Βιβλία
Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Από τις 3 ως τις 6 Μάη θα πραγματοποιηθεί φέτος η 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO). 

Πέρυσι η έκθεση είχε αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη ρώσικη επανάσταση, με πολλές νέες εκδόσεις αλλά και συζητήσεις που είχαν δείξει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την επέτειο και την επικαιρότητά της στο σήμερα. Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο συμμετείχε με επιτυχία, καθώς το «Έτος Ένα της ρώσικης επανάστασης» του Βίκτορ Σερζ και η «Μόσχα του Λένιν» του Αλφρέντ Ροσμέρ έγιναν ανάρπαστα, όπως και η συλλογή αφισών της Οκτωβριανής Επανάστασης. 

Φέτος, η έκθεση είναι αφιερωμένη, μεταξύ άλλων, στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ’68 και θα γίνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων με αυτή τη θεματική. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόταση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού να είναι χορηγός της Έκθεσης με τις αφίσες για το Μάη του ’68. Έτσι, η παρουσία του φέτος θα είναι αναβαθμισμένη, όχι μόνο για αυτό το λόγο, αλλά και με την εμπλουτισμένη επανέκδοση του βιβλίου του ΜΒ για το Μάη του ’68 στο οποίο περιλαμβάνονται πλέον και κείμενα του Κρις Χάρμαν για την Ιταλία του «καυτού φθινοπώρου», αλλά και για την Τσεχοσλοβακία της Άνοιξης της Πράγας.

 Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν βέβαια και όλες οι άλλες εκδόσεις του ΜΒ για την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη μαρξιστική θεωρία κλπ, καθώς και αιτήσεις συμμετοχής για το τετραήμερο φεστιβάλ «Μαρξισμός 2018». 

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρίσκεται όλες τις μέρες στο περίπτερο 13 (Stand 34) και την Κυριακή 6 Μάη, στις 7 το απόγευμα, θα διοργανώσει στο χώρο της Έκθεσης εκδήλωση παρουσίασης της συλλογής αφισών του Μάη του ’68 με ομιλητές τον Κώστα Πίττα από το ΜΒ και τον ιστορικό Τέχνης και επιμελητή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γιάννη Μπόλη.