατρεγμένους του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του ναζισμού, οι κυβερνήσεις της ΕΕ με τις ρατσιστικές συμφωνίες με την Τουρκία και την Λιβύη το μετέτρεψαν σε κουρέλι”, αναφέρει η δήλωση των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών που καλούν στις 17 Μάρτη.
Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και πρόσφατη έκθεση που παρουσίασε η δικηγόρος Ελένη Κουτσουράκη από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στη διημερίδα της οργάνωσης «Θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και η εφαρμογή τους». Τα στοιχεία μιλούν για απορριπτικές αποφάσεις ασύλου σε δεύτερο βαθμό σε ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό, 99%, που έβγαλαν οι νέες Επιτροπές Προσφυγών το πρώτο οκτάμηνο που λειτούργησαν, από τις 21 Ιουλίου 2016 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017. “Δηλαδή οι Επιτροπές έκαναν δεκτό το αίτημα για άσυλο ή χορήγησαν άλλη μορφή διεθνούς προστασίας (επικουρική προστασία ή ανθρωπιστικό καθεστώς) μόνο στο 1% των υποθέσεων που εξέτασαν. Συγκεκριμένα, από τις 1.216 αποφάσεις των Επιτροπών από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους, δόθηκε προσφυγικό καθεστώς σε πέντε περιπτώσεις, επικουρική προστασία σε μία και ανθρωπιστικό καθεστώς σε εννέα. Το πρώτο τρίμηνο του 2017, από τις 868 αποφάσεις, δόθηκε προσφυγικό καθεστώς σε τρεις, επικουρική προστασία σε τέσσερις και ανθρωπιστικό καθεστώς σε τέσσερις.
Μείωση
Το χαμηλό ποσοστό συνιστά κάθετη μείωση σε σχέση με τις αποφάσεις των παλιών Επιτροπών Προσφυγών, πριν αλλάξει η σύνθεσή τους με τη συμμετοχή διοικητικών δικαστών. Εκείνες οι Επιτροπές είχαν χορηγήσει διεθνή προστασία σε ποσοστό 16,1% το 2014 και 15,9% το 2015”.
Μάλιστα οι επιτροπές έφτασαν σε σημείο να απορρίψουν αίτημα για χορήγηση διεθνούς προστασίας ακόμα και σε Σύρο που ήταν θύμα βασανιστηρίων, απάνθρωπης μεταχείρισης και ρατσιστικών επιθέσεων στην Τουρκία.
Την ίδια στιγμή η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες μετανάστες που είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για μήνες ή ακόμα χειρότερα για χρόνια προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, με αποτέλεσμα να χάνουν τα ένσημά τους, να χάνουν τη δουλειά τους και πολλές φορές να καταλήγουν ακόμα και στα αστυνομικά τμήματα. Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στις Περιφέρειες τα ραντεβού για ανανέωση άδειας διαμονής δίνονται σε ημερομηνίες μετά τη λήξη των ισχυουσών. Στο διάστημα αυτό όμως δεν δίνεται κάποια βεβαίωση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να θεωρούνται “παράνομοι”.
Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι καταγγελίες μεταναστών που κρατούνται παράτυπα στα αστυνομικά τμήματα για μέρες, μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν καταφέρει να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους, με αποτέλεσμα να ζουν μέσα σε συνθήκες που θυμίζουν τις ημέρες του Ξένιου Δία. Σύμφωνα με καταγγελίες της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Πειραιά, μετά από έρευνα που έκανε, μόνο στο ΑΤ Δραπετσώνας κρατούνται παράνομα 26 μετανάστες που έχουν λήξει τα χαρτιά τους, ενώ δεκάδες άλλοι είναι διασκορπισμένοι στα άλλα αστυνομικά τμήματα της περιοχής του Πειραιά.
Το αίτημα στελέχωσης των υπηρεσιών που έχουν σχέση με την έκδοση χαρτιών για τους μετανάστες χρειάζεται να μπει στην ατζέντα του αντιρατσιστικού κινήματος. Επείγον και άμεσο αίτημα είναι η απελευθέρωση όλων των μεταναστών που κρατούνται στα αστυνομικά τμήματα γιατί η πολιτική της κυβέρνησης τους έχει μετατρέψει σε “παράνομους”, η χορήγηση άμεσα παράτασης για όσους έχουν λήξει τα χαρτιά τους και κυρίως η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.