Εργατικό κίνημα
COSCO: Έτοιμοι για απεργία

Οι εργάτες της COSCO ψηφίζουν τη συνέχιση της απεργίας τους σε γενική συνέλευση στις 21/6

Σε απεργία την Πέμπτη 12 Ιούλη ετοιμάζονται να κατέβουν οι εργαζόμενοι της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αν μέχρι τότε η εργοδοσία δεν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για Σ.Σ.Ε.

Η απεργία έχει την προοπτική της κλιμάκωσης καθώς, σύμφωνα με το σωματείο, “η απεργία θα παρατείνεται ανά 24ωρο μέχρι την προσέλευσή τους και την έναρξη των διαπραγματεύσεων”. 

Με την έναρξη των απεργιών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, οι εργάτες της Cosco, πιάνουν ξανά το νήμα του απεργιακού αγώνα μετά την πολυήμερη μάχη που ξεκίνησαν τη μέρα της γενικής απεργίας στις 30 Μάη. Τότε, μετά από τέσσερις μέρες απεργίας η εργοδοσία, αφού είχε αποτύχει στις προσπάθειες απεργοσπασίας, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για υπογραφή ΣΣΕ. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση της άλλης βασικής διεκδίκησης των εργαζόμενων, την ένταξη όλων των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά.

Ωστόσο, η εργοδοσία από εκείνη τη στιγμή προσπαθεί διαρκώς να δυναμιτίσει και να σαμποτάρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Οι εργαζόμενοι απάντησαν σε αυτή την προσπάθεια με μαζικές γενικές συνελεύσεις που αποφάσισαν την επανέναρξη των απεργιών, δίνοντας διορία μιας βδομάδας (η οποία πήρε νέα παράταση, μέχρι τις 11/7), προκειμένου η εργοδοσία να συμμορφωθεί και να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις. Τελικά ορίστηκε συνάντηση την Τετάρτη, οπότε και θα κριθεί το αν θα υπάρξει νέα απεργιακή σύγκρουση.

“Έχει οριστεί συνάντηση την Τετάρτη 11/7. Αν για οποιοδήποτε λόγο τελικά η πλευρά της εργοδοσίας δεν προσέλθει, ξεκινάμε απεργία από την επόμενη μέρα. Η θέση μας είναι γνωστή. Διεκδικούμε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις σε όλες τις ειδικότητες, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, ένταξη στα ΒΑΕ και κατάλληλες συνθήκες Υγεινής κι Ασφάλειας” δήλωσε ο Δαμιανός Βουδικάρης, μέλος Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ).