Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
17 Μάρτη - Από τη Θράκη ως την Κρήτη, Γιάννενα και Μυτιλήνη

Αθήνα

Χιλιάδες ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις διαδηλώσεις της 17 Μάρτη σε μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας.

“Η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη είχε παλμό, μαζικότητα και μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο της πόλης”, μας είπε η Δήμητρα Κομνιανού. “Από τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και τις ομιλίες, μέχρι την πορεία στους κεντρικούς δρόμους, τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά καλέσματα και συνθήματα κέρδιζαν την ανταπόκριση της πλειοψηφίας”. Η πορεία κατευθύνθηκε προς τα Γραφεία της Χρυσής Αυγής, την οποία μπλόκαραν τα ΜΑΤ.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Γιάννης Κούτρας από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Χατζάρας από το ΔΣ του Σωματείο του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, ο Ηλίας Γεράκος από την 4η ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, η ΚΕΕΡΦΑ Φλώρινας, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και η ΟΚΔΕ. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης με πανό η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Θεάτρου, Τοπογράφων και Φυσικού, η ΚΕΕΡΦΑ Φοιτητών/τριών.

“Μία από τις πιο επιτυχημένες διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος ήταν η 17 Μάρτη στα Γιάννενα, τόσο από άποψη μαζικότητας όσο και παλμού”, μας είπε η Λουίζα Γκίκα, “Το καθοριστικό στοιχείο γι' αυτό ήταν η παρουσία των προσφύγων από το στρατόπεδο του Κατσικά και από γύρω περιοχές, ανάμεσά τους γυναίκες με τα παιδιά τους. Ο Κατσικάς έχει ανοίξει ξανά τους τελευταίους δύο μήνες και η συμμετοχή των προσφύγων θύμισε σε όλους και όλες ότι αυτή η μάχη, ενάντια στα στρατόπεδα, για ανοιχτές πόλεις για όλους, για ανοιχτά σχολεία για τα προσφυγόπουλα, δεν έχει τελειώσει στην περιοχή μας.

 Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το Σαμίρ, πρόσφυγα από τη Συρία, από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην πορεία συμμετείχαν ακόμα με πανό ο Φοιτητικός Σύλλογος της Καλών Τεχνών, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Δουρούτης, η ΛΑΕ και η ΟΚΔΕ. Πήραμε μεγάλη έμπνευση για τη συνέχεια του αγώνα”.

Δεκάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες διαδήλωσαν και στην Ξάνθη. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στην Κεντρική Πλατεία με τους χαιρετισμούς απ’ όλο τον κόσμο και ακολούθησαν η Μαρία Λουκοπούλου πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Παντελής Αποστολίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης, ο Μουσταφά Τσολάκ, δημοσιογράφος, από την Αντιεθνικιστική Κίνηση, ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ από την τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Βάσω Αλεξοπούλου από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Το χαιρετισμό από την Τουρκία διάβασε η Σιμπέλ Κυρλίντ. “Η πορεία έκανε αίσθηση στην πόλη, δεν ήταν λίγος ο κόσμος που μας υποδεχόταν με υψωμένες τις γροθιές”, μας είπε ο Παντελής Αποστολίδης.

“Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα”, μας είπε η Τόνια Λαχανιώτη, “Την συγκέντρωση χαιρέτησαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι και η ΚΕΕΡΦΑ τονίζοντας την ανάγκη κοινής δράσης. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης στην οποία συμμετείχαν επίσης η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, το Σωματείο εργαζομένων ΠΓΝΠ, η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, το Pride Πάτρας, η ΛΑΕ.

“Θα ζήσουμε μαζί”

Η πορεία κατέληξε στο εργοστάσιο του Λαδόπουλου όπου βρίσκονται εκατοντάδες μετανάστες. Χρειάζεται απάντηση στα σχέδια του Βίτσα να εκκενωθούν άμεσα τα δύο εργοστάσια στην Πάτρα. Διεκδικούμε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα ζήσουν ελεύθερα μαζί μας και με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης”.

Επιτυχημένη ήταν η συγκέντρωση και στα Χανιά. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Αγοράς και πέρασε μέσα από το κέντρο της πόλης. Στο συλλαλητήριο καλούσαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ), η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων (ΕΛΜΕ), η Αλβανική Κοινότητα, η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,, οι ΣΑΜΠΟΤΑΖ – ΕΑΑΚ ΤΕΙ Χανίων, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, η κατάληψη Ρόζα Νέρα, η Ροσινάντε. 

Με τη συμμετοχή πολλών μαθητών και μαθητριών έγινε η συγκέντρωση και η πορεία στο Ηράκλειο. Με τα πανό τους συμμετείχαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Βιολογικού και Ιατρικής, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και άλλες οργανώσεις. Μετά τη συγκέντρωση και τους χαιρετισμούς ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας έγινε στο Βόλο. Αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και ΙΑΚΑ, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν και εκπρόσωποι από την Κουζίνα Αλληλεγγύης.

Πάνω από 300 άτομα, ντόπιοι και μετανάστες, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη. Όπως αναφέρει ο Θράσος Αβραάμ σε ανάρτησή του: “Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην δίωξη που υπόκεινται 35 Αφρικανοί πρόσφυγες οι οποίοι έχουν συλληφθεί ως υπαίτιοι για τα γεγονότα του Ιουλίου 2017 στο στρατόπεδο της Μόριας. Οι συλλήψεις των 35 προσφύγων τότε είχαν γίνει στο σωρό από την αστυνομία και με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους ενώ το βαρύ κατηγορητήριο είναι στημένο και καρμπόν για όλους. Η δική των 35 πρόκειται να γίνει στο τέλος του επόμενου μήνα. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πορεία στην προκυμαία της Μυτιλήνης όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Ελευθερία», «Η Μόρια είναι φυλακή» και «Να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις»”.

Αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινητοποιήσεις είχαν επίσης καλεστεί στις 17 Μάρτη στην Πρέβεζα, τη Λαμία, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα. Ενώ στο Ναύπλιο την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης και Αποδοχής με βασικό διοργανωτή το 3ο Δημοτικό Σχολείο και τη συμμετοχή πολλών τοπικών κινήσεων και συλλογικοτήτων, το οποίο έκλεισε με αντιρατσιστική Παρέλαση στους δρόμους της πόλης υπό τους ήχους των Quilombo.

Πάτρα

 
 
Ηράκλειο
 
 
 
Ξάνθη

 

Χανιά

 

Γιάννενα