Εργατικό κίνημα
Οικονομικά υπουργεία: Κινητοποίηση εργαζόμενων, 6/3

Στις 6 Μάρτη πραγματοποιήθηκε πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στα οικονομικά Υπουργεία (ΑΑΔΕ, ΥΠ.ΟΙΚ., Στατιστική. ΥΠ.ΑΝ.) για τον τερματισμό της άδικης μισθολογικής διαφοροποίησης των νέων συναδέλφων που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Η κινητοποίηση ήταν μαζική με μεγάλη συμμετοχή από την επαρχία, με χρήση κανονικής άδειας, αφού αρνήθηκε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία να καλέσει σε απεργία, ενώ παράλληλα υποβάθμιζε τη σημασία της και δεν κινητοποίησε τους συναδέλφους κυρίως στην Αττική για μαζικότερη συμμετοχή. 

Παρόλα αυτά πάνω από 500 εργαζόμενοι μαζευτήκαμε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη και κυρίως τη θέληση να παλέψουμε όχι μόνο για να σταματήσει η συνεχιζόμενη μείωση των αποδοχών μας αλλά να διεκδικήσουμε επιθετικά να πάρουμε πίσω κατακτήσεις που χάθηκαν τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. 

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικ/κών (κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) αν και γνώριζαν για την πανελλαδική κινητοποίηση, απαξίωσαν τους εργαζόμενους και δεν βρίσκονταν στο Υπουργείο τους για συνάντηση με τους εργαζόμενους αφήνοντας στη θέση τους, τους γραμματείς τους, με την υπόσχεση για μελλοντική συνάντηση την επόμενη Τετάρτη με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών και χωρίς φυσικά την πίεση των εργαζομένων κάτω από το γραφείο τους. 

Στη συνάντηση που έγινε, δόθηκε η πληροφορία και «υπόσχεση» ότι το θέμα της μισθολογικής εξομοίωσης των νέων συναδέλφων θα αντιμετωπιστεί με την ψήφιση ενός νέου νόμου τον Απρίλιο, πάντα μετά από συνεννόηση και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των «θεσμών» και εφόσον υπάρξει συμφωνία θα εφαρμοστεί από το τέλος Μαΐου. Ούτε γενική εικόνα, ούτε φυσικά λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του νόμου αυτού δόθηκαν και αναμένονται περισσότερες πληροφορίες από την συνάντηση της επόμενης Τετάρτης. Από την ενημέρωση που είχαν οι εργαζόμενοι κατά την έξοδο των προέδρων των Ομοσπονδιών που συμμετείχαν στη συνάντηση, ειπώθηκε ότι πρόθεσή τους είναι να υπάρχει εξομοίωση των νέων συναδέλφων με την 1Κ κατηγορία ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι ο νόμος αυτός θα καθορίζει έναν τύπο «ειδικού μισθολογίου» για τους εργαζόμενους στα οικονομικά Υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς (Υπ. Οικ., ΑΑΔΕ, Στατιστική κλπ). Το μισθολόγιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα ισχύει για τους διοικητικούς υπαλλήλους  (;)

Για να αξιολογήσουμε τις ασαφείς αυτές πληροφορίες και να έχουμε μια πραγματική εικόνα για το τι πραγματικά μας ετοιμάζουν, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όσα δεδομένα υπάρχουν μέχρι σήμερα και δεν χωρούν αμφισβήτηση: 

Σύμφωνα με όσα ισχύουν με το νέο μισθολόγιο, όσοι εργαζόμενοι (παλιοί) μετά την επανακατάταξή τους στο νέο μισθολόγιο, λάμβαναν στις 31.12.2016 περισσότερα χρήματα, η διαφορά αυτή αποδίδεται με ξεχωριστό κωδικό ως προσωπική διαφορά, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους και μειώνεται ισόποσα όταν θα λαμβάνουν ωριμάνσεις (χρονοεπίδομα). Οι νεοεισερχόμενοι φυσικά δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Με το ν. 4369/16 καθορίστηκε το νέο σύστημα αξιολόγησης όλων των Δ.Υ. ενώ με το Ν. 4389/16, με τον οποίο συστάθηκε η Α.Α.Δ.Ε. οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν θα αξιολογούνται με βάση ένα ιδιαίτερο σύστημα που καθορίζεται από την Διοικητή της Αρχής στη βάση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας (ΠΘΕ) και των τεθέντων στόχων (άρθρο 23).

Ο Διοικητής της Αρχής δύναται εντός των ορίων προϋπολογισμού της Αρχής να καθορίζει ειδικό μισθολογικό καθεστώς του προσωπικού της Αρχής (bonus) στο πλαίσιο της αξιολόγησής του και στη βάση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας (άρθρο 29). 

Οι εργαζόμενοι στην ΑΑΔΕ ήδη έχουν ενταχθεί σε Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας από τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διαδικασία της εφάπαξ αξιολόγησης (άρθρο 38), ενώ στην τελευταία συνάντηση, πριν ένα μήνα,  της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, (ο οποίος φυσικά είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον εκάστοτε Υπουργό), ειπώθηκε σαφέστατα ότι από τον Μάιο θα τεθεί σε εφαρμογή νέο μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ στη βάση των ΠΘΕ, των τεθέντων στόχων και της αξιολόγησης και μέσα από αυτό το καθεστώς θα αρθεί και η αδικία της μισθολογικής υποβάθμισης των νέων συναδέλφων. 

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι ασαφείς «υποσχέσεις και πληροφορίες» των γραμματέων των Υπουργών, για την επεξεργασία νέου νόμου, που στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο Μάιο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού για πραγματική επίλυση του προβλήματος αλλά αντίθετα εντείνουν την ανησυχία για νέες περικοπές σε κατηγορίες εργαζομένων, μέσα από το ανακάτεμα και ξαναμοίρασμα μέρους της προσωπικής διαφοράς, με άλλους όρους στη βάση των ΠΘΕ, το κυνήγι των στόχων και της αξιολόγησης.

Για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων των συναδέλφων και να εξισωθούν σε όλα τα επίπεδα οι νέοι με τους παλιούς συναδέλφους πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου και να απαιτήσουμε ΑΥΞΗΣΕΙΣ, με την κάλυψη των απωλειών των καιρών των Μνημονίων. Να συνδέσουμε τον αγώνα για αυξήσεις και μισθό, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να ζουν αξιοπρεπώς από αυτόν. Με τον αγώνα που ΤΩΡΑ πρέπει να γίνει σημαία και να οργανώσουμε όλοι μαζί ενάντια στην αξιολόγηση και κάθε λογική σύνδεσης της με την απόδοση και το μισθό. Να διεκδικήσουμε οικονομικές υπηρεσίες σε όφελος των εργαζόμενων και όχι φοροληστρικό μηχανισμό για την ικανοποίηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Μόνο έτσι θα χτίσουμε κοινωνικές συμμαχίες για να στηρίξουμε τον αγώνα μας.

 

Μάκης Γεροντίδης
Μέλος ΔΣ συλλόγου Εφοριακών Ημαθίας-Πέλλας –Πιερίας
Μέλος της Ε.Γ. του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Πέλλας