Εργατικό κίνημα
ΣΤΟΠ στις ιδιωτικοποιήσεις

Μαζικό αναμενόταν το συλλαλητήριο στην Τρίπολη το απόγευμα της Τρίτης 27/2, με το οποίο οι  εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα έδιναν μια ακόμα απάντηση στα σχέδια ξεπουλήματός της.

Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η συνεδρίαση του Περφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, την ίδια ώρα, στο οποίο ο Τσίπρας θα προσπαθούσε να πείσει ότι ο διαμελισμός και το ξεπούλημα της ΔΕΗ θα φέρουν “ανάκαμψη” κι “ανάπτυξη”. Ήδη έχει αποφασιστεί το ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα, εργοστάσια στα οποία δουλεύουν 1.300 εργάτες. 

Αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Η λίστα με τα 88 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Αύγουστο για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, προβλέπει βροχή ιδιωτικοποιήσεων. Τουλάχιστον 15 από αυτά μιλούν ευθέως για ιδιωτικοποιήσεις και αρκετά ακόμα στρώνουν το δρόμο για αυτές. Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες ξεπουλήματος της ΔΕΣΦΑ και της Εγνατίας μέχρι τον Αύγουστο, ενώ μέχρι το Μάρτη θα πρέπει να δρομολογήσει το ξεπούλημα του 30% του Αεροδρομίου της Αθήνας, του 65% του ΔΕΠΑ, του 5% - ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από τον ΟΤΕ, του 35,5% των ΕΛΠΕ και του 17% της ΔΕΗ. Μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να κυρωθεί στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ και μέχρι το Μάιο το Υπερταμείο των ιδιωτικοποίησεων θα αξιολογήσει τα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΤΑ και του ΟΑΣΑ και θα κάνει τις “απαραίτητες αλλαγές” για να προχωρήσει κι εκεί το ξεπούλημα. Παράλληλα προβλέπονται αλλαγές στην αγορά ενέργειας προς όφελος των ιδιωτών, ανατιμολογήσεις στα διόδια της Εγνατίας, “αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ” κλπ.

“Αν περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τον πρόσβαση τους σε κοινωνικά αγαθά που είναι απόλυτα απαραίτητα για να ζήσουν. Το νερό, το ρεύμα, τις μεταφορές κλπ. Θα φτιαχτούν εργασιακά κάτεργα σε μια σειρά από χώρους σαν αυτό που προσπαθεί να χτίσει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Και βέβαια θα χτυπηθεί ο συνδικαλισμός στο πιο δυνατό κομμάτι της εργατικής τάξης που με τους αγώνες του έχει βοηθήσει καθοριστικά τις  κατακτήσεις που έχει συνολικά το εργατικό κίνημα” προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και καλεί σε κοινό συντονισμένο αγώνα “όλων μαζί ΤΩΡΑ και όχι όταν η κυβέρνηση πηγαίνει τμηματικά να χτυπάει πότε τον ένα και πότε τον άλλο κλάδο. Καμπάνια ενημέρωσης όλης της κοινωνίας για το τι θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και απεργιακή κλιμάκωση όλων μαζί”.