Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Athens Pride: Μαζική απάντηση στις ομοφοβικές επιθέσεις

Αθήνα, 9/6

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο 9 Ιούνη ενάντια στην ομοφοβία, το σεξισμό και την καταπίεση, σε ένα από τα μεγαλύτερα Athens Pride των τελευταίων ετών. Η μαζικότητα και η μαχητική διάθεση διεκδίκησης ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, συνεχίστηκε με την Πορεία Υπερηφάνειας το απόγευμα και ολοκληρώθηκε με συναυλία αργά το βράδυ.

Παρά τον καυτό ήλιο, η πλατεία Συντάγματος δε σταμάτησε όλη μέρα να είναι γεμάτη από κόσμο όλων των ηλικιών που δήλωνε “Παρούσα” στον αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, στη μάχη για την απελευθέρωση. Το αγωνιστικό κλίμα εκφραζόταν σε έντονη πολιτική συζήτηση για όλες τις μάχες που είναι ανοιχτές, ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, ενάντια στην καταπίεση. Οι συνδέσεις ανάμεσα σε όλα τα μέτωπα πάλης ήταν άμεσες από την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Στην ίδια την Πορεία Υπερηφάνειας το απόγευμα, οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας πλημμύρισαν από σημαίες, αυτοσχέδια πλακάτ και πανό που πρόβαλαν όλα τα αιτήματα του κινήματος. Τα κρουστά των Batala και των Quilombo που συνόδεψαν τη διαδήλωση ξεσήκωσαν τους πάντες και έδιναν ρυθμό. Μαζικό ήταν το μπλοκ της Ομάδας LGBTQΙ+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και της ΚΕΕΡΦΑ, στην κεφαλή του οποίου βάδιζαν εργαζόμενες και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία με τα πανό του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα και της ΕΙΝΑΠ. 

Ενθουσιασμός

Η συμμετοχή των συνδικάτων της υγείας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλες και όλους. Το ίδιο και τα συνθήματα για δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, ενάντια στην καταπίεση και τον καπιταλισμό, ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Η πικέτα του ΣΕΚ “Παλεύουμε ενάντια στην καταπίεση και τον καπιταλισμό” βρισκόταν σε όλα τα μπλοκ της διαδήλωσης.

“Αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας σήμερα στη συνέλευση του Συλλόγου αυτή την εβδομάδα”, μας είπε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, “Η συνέλευση ήταν για τη μάχη ενάντια στη νέα αξιολόγηση της κυβέρνησης και συνολικά για τις κινητοποιήσεις που οργανώνουμε ενάντια στο νέο μνημονιακό πακέτο μέτρων. Εκεί θέσαμε το ψήφισμα για συμμετοχή σήμερα. Τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα παλεύουν ήδη το σεξισμό και την καταπίεση. Είμαστε κομμάτι και αυτού του κινήματος όπως του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού. Η απόφαση πέρασε στον Άγιο Σάββα και μετά και στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα ενότητας της εργατικής τάξης. Παλεύουμε για να υπάρχει πρόσβαση των LGBTQΙ+ ατόμων στην υγεία, ελεύθερη, χωρίς ταμπού, να υπάρχει δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Η απόφαση της συνέλευσης ήταν ομόφωνη, ενώ και σε εξόρμησή μας στο νοσοκομείο αμέσως μετά, η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη”.

“Διαδηλώνουμε σήμερα γιατί είμαστε κατά της ομοφοβίας και κατά του σεξισμού”, μας είπε η Ρόζα Καρούτσου από τη Φιλοσοφική που διαδήλωνε μαζί με συμφοιτητές και συμφοιτήτριές της από τη ΦΛΣ και τα ΤΕΙ Αθήνας, “Προσπαθούμε τόσο στο ΣΕΚ όσο και ανένταχτοι αγωνιστές και αγωνίστριες όπως εγώ να δώσουμε ένα πολιτικό περιεχόμενο στην ημέρα, δείχνοντας ότι ο σεξισμός δεν οφείλεται στην πατριαρχία αλλά στον καπιταλισμό. Οπότε παλεύουμε κατά της καταπίεσης και κατά του καπιταλιστικού συστήματος στο οποίο ζούμε”.

“Σα στρέητ, λευκή και ντόπια διαδηλώνω για όλες και όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή, για να είμαστε όλοι μαζί”, μας είπε η Χρύσα Δουζένη, άνεργη που διαδήλωνε στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, “Είμαι στα κοινωνικά κινήματα, κοντά στους πρόσφυγες, αλληλέγγυα. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στο σεξισμό, ενάντια στο ρατσισμό. Γι' αυτό βγήκαμε σήμερα να φωνάξουμε”.

Ο κόσμος που συμμετείχε στο Athens Pride το μετέτρεψε ξανά σε ημέρα αγώνα ενάντια στην καταπίεση. Οι χορηγοί και το “απολιτίκ” χρώμα που προσπαθούν να δώσουν τα τελευταία χρόνια οι επίσημοι διοργανωτές δεν βρίσκουν απήχηση στον κόσμο που βιώνει τις ομοφοβικές επιθέσεις από τους Αμβρόσιους και όλη τη συντηρητική αντίδραση. Για άλλη μια χρονιά, το Athens Pride έγινε σταθμός στην πάλη για την απελευθέρωση.


Αντικαπιταλιστικές απαντήσεις

Το σύστημα που παράγει σεξισμό και καταπίεση και τη μάχη για την ανατροπή του έβαλε στο κέντρο του Athens Pride η παρέμβαση της Ομάδας LGBTQΙ+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τόσο με αφίσα, προκήρυξη και πανό που τόνιζαν ότι η εργατική τάξη είναι “παρούσα” ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, όσο και με την εκδήλωση που οργάνωσε με θέμα “Οι αγώνες του γυναικείου και ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος σήμερα και η πάλη για την απελευθέρωση” πρόβαλε την προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αφροδίτη Φράγκου από την Ομάδα LGBTQΙ+ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θυμίζοντας τις μάχες του κινήματος ενάντια στην καταπίεση από τις ΗΠΑ με το #metoo και την Ιρλανδία με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ των εκτρώσεων μέχρι την Ιαπωνία με τις διαδηλώσεις των εργαζόμενων στα ΜΜΕ ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τα αφεντικά. Στη συνέχεια τόνισε ότι όλες οι μέχρι κατακτήσεις των LGBTQI+ ατόμων κερδίθηκαν με αγώνες στους οποίους μεγάλο ρόλο έχουν παίξει και τα Pride με τη μαζικότητα και το δυναμισμό τους, ενώ μίλησε και για τη ρίζα της καταπίεσης: “Μόνο με την ανατροπή του συστήματος που παράγει την καταπίεση θα απαλλαγούμε οριστικά από το σεξισμό και τις διακρίσεις”, έκλεισε.

Συνδικάτα

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Αργυρή Ερωτοκρίτου από το Σωματείο Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, αποδομώντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι στέκεται δίπλα στα αιτήματα του γυναικείου και LGBTQI+ κινήματος την ίδια ώρα που συνεχίζει και κλιμακώνει όλες τις μνημονιακές επιθέσεις σε βάρος όλων. Τόνισε ότι η καταπίεση και οι σεξιστικές επιθέσεις εξασφαλίζουν κέρδη για τα αφεντικά και έφερε παραδείγματα από τις μάχες στα συνδικάτα και στους χώρους δουλειάς, που συνδέουν την πάλη ενάντια στα μνημόνια με αυτή ενάντια στην ομοφοβία, το ρατσισμό και τους φασίστες. 

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με εμπειρίες από τις διακρίσεις που δέχονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλες τις πλευρές της ζωής τους, τη σημασία που έχει το οργανωμένο εργατικό κίνημα σαν ασπίδα προστασίας αλλά και με ερωτηματικά για τα αίτια της καταπίεσης και τον αποτελεσματικότερο τρόπο πάλης εναντίον της. Έγινε καθαρό ότι η συζήτηση για τις ρίζες της καταπίεσης και πώς παλεύεται έχει ανοίξει πλατιά μέσα στο κίνημα και οι αντικαπιταλιστικές απαντήσεις είναι δύναμη για τον κοινό αγώνα.

Αθήνα, 9/6