Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
8 Μάρτη: Και στην Αθήνα

8 Μάρτη, Χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας

Φέτος στις 8 Μάρτη, σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο έγιναν διαδηλώσεις με κεντρικά αιτήματα την ίση αμοιβή για ίση εργασία, ενάντια στις απολύσεις εγκύων γυναικών, ενάντια στο πετσόκομμα των επιδομάτων μητρότητας, την επίθεση στο δικαίωμα στην έκτρωση, αλλά και ενάντια στις σεξουαλικές επιθέσεις. Έγιναν καλέσματα και για απεργία σαν συνέχεια την περσινής πρωτοβουλίας για «μια μέρα χωρίς γυναίκες». Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν διεθνώς ενάντια στο σεξισμό του συστήματος.

«Κάτω τα χέρια από τις γυναίκες», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Δεκάδες οργανώσεις και φορείς με τα πανώ και τις πικέτες τους διαδήλωσαν μέχρι τη Βουλή. Μεταξύ αυτών η Καμία Ανοχή, η Ομάδα Γυναικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το Μωβ, η Ροσινάντε, το City Plaza με πολλές μετανάστριες και πρόσφυγες στην πρώτη γραμμή, ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες, οργανώσεις ΑμεΑ. 

Ένα από τα μεγαλύτερα μπλοκ της διαδήλωσης ήταν το πανό των Φοιτητριών/των του ΣΕΚ που διαδήλωσε πίσω από το μπλοκ της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) από τα ΤΕΙ Αθήνας. Το συντονιστικό Αθήνας των ΕΑΑΚ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή, ενώ στα πλαίσια της οργάνωσης της διαδήλωσης έγιναν μια σειρά εκδηλώσεις σε σχολές, όπως στο Πάντειο και στο ΤΕΙ. Στη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ η πρόταση για συμμετοχή με πανό στις 8 Μάρτη, μπήκε στη γενική συνέλευση του Συλλόγου, λίγο μετά την εκδήλωση για το σεξισμό, από φοιτήτριες και φοιτητές του συντονιστικού κατάληψης που είχαν πάρει έμπνευση συζητώντας.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος στήθηκε μικροφωνική και τη διαδήλωση χαιρέτισαν ισπανίδες φοιτήτριες Εράσμους που συμμετείχαν μαζικά στην πορεία. Μίλησαν εκπρόσωποι γυναικείων ομάδων, ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων, συνδικάτων κλπ. Η Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας περιέγραψε το πανόραμα των εργατικών κινητοποιήσεων: το εργατικό κίνημα παλεύει ενάντια στα μνημόνια και διεκδικεί προσλήψεις. Μέσα σε αυτές τις εργατικές μάχες οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά, όπως έγινε πρόσφατα με την απεργία στα νηπειαγωγία, με τις μάχες για τους επικουρικούς στα νοσοκομεία, με τις κινητοποιήσεις αδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Τόνισε ότι η διάλυση του κράτους πρόνοιας έχει πέσει πάνω στις πλάτες των γυναικών, ενώ το κάλεσμα της ΕΙΝΑΠ, ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία γιατρών, δείχνει ότι οι διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος αφορούν όλη την εργατική τάξη. Η Βασίλεια Χαρλαύτη από την ΣΓΤΚΣ συμπλήρωσε ότι οι διεκδικήσεις του γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος είναι ένας κεντρικός προβληματισμός για τη νεολαία που μπαίνει κι αυτή μαζικά στις διεκδικήσεις. Μέσα από τις μάχες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στις επιθέσεις κατά της Παιδείας, φοιτήτριες και φοιτητές παλεύουν για τη ζωή και τις σπουδές τους και ταυτόχρονα αλλάζουν και τις ιδέες τους σπάζοντας στην πράξη το σεξισμό και την ομοφοβία. Η Ειρήνη Δαφέρμου από την Καμία Ανοχή τόνισε ότι είναι επίκαιρος και σήμερα ο αγώνας ενάντια στη σεξουαλική βία, τις διακρίσεις στους χώρους εργασίας (απολύσεις εγκύων, παρενοχλήσεις), την απλήρωτη οικιακή εργασία, την απάνθρωπη αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού από τα δικαστήρια, ενώ μίλησε για την ανισοκατανομή της οικιακής εργασίας που επιβαρύνεται σε καιρό κρίσης, επειδή δεν υπάρχουν κρατικές δομές που να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά και να αναλαμβάνουν τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα. Επιπλέον μεταξύ άλλων μίλησαν η Σίσσυ Βωβού από το Μωβ, η Δέσποινα Σπανού εκ μέρους της ΛΑΕ και η Κατερίνα Θωίδου από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας.

“Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη απεργία των γυναικών στο Ισπανικό κράτος, που το παρέλυσε. Είμαστε κομμάτι ενός παγκόσμιου κινήματος ενάντια στο σεξισμό και τις διακρίσεις, στην Αμερική του Τραμπ, στην Ισπανία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Τουρκία. Είμαστε εργαζόμενες, δασκάλες, νοσηλεύτριες, γιατροί, καθαρίστριες, φοιτήτριες, μετανάστριες. Είμαστε η μισή εργατική τάξη, έχουμε δύναμη. Παλεύουμε μέσα από τα συνδικάτα να κερδίσουμε ίση αμοιβή για ίση εργασία, παλεύουμε για Παιδεία, Υγεία, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Παλεύουμε ενάντια στη διάλυση των παιδικών σταθμών και του κοινωνικού κράτους. Παλεύουμε για να ελέγχουμε εμείς το σώμα μας, να επιλέγουμε εμείς. Θέλουμε άδεια μητρότητας, πρόσβαση στην έκτρωση σε ασφαλείς και νόμιμες διαδικασίες. Παλεύουμε για να μπορούμε να έχουμε ελεύθερες σεξουαλικές επιλογές. Έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε και στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη. Παλεύουμε ενάντια σε αυτό το σύστημα, που θέλει να μας χωρίσει σε άντρες και γυναίκες, σε ντόπιους και μετανάστες, σε στρέητ και lgbtq.

Διαδηλώνουμε στις 17 του Μάρτη, την παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του ρατσισμού. Συνεχίζουμε τη μάχη μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους και τις συλλογικότητες της εργατικής τάξης. 100 χρόνια μετά τη ρώσικη επανάσταση, μετά από τις μεγάλες απεργίες στην Αμερική που διεκδίκησαν ψωμί και τριαντάφυλλα, 50 χρόνια μετά το Μάη του '68 και το τεράστιο κίνημα που ξεκίνησε ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις, είμαστε εδώ, δυνατές και δυνατοί και θα νικήσουμε!” τόνισε η Κ. Θωίδου.

Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου υπήρχε πανό Φοιτητριών/φοιτητών ΣΕΚ στις Σχολές. Επίσης με πανό κατέβηκαν ύστερα από απόφαση των Συλλόγων τους η Ιατρική και το Βιολογικό και η Φεμινιστική Πρωτοβουλία Ηρακλείου. Επιπλέον καλούσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες και οι Φυλές του Πάρκου (πρωτοβουλία ενάντια στην υποβάθμιση του πάρκου Γεωργιάδη). Εκατοντάδες διαδήλωσαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην πορεία συμμετείχαν με πανό το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας και οι Αγωνιστικές Κινήσεις.