Γράμματα και σχόλια
Ξανανοίγει ο φάκελος Τσαλικίδη: Δολοφονία δείχνει το νέο πόρισμα

Από την “απαγορευμένη” διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του Πάουελ τον Αύγουστο του 2004 στην Αθήνα

Για τρίτη φορά, 13 χρόνια μετά το θάνατό του, ξανανοίγει ο φάκελος της υπόθεσης Τσαλικίδη, του πρώην στελέχους της Vodafone που βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό τον Μάρτιο του 2005 λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Tο νέο πόρισμα της εισαγγελίας εφετών κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο.

Σύμφωνα με το πόρισμα διαπιστώνονται σωρεία παραλήψεων κατά την ποινική προδικασία, εκτιμώντας ότι αυτές έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις αποδεικτικές απαιτήσεις της υπόθεσης. Όπως τονίζεται στο πόρισμα, παρόλο που ο θάνατος Τσαλικίδη συνδέεται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων ωστόσο ποτέ δεν διατάχθηκε αναπαράσταση του σκηνικού θανάτου ή/και εγκληματολογική έρευνα στο διαμέρισμα Τσαλικίδη.

Επιπλέον στο πόρισμα παρουσιάζονται νέα στοιχεία που αμφισβητούν ανοιχτά την υπόθεση της αυτοκτονίας. Ο 39χρονος είχε βρεθεί κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του με σκοινί εννέα χιλιοστών δεμένο με ναυτικό κόμπο γύρω από τον λαιμό του. Ωστόσο η έλλειψη ενδείξεων τραυματισμού που συνήθως υπάρχουν σε περιπτώσεις αυτοκτονιών με θηλιά, η έλλειψη σημαδιών από το σκοινί στον λαιμό του κρεμασμένου και οι εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των συμπερασμάτων της αρχικής και της συμπληρωματικής εγκληματολογικής έκθεσης δεν συντείνουν τελικά στην υπόθεση αυτοκτονίας του Τσαλικίδη. 

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια είχε επιδείξει εντυπωσιακή επιμονή στο μεσοδιάστημα, υποβάλλοντας περί τις 17 αιτήσεις εκταφής της σορού του Κώστα Τσαλικίδη, πεπεισμένη ότι επρόκειτο για σκηνοθετημένη αυτοχειρία, ενώ επέμειναν επίσης πως ο Τσαλικίδης δεν είχε την αναγκαία ειδική γνώση να δέσει τον ναυτικό κόμπο γύρω από το λαιμό του.

Πολύ μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι στο πόρισμά του ο εισαγγελέας που παράγγειλε τη νέα δίωξη έδωσε το πράσινο φως για την εκμετάλλευση του όποιου υλικού από τον φάκελο των υποκλοπών. Είναι η πρώτη φορά που οι δυο δικογραφίες (των υποκλοπών και της δολοφονίας) εμφανίζονται σαν δεμένες και συμπληρωματικές μεταξύ τους.

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές γίνονταν την περίοδο 2004-2005 από καρτοκινητά τηλέφωνα-σκιές, μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία Vodafone, σε βάρος 100 τηλεφωνικών αριθμών. Συνήθως τα ΜΜΕ εστιάζουν στην παρακολούθηση των κινητών του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή και άλλων υπουργών, προκειμένου να «θυματοποιήσουν» την τότε κυβέρνηση. 

Όμως η κυβέρνηση Καραμανλή γνώριζε το γεγονός ήδη 11 μήνες πριν τη δημοσιοποίησή του τον Φεβρουάριο του 2006, από το Μάρτιο του 2005, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone τον είχε ενημερώσει προσωπικά για τις υποκλοπές. Μία ημέρα πριν από αυτήν την ενημέρωση, ο υπεύθυνος Λογισμικού της Vodafone Κώστας Τσαλικίδης είχε βρεθεί κρεμασμένος στο σπίτι του, με την επίσημη εκδοχή των αρχών να είναι η “αυτοκτονία”.

Παρακολουθήσεις

Στην πραγματικότητα οι παρακολουθήσεις στόχευαν σε όσους η CIA θεωρούσε πιθανή «απειλή» (η λίστα περιλάμβανε  ονόματα Σύριων και Ιρακινών μεταναστών, ονόματα «συνήθως υπόπτων όπως η Κατερίνα Ιατροπούλου αλλά  και το όνομα του Γιάννη Σηφακάκη, τότε συντονιστή της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο που οργάνωνε τα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια) αλλά ευκαιρίας δοθείσης, περιέλαβε και την κυβέρνηση. Η Συμμαχία βρέθηκε στο μάτι της CIA, της αμερικανικής πρεσβείας και των άλλων μυστικών υπηρεσιών ακριβώς γιατί το επίμαχο διάστημα, το καλοκαίρι του 2004, όταν ξεκίναγαν οι παρακολουθήσεις, διαδήλωνε ενάντια στα “μέτρα ασφαλείας” που έστηναν οι αμερικανοί πράκτορες που αλώνιζαν εκείνο το διάστημα την Αθήνα για να μας “προστατεύσουν” από τους κινδύνους της τρομοκρατίας εν όψει Ολυμπιάδας. Τον Αύγουστο, η Συμμαχία είχε καλέσει σε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με την επίσκεψη στην Ελλάδα.του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ τελικά να ακυρώνεται. 

Με σκανδαλώδη τρόπο τον Αύγουστο του 2008, η υπόθεση των υποκλοπών μπήκε στο αρχείο - για να ανοίξει όμως ξανά το 2010. Το 2015 προέκυψαν νέα ευρήματα από το αρχείο Σνόουντεν που ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι όλα ξεκίνησαν τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τη στενή συνεργασία των ελληνικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (ΕΥΠ και NSA-CIA).

“Πλέον αποκαλύπτεται ότι είχαμε δίκιο. Δυστυχώς η ελληνική δικαιοσύνη προσπάθησε να κουκουλώσει, τότε που ήταν πρόσφατο, το τεράστιο αυτό σκάνδαλο κρυμμένη πίσω από πραγματογνωμοσύνες της Vodafone που έβγαζαν ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη τα στελέχη της εταιρίας”, ανέφερε στην ΕΑ ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, “Στις δίκες όμως που ακολούθησαν η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων δικαιώθηκε. Το θέμα ήταν να βρεθεί και ποιος ήταν ο δράστης που έκανε τις υποκλοπές. Η έρευνα προχώρησε και βρέθηκε το σημείο αγοράς του τηλεφώνου από το οποίο εγκαταστάθηκε το λογισμικό και συνδέθηκαν τα 100 τηλέφωνα-σκιές. Αυτός που αγόρασε το κινητό που εγκαταστάθηκε το λογισμικό παρακολούθησης ήταν ένας αμερικάνος πρώην πράκτορας που ήταν εκτός Ελλάδος και από εκεί και πέρα χάθηκαν τα ίχνη του. Η υπόθεση από εκεί και πέρα κόλλησε.

Σήμερα με το άνοιγμα της υπόθεση Τσαλικίδη επιβεβαιώνεται ότι αυτό που υποστηρίζαμε σαν Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και σαν αντιπολεμικό κίνημα εκείνης της περιόδου, ότι δηλαδή η υπόθεση Τσαλικίδη δεν ήταν αυτοκτονία αλλά δολοφονία από αυτούς που είχαν συμφέρον για να εξαφανίσουν τα ίχνη από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τις υποκλοπές πλέον ξέρουμε πως τις έκανε η Vodafone σε συνεργασία με το διεθνές παρακράτος, τις μυστικές υπηρεσίες και την κάλυψη της ελληνικής κυβέρνησης. Εκεί πρέπει να ψάξουν και για τους δολοφόνους του Τσαλικίδη”.