Τη ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν αφορούν τα έγγραφα 187-201 που διαβάστηκαν στο δικαστήριο κατά την 227η δικάσιμο (22/2) της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Ο Λουκμάν δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 17/1/13, ενώ κατευθυνόταν με το ποδήλατό του στη λαϊκή για να πιάσει δουλειά. Χάρη σε αυτόπτες μάρτυρες, όπως φαίνεται στο έγγραφο 187 (δικογραφία), ειδοποιήθηκε η αστυνομία και στη συνέχεια το ΕΚΑΒ, ενώ έγινε δυνατός ο εντοπισμός των δολοφόνων: «Την 03:25 περίπου ενημερώθηκε το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ότι υπάρχει αιμόφυρτο άτομο στο οδόστρωμα της οδού Τριών Ιεραρχών 65 στα Κάτω Πετράλωνα… Σύμφωνα με τις πρώτες προφορικές μαρτυρίες… πλησίον του θύματος υπήρχαν δύο άνδρες… επέβαιναν σε μηχανή-σκούτερ… κατευθύνθηκαν από την οδό Τριών Ιεραρχών προς την οδό Χαμοστέρνας (σχετ. οι ένορκες καταθέσεις)… Την 03:40 οι κατηγορούμενοι επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα-σκούτερ εντοπίσθηκαν… στο Σύνταγμα».
Οι Δ. Λιακόπουλος και Χ. Στεργιόπουλος, συνεχίζει το έγγραφο, εντοπίστηκαν με τα μαχαίρια «πεταλούδες» πάνω τους, ακόμα λερωμένα με το αίμα, ενώ κάτω από τη σέλα της μηχανής είχαν κρύψει την πινακίδα κυκλοφορίας. Ομολόγησαν την πράξη τους, ισχυριζόμενοι ωστόσο ότι επρόκειτο για έναν διαπληκτισμό. Αυτό το σημείο της δικογραφίας βέβαια κάνει σαφές ότι είχαν ήδη σκεφτεί να κρύψουν τα στοιχεία του οχήματος. Δείχνει επίσης ότι δεν έφυγαν από το σημείο ταραγμένοι, καθώς θεωρούσαν ότι δεν θα τιμωρηθούν: δεν θεώρησαν απαραίτητο να πετάξουν τα μαχαίρια με το αίμα, παρά συνέχισαν τη «βόλτα» τους στο Σύνταγμα. Συνολικά τα έγγραφα δίνουν την εικόνα ενός μικρού, ευέλικτου, οπλισμένου, μηχανοκίτητου τάγματος εφόδου που έδρασε ψύχραιμα και με σχέδιο.
Στο έγγραφο 191 (εκθέσεις κατ’ οίκον έρευνας) αποτυπώνονται τα αντικείμενα που είχαν στην κατοχή τους: «μια μαύρη λεπίδα και ένα ξύλινο ρόπαλο» ο Στεργιόπουλος και «μια σφεντόνα, μια σιδηρογροθιά, τρία στιλέτα ‘πεταλούδα’, ένας σουγιάς, ένα αεροβόλο πιστόλι… ένα ξύλινο ρόπαλο» ο Λιακόπουλος, ενώ στο σπίτι του τελευταίου βρέθηκαν και ενημερωτικό υλικό, αυτοκόλλητα καθώς και 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.
Το αναγνωστέο 193 περιέχει την ιατροδικαστική γνωμοδότηση. Για ακόμη μια φορά το δικαστήριο είδε ότι η εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου δεν είναι «απλά» το άθροισμα των επιθέσεων που κάνουν, αλλά η συμπύκνωση του ρατσιστικού και όχι μόνο μίσους τους σε χτυπήματα προορισμένα και σχεδιασμένα εξαρχής με σκοπό να φέρουν το θάνατο: «Κατά τη νεκροψία, διαπιστώθηκαν 7 τραύματα, προφανώς προκληθέντα δια νύσσοντος αλλά και τέμνοντος οργάνου (μαχαίρι – λάμα στιλέτου)… [το] ένα θανατηφόρο (λόγω πλήξης μαλακών μορίων και κυρίως της καρδιάς, με πρόκληση διαμπερούς τραύματος)».
Ρατσιστικό έγκλημα
Από όλα τα έγγραφα που διαβάστηκαν στο δικαστήριο απουσιάζει το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών. Δεν είναι τυχαίο. Χρειάστηκε η οργανωμένη παρέμβαση και πίεση χιλιάδων αντιφαστιστών/τριών και αντιρατσιστών/τριών, που στήριξε την οικογένεια του Λουκμάν για να ακουστεί το αίτημά της για δικαιοσύνη. Ο ισχυρισμός περί «διαπληκτισμού» έγινε δεκτός τόσο από την αστυνομία, που δεν διερεύνησε ποτέ το ρατσιστικό κίνητρο, όσο και από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που έστειλε την υπόθεση στο δικαστήριο με την ίδια γραμμή. Ο Δένδιας, τότε υπουργός Προ.Πο, έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό.
Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όμως, τον Απρίλιο του 2014, αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο και καταδίκασε τους δολοφόνους σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά. Δικαίωσε τόσο το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα και την οικογένεια του θύματος, όσο ξεμπρόστιασε τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση που λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα χαρακτήριζε τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν «μεμονωμένο περιστατικό».
Η ανάγνωση των εγγράφων που σχετίζονται με αυτή τη δολοφονία από το δικαστήριο που δικάζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του αιτήματος της οικογένειας Λουκμάν. Να καταδικαστούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί, αλλά και όλοι οι συνένοχοί τους. Οι εκπαιδευτές τους, η ηγεσία που οργανώνει τα τάγματα εφόδου, οι Κασιδιάρηδες, οι Παναγιώταροι, οι Μιχαλολιάκοι.
Επόμενες δικάσιμοι
Μάρτης: 7/3, 12/3, 15/3, 21/3, 27/3 και 28/3 στον Κορυδαλλό.
13/3 και 22/3 στο Εφετείο.