Η 87η συνέλευση ΔΟΕ που διεξήχθη στις 23 με 25 Ιουνίου στο Νοβοτέλ κατέγραψε άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τον κλάδο των εκπαιδευτικών, να ανοίξει με απεργιακούς όρους μια αποφασιστική σύγκρουση με την συνολική αντιεκπαιδευτική επίθεση που έχει προχωρήσει ο Γαβρόγλου σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, από το πανεπιστήμιο μέχρι το νηπιαγωγείο.
Μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων όλων των παρατάξεων έβγαινε ξεκάθαρα πως το δημόσιο σχολείο κινδυνεύει. Πως κυβέρνηση, ΟΟΣΑ και τρόικα υπονομεύουν βήμα βήμα τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, βάζουν σε αμφισβήτηση το δημόσιο σχολείο.
Μια σειρά αντιπρόσωποι αναπληρωτές έφεραν μέσα από την δική τους εμπειρία πόσο κάλπικα είναι τα πανηγύρια για την έξοδο από τα μνημόνια και οι υποσχέσεις για μαζικούς διορισμούς, την ώρα που μαζί με άλλους 24.000 συναδέλφους τους απολύονται μαζικά. Και πόσο δίκιο είχαν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στο δρόμο, στις μεγάλες πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, στις καταλήψεις και στις Συνελεύσεις Αγώνα, στις δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας
Όμως η συνέλευση δεν πήρε καμία απόφαση για απεργία. Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ σίγουρα δεν θέλανε. Αλλά δυστυχώς και από τα αριστερά καμία παράταξη δεν έβαλε πρόταση να βγει απόφαση για απεργία από την συνέλευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, δεν βγήκε ως απόφαση και παραπέμφθηκε στο επόμενο ΔΣ της ΔΟΕ για να αποφασίσει.
Η μόνη διαφοροποίηση υπήρξε από το δίκτυο “Η Τάξη μας”, που κατέθεσε πρόταση για να αποφασίσει το συνέδριο 48ωρη απεργία για τις 26-27 Σεπτέμβρη με γύρο συνελεύσεων για συνέχεια και κλιμάκωση.
Η ΔΑΚΕ αναλώθηκε σε πατριδοκάπηλες κορώνες και σε εθνικιστικές καταγγελίες καταθέτοντας ψήφισμα για το Μακεδονικό, όπως και η ΔΗΣΥ, που όμως δεν πέρασαν. Πάνω από 25 αντιπρόσωποι κατάθεσαν αντιφασιστικό ψήφισμα που καλούσε να μπούνε στην φυλακή οι νεοναζί, με αφορμή την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να καλέσει σε πραξικόπημα. Το ψήφισμα όπως και όλα τα άλλα παραπέμφθηκε στο ΔΣ της ΔΟΕ.
Η 87η συνέλευση του κλάδου αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, χρειάζεται η μεγάλη αγωνιστική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών να πάρει στα χέρια της την μάχη για να βγει ο κλάδος σε απεργία, μετά το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη. Είναι σίγουρο ότι μαζί μας σε έναν τέτοιο αγώνα για την σωτηρία του δημόσιου σχολείου θα έχουμε την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας.