Νοσοκομεία: Οι επικουρικοί θα μείνουν στη δουλειά

22/6, Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας

Ακριβώς τις μέρες που συμπληρωνόταν ένας χρόνος από τον μεγάλο αγώνα των εργαζόμενων στους δήμους πέρυσι το καλοκαίρι, το ελεγκτικό συνέδριο με τρόπο καρμπόν, επιχείρησε να απολύσει χιλιάδες επικουρικούς εργαζόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία. Αλλά δεν τα κατάφερε.

Στα μέσα της περασμένης βδομάδας ανακοινώθηκε ότι κρίνονται παράνομες οι παρατάσεις των συμβάσεων που ξεπερνούν τους 24 μήνες εργασίας, οδηγώντας στην ανεργία σχεδόν 12.000 γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό κι εργαζόμενους στα εργαστήρια και προκαλώντας “ξαφνικό θάνατο” στην ήδη τσακισμένη από τις ελλείψεις, δημόσια Υγεία.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στα νοσοκομεία. Τα μέλη του Συντονιστικού Νοσοκομείων σάρωσαν τους χώρους που εργάζονται, κινητοποιώντας τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές τους. Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ κάλεσαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 22/6. 

“Έτσι κι απολυθούμε δεν θα στοιχήσει μόνο σε μας τις δουλειές μας, αλλά θα καταρρεύσουν τα ίδια τα νοσοκομεία. Στο τμήμα μου είμαστε οι μισοί εργαζόμενοι. Ουσιαστικά δεν θα μπορεί να δουλέψει το τμήμα” μας λέει επικουρικός γιατρός στην απεργιακή συγκέντρωση. “Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει. Θα πρέπει να συνεχίσουμε και μάλιστα όλοι μαζί. Άποψή μου είναι ότι χρειάζεται να είμαστε στο δρόμο όχι μόνο όταν καίγεται η γούνα μας. Και να μην ήταν οι επικουρικοί που βλάπτονται και να ήταν άλλη κατηγορία, πάλι στο δρόμο θα πρεπε να είμαστε. Μόνο έτσι ενωμένοι και με συντονισμό μπορούμε να νικήσουμε” συμπλήρωσε.

Πριν καλά καλά τελειώσει η στάση εργασίας και μπροστά στον κίνδυνο μεγαλύτερου απεργιακού ξεσπάσματος, το Υπουργείο ανακοίνωσε την πρώτη του υποχώρηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Πολάκης, αναγκάστηκε να υποσχεθεί σε αντιπροσωπεία απεργών, ότι προς το παρόν δεν θα γίνουν απολύσεις κι ότι υπάρχει τρόπος να δοθούν νέες παρατάσεις στις συμβάσεις που θα φτάνουν μέχρι και το Μάιο του 2019. 

“Η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία στο Υπουργείο Υγείας, ήταν μια πρώτη δυναμική απάντηση που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου να αναδιπλωθεί, να δίνει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απολυθεί κανείς και να δίνει υποσχέσεις για παρατάσεις επικουρικών εργαζόμενων, και προσλήψεις με μοριοδότηση του επικουρικού προσωπικού

Μόνο μετά την προκήρυξη της στάσης εργασίας από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ και την οργή που πυροδότησε στους εργαζόμενους η απόφαση του κλιμακίου του ελεγκτικού συνεδρίου, αλλά και ο πραγματικός κίνδυνος να κλείσουν τα νοσοκομεία έβαλε τους υπουργούς να στέλνουν εγκυκλίους στις διοικήσεις ότι δεν απολύεται κανείς” τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των Νοσοκομείων κι ενημερώνει σχετικά με τη συνάντηση με τον Πολάκη: 

Συνάντηση

“Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αντιπροσωπεία των συνδικάτων και εργαζομένων ο αν. υπουργός έδωσε τις εξής δεσμεύσεις:

Θα καταθέσει τροπολογία την επόμενη εβδομάδα στην οποία νομοθετείται η προκήρυξη έως τον Οκτώβρη 1000 θέσεων προσωπικού (πλην ιατρών). Θα δοθεί παράταση για το επικουρικό προσωπικό μέχρι και 30/5/2019 όπου θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις με υπόσχεση για αυξημένη μοριοδότησή του.

Για τους επικουρικούς γιατρούς αναφέρθηκε σε πιλοτική προσφυγή του Σπηλιοπούλειου νοσοκομείου, χωρίς να υπάρχει εξασφάλιση για την έκβαση αυτής της προσφυγής. 

Πρόκειται για μια πρώτη νίκη για το νοσοκομειακό κίνημα. Η δύναμη των απεργιών τρομάζει τους υπουργούς όσους λεονταρισμούς και να κάνουνε”.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Υπάρχει η εμπειρία από τη μάχη των εργαζόμενων στους δήμους, όπου η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει μερικές χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις, αλλά ταυτόχρονα μέσω της διαδικασίας που έγινε ο διαγωνισμός, να εκδικηθεί τους απεργούς παρατασιούχους, αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία εκτός δουλειάς.

“Στα νοσοκομεία με την κλιμάκωση των απεργιών μας και το συντονισμό μπορούμε να μην εξελιχθεί το ίδιο σενάριο, να επιβάλλουμε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις” καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων.

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ.Σάββα και μέλος του Συντονιστικού συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που μίλησε με τον Πολάκη. Βγαίνοντας από το Υπουργείο είπε στους συναδέλφους του απεργούς: “Στη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πήραμε την εικόνα ότι φοβούνται τον κόσμο στα νοσοκομεία που εξεγείρεται. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες με την είδηση ότι θα απολυθεί το επικουρικό προσωπικό γέμισαν οργή και δήλωσαν διατεθειμένοι να βγουν στον αγώνα. Είναι ώρα να κλιμακώσουμε. Μας παίρνει. Φοβούνται τις απεργίες και γι'αυτό απαιτούμε από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ να πάρουν πρωτοβουλίες απεργιακής κλιμάκωσης. Μπορούμε να τους αναγκάσουμε να μονιμοποιήσουν όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία κι όχι να τους κοροϊδέψουν με εξαγγελίες για προκηρύξεις θέσεων. Τέτοιες προκηρύξεις προσλήψεων έχουν κάνει πολλές. Δεν έχει γίνει τίποτα. Από Σεπτέμβρη, τις πάνε στο Μάιο και οι αναβολές συνεχίζονται. Θέλουν να κρατάνε αυτόν τον κόσμο έκθετο. Να τον κρατάνε σε ομηρία. Στο χέρι μας είναι να μείνουν όλοι στη δουλειά, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις”.