Περιβάλλον
Πυρκαγιές: Τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης και διεκδίκησης

Εξόρμηση του “Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια” στη Ραφήνα στις 29 Ιούλη

Μερικές φορές φαντάζει τόσο αβάσταχτος ο ανθρώπινος πόνος. Όμως μέσα σε αυτό τον τεράστιο πόνο η αναλαμπή της αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων είναι πραγματική γιατρειά.

Δεκάδες χιλιάδες απλοί εργαζόμενοι και νεολαία έτρεξαν από την πρώτη στιγμή να ενισχύσουν από το υστέρημά τους μαζεύοντας και μεταφέροντας ήδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους. Τεράστια ήταν η συμμετοχή προσφύγων, μεταναστών και μεταναστευτικών κοινοτήτων (βλέπε σελ 5) στην κατάσβεση, τη διάσωση και την αποκατάσταση των ζημιών.

Εκατοντάδες εθελοντές πλημμύρισαν και το δημαρχείο της Ραφήνας, βοηθάνε στην εκκαθάριση από τα καμένα, στο μοίρασμα φαγητού, σε κάθε αναγκαία δουλειά. Τόνοι από φάρμακα, ρούχα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, χρήματα συσσωρεύτηκαν μέσα σε λίγες ώρες στα γραφεία δήμων, συλλόγων, εργατικών συνδικάτων. 

“Είναι συγκλονιστική η παρουσία νέων παιδιών που έτρεξαν να δηλώσουν την παρουσία τους”, αναφέρει η Μαρία Ντάσιου, γιατρός, που βρέθηκε εθελοντικά από την επόμενη μέρα στην περιοχή. “Στα δυο κέντρα διαχείρισης της κρίσης που στήθηκαν σε Ραφήνα και Ν. Μάκρη, καθώς και στην κατασκήνωση του Αγ. Ανδρέα έβλεπες παιδιά που χωρίς πολλές συνεννοήσεις έστηναν εθελοντικά όλο μηχανισμό βοήθειας. Πολλά παιδιά από αυτά τα έχω ξαναδεί. Είναι κόσμος που έχει δουλέψει σε διάφορες δομές κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους για να βοηθήσουν τους ντόπιους συνανθρώπους τους”.

Αιμοδοσία

Εκατοντάδες άνοιξαν τα σπίτια τους για να υποδεχτούν τους άστεγους πυρόπληκτους. Και πέρα από κάθε προηγούμενο ήταν η εθελοντική προσφορά αίματος για τους πληγέντες της πυρκαγιάς. «Μετά την έκκληση του Εθνικού Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στις 24/7, από την επόμενη κιόλας μέρα ο κόσμος πλημμύρισε τις αίθουσες αναμονής σε όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν Αιμοδοσίες» μας περιγράφει η Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχος εργαζόμενη στο ΕΚΕΑ «Χιλιάδες περίμεναν για ώρες στην ουρά μέχρι να καταφέρουν να αιμοδοτήσουν αφού παρά την έκτακτη ανάγκη συλλογής αίματος μόνο τρεις αιμοδοσίες στην Αττική μπόρεσαν να λειτουργήσουν και απόγευμα– Ελπίς, Θριάσιο & Σισμανόγλειο. Η ελλειψη προσωπικού είναι τόσο μεγάλη που οι εργαζόμενοι, ειδικά των τριών νοσοκομείων, αναγκάστηκαν να δουλέψουν διπλοβάρδιες»,. 

Στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης βρέθηκαν τα συνδικάτα και το οργανωμένο εργατικό κίνημα όλη την εβδομάδα που πέρασε. Δεν υπάρχει σωματείο και συνδικάτο που να μην έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης στους πυρόπληκτους ζητώντας ταυτόχρονα από τα μέλη τους να συνεισφέρουν με κάθε δυνατό τρόπο στην βοήθεια προς τους πυρόπληκτους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου δημιούργησε το δικό του χώρο συλλογής και αγαθών και οικονομικής ενίσχυσης στη Ν. Μάκρη.

“Χιλιάδες εργαζόμενοι, έτρεξαν άμεσα να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Από τους ψαράδες που έσωσαν εκατοντάδες από τις φωτιές και τον πνιγμό, τους εκατοντάδες μετανάστες, τους ανθρώπους που έτρεξαν μαζικά να δώσουν το αίμα τους στα νοσοκομεία, μέχρι τις χιλιάδες κόσμου και τα δεκάδες συνδικάτα, που έστειλαν βοήθεια από το υστέρημά τους. Ένα δυνατό μήνυμα για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της πλειοψηφίας της κοινωνίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας. Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν μια σειρά σωματεία στα νοσοκομεία όπως από το Γεννηματάς, το Αγλαΐα Κυριακού κ.α.

“Οι εργαζόμενοι στους δήμους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαγιών και θα συνεχίσουν να συνδράμουν με ό,τι μέσα και δυνάμεις διαθέτουν στην προσπάθεια να απαλύνουν τον πόνο των πολιτών στις πληγείσες περιοχές”, αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ. “Να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες της κοινωνίας για να μην επαναληφθούν αντίστοιχες τραγικές καταστροφές” τονίζει στην ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφάσισε να φιλοξενήσει οικογένειες που κάηκε το σπιτικό τους στα δωμάτια του ξενώνα του.

“Μπροστά σε αυτή την βιβλική καταστροφή είναι καθήκον όλων μας να συνδράμουμε ουσιαστικά όπως μπορεί ο καθένας από την πλευρά του για την ανακούφιση τουλάχιστον των πληγέντων συνανθρώπων μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους μας που μάχονται στην πρώτη γραμμή για την αποκατάσταση των δικτύων των περιοχών που έχουν σοβαρά προβλήματα και καλούμε την Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να συνεχίσει να συνδράμει με κάθε τρόπο και χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος, την προσπάθεια αποκατάστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ.

Μαζική αιμοδοσία στη Λάρισα


O «Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια» σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη

Οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη

Οι εικόνες της μνημονιακής αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί τα αποκαΐδια της καταστροφής ήταν ορατές την Κυριακή 29/7 όταν αγωνιστές και αγωνίστριες, μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού Νοσοκομείων, οργάνωσαν εξόρμηση από νωρίς το πρωί στις πυρόπληκτες περιοχές. 

Η αντιπροσωπεία του Συντονισμού έκανε περιοδεία στο κέντρο της Ραφήνας, στο λιμάνι και στο δημαρχείο αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεση στήριξη των πυρόπληκτων καθώς και το πώς η τραγωδία αυτή συνδέεται με το κυνήγι των ματωμένων πλεονασμάτων και των περικοπών. Εκατοντάδες ήταν οι απλοί άνθρωποι που πήραν την προκήρυξη και εξιστόρησαν τις καταστροφικές εμπειρίες τους από τη φωτιά. Κόσμος που έχει χάσει δικούς του ανθρώπους, κόσμος που βλέπει τη ζωή του χαμένη μέσα στις στάχτες. 

Από την επόμενη κιόλας μέρα της πυρκαγιάς μέλη του Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια είχαν ήδη κινητοποιηθεί στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και σε μια σειρά γειτονιές σε όλη την Ελλάδα με ψηφίσματα, αφίσες και χιλιάδες αντίτυπα καλώντας σε αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους και απαιτώντας να σταματήσουν οι δολοφονικές περικοπές και τα ματωμένα πλεονάσματα.

Σχεδόν 3.500 χιλιάδες σπίτια κάηκαν στη Ραφήνα, τη Ν. Μάκρη αλλά και την Κινέτα τη Δευτέρα 23/7. Τα 2.000 από αυτά κάηκαν ολοσχερώς. Πάνω από 1.400 είναι πρώτη κατοικία. Οι καταστροφές είναι ακόμα μεγαλύτερες αν αναλογιστεί κανείς τις ζημιές στα δίκτυα του νερού και του ρεύματος όπου τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ εξακολουθούσαν να δίνουν μια τιτάνια, μάχη παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, να επαναφέρουν την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση καθώς υπάρχουν περιοχές που χρειάζεται να ξαναφτιαχτεί το δίκτυο από την αρχή. 

«Είναι τρομερό σε μια μικρή, σχετικά περιοχή να υπάρχει τόσο μεγάλη καταστροφή”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Σάκης Παπαδόπουλος μηχανικός, εργαζόμενος στις Κτηριακές Υποδομές ΑΕ που βρέθηκε με τα κλιμάκια που ελέγχουν τα καμένα σπίτια. “Τρεις μέρες καταφέραμε να ελέγξουμε εκατοντάδες σπίτια. Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις μια ολόκληρη περιοχή πλήρως κατεστραμμένη. Πάνω από το 70% των σπιτιών είναι μη κατοικίσιμα”.

Οι υγειονομικοί του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που συμμετείχαν στην περιοδεία βρέθηκαν στα Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Ραφήνας συζητώντας με τους συναδέλφους τους που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των εκατοντάδων περιστατικών της φωτιάς. Παντού φανερές οι τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Η είσοδος στο Κ.Υ της Ραφήνας είναι αποκαρδιωτική. Το προαύλιο, τα παγκάκια, τα δέντρα, όλα καμένα. “Σωθήκαμε από την αυταπάρνηση των ντόπιων και από καθαρή τύχη”, εξήγησε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Συντονιστικού ο φύλακας που βρίσκεται στην είσοδο του ΚΥ Ραφήνας. “Όταν πλέον ήμασταν σίγουροι ότι δεν θα γλυτώσουμε και η φωτιά έγλυφε τους τοίχους του νοσοκομείου, ήρθαν σαν από μηχανής θεοί μια ομάδα εθελοντών με μια υδροφόρα και άρχισαν να βρέχουν το προαύλιο”.

Αυταπάρνηση

Με το Κ.Υ. Ραφήνας περικυκλωμένο από τις φωτιές το κύριο βάρος της αντιμετώπισης των πρώτων περιστατικών έπεσε πάνω στο Κ.Υ. Ν. Μάκρης. “Εδώ φέρνανε τα ασθενοφόρα τα περιστατικά, είχαμε τους πρώτους 6 νεκρούς, και εκατοντάδες εγκαυματίες. Επίσης εκατοντάδες περιστατικά μικρο-εγκαυμάτων και αναπνευστικών προβλημάτων. Χρειάστηκε να προσφέρουμε οξυγονοθεραπεία σε αρκετούς ηλικιωμένους. Μας τελείωσε το οξυγόνο. Δεν μπόρεσαν να μας προμηθεύσουν άλλο μέχρι την επόμενη μέρα. Στην ουσία το ΚΥ κατέρρευσε. Σκεφτείτε πως πολλά περιστατικά δεν προλάβαμε ούτε να τα καταχωρίσουμε”, ανέφερε στην αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Νοσοκομείων ο γιατρός, διευθυντής επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΥ Νέας Μάκρης, Νίκος Αγορανός.

“Στο ΚΥ Ν. Μάκρης οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες παρά μόνο με δανεικούς γιατρούς από άλλα κέντρα υγείας και ειδικευόμενους που συμπληρώνουν εφημερίες από άλλα νοσοκομεία. Το βράδυ της φωτιάς βγήκαν όλες οι ελλείψεις στην επιφάνεια. Ελλείψεις σε γιατρούς, ελλείψεις σε υλικά. Ευτυχώς ήρθαν εθελοντικά δυο συνάδελφοι παθολόγοι που δουλεύουν στο κέντρο υγείας και βοήθησαν πέραν της βάρδιας τους. Επίσης ήρθε και βοήθησε ένας καρδιολόγος που μέχρι πέρσι ήταν επικουρικός εδώ αλλά παραιτήθηκε. Επίσης εθελοντικά ήρθε μια νοσηλεύτρια και μια διοικητικός που σήκωνε τα τηλέφωνα και προσπάθησε να συντονίσει την κατάσταση. Όλα αυτά είναι κενά που τα έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά, χρόνια τώρα. Σκεφτείτε τι ανάγκες θα προκύψουν από δω και πέρα. Θα χρειαστούμε ψυχίατρους και ψυχολόγους για να διαχειριστούν το μετατραυματικό σοκ που θα προκύψει στους χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στην περιοχή”, ανέφερε ο Ν. Αγορανός.

Τραγική είναι και η ιστορία της τεχνολόγου-ακτινολόγου Βίκης Χερουβείμ που έχασε τη ζωή της στην πυρκαγιά. Εργαζόταν για χρόνια στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς και είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας την Δευτέρα 23 Ιουλίου με τρίμηνη μετακίνηση. “Ήταν μια ευγενική συνάδελφος που όλοι είχαν να πουν για το χαμόγελο και την καλοσύνη της. Συγκλονιστήκαμε όλοι με την είδηση του θανάτου της”, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Μούσα ΑλΟυντάτ γιατρός στο Ογκολογικό της Κηφισιάς μέλος του Συντονιστικού των Νοσοκομείων. 

“Η εικόνα της απαξίωσης σε όλη τη δημόσια υγεία έρχεται να επιβεβαιωθεί και εδώ. Αντί να έχουμε ένα Κέντρο Υγείας που θα μπορούσε να λειτουργεί σαν ένα μικρό νοσοκομείο, σαν μια δομή υγείας που θα μπορούσε να προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής, αυτό που βλέπουμε είναι να λειτουργούν όλα υποστελεχωμένα και με τεράστιες θυσίες και εθελοντική εργασία του ίδιου του προσωπικού”, ανέφερε ο Κώστας Καταραχιάς πρόεδρος του Σωματείου Αγ. Σάββας και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων στη διάρκεια της εξόρμησης στην καμένη Ανατολική Αττική.

Επόμενη μέρα

Μεγάλη ήταν η ανησυχία των κατοίκων για την επόμενη μέρα όσον αφορά στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων και των ζημιών αλλά και την συνέχιση των πολιτικών που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή. 

«Εχθές ανακοινώθηκε ότι εκδόθηκαν και υπογράφτηκαν από τον υπουργό Σωκράτη Φάμελλο οι περιβαλλοντικοί όροι για τον εγκιβωτισμό του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Πέντε μόλις ημέρες μετά από ένα τέτοιο τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε το περιβάλλον της Αν. Αττικής,  κρατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς  κρίνουν «απολύτως επείγον» να αποψιλώσουν συνολικά 30 χιλιόμετρα παραρεμάτιας βλάστησης (πάνω από 3000 δέντρα)  και να μετατρέψουν σε αγωγό ομβρίων ένα από τα  ρέματα που πρόκειται να δεχθούν νερά από τη λεκάνη που κάηκε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. 

«Τη στιγμή που, συνέπεια της πυρκαγιάς,  η Ραφήνα θα πνιγεί από τη ζέστη,  αποφασίζουν να καταστρέψουν άλλον ένα πνεύμονα πρασίνου στην πληγείσα περιοχή! Τη στιγμή που ήδη η Ραφήνα υποφέρει από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους  του λιμανιού, του αεροδρομίου και των αυτοκινήτων που διέρχονται από την πόλη, οι αρχές αποφασίζουν να  κόψουν στους κατοίκους  την παροχή οξυγόνου που μας προσφέρει αυτός ο  πολύτιμος  πνεύμονας οξυγόνου. Τη στιγμή που τα καμένα δάση θα κατεβάζουν περισσότερο νερό στο ρέμα,  οι παρεμβάσεις εγκιβωτισμού  ενός φυσικού (στο μεγαλύτερο μήκος του) ρέματος, απειλούν να μετατρέψουν τη Ραφήνα σε μια νέα Μάνδρα».

 


Πώς και γιατί εκκενώθηκαν εγκαίρως οι κατασκηνώσεις του Δήμου Αθήνας  

Μοναδικό παράδειγμα πραγματικής οργάνωσης και συντονισμού είναι αυτό που συνέβει με τις παιδικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθήνας στον Αγ. Ανδρέα. Το σχέδιο εκκένωσης λειτούργησε από τις πρώτες στιγμές και μέσα στις επόμενες δυο ώρες 621 παιδιά βρέθηκαν ασφαλή στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. 

“Όταν στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ήρθε για έγκριση ο σχεδιασμός για τις φετινές κατασκηνώσεις του Δήμου τόσο από τη μεριά της Λαϊκής Συσπείρωσης, όσο και από τη δική μας μεριά επιμείναμε πως είναι αναγκαία η απόλυτη ασφάλεια των παιδιών» ανέφερε ο Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

«Γι' αυτό το λόγο δώσαμε μάχη ώστε να μισθώσουμε μόνιμα πούλμαν που θα βρίσκονται στην κατασκήνωση ανά πάσα στιγμή ώστε να υπάρχουν μέσα μετακίνησης ότι και να συμβεί. Η πραγματικότητα ήρθε να μας επιβεβαιώσει. Η επιμονή στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέσων εκκένωσης και η πραγματική αυταπάρνηση των εργαζόμενων είτε των παιδαγωγών είτε αυτών στη διοικητική μέριμνα, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσουν ούτε δευτερόλεπτο τα παιδιά που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις. Είναι η απόδειξη πως κάτω από συντονισμένο σχεδιασμό μπορούν πραγματικά να αποφευχθούν τραγωδίες σαν και αυτές που ζήσαμε”. 


Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στη Ραφήνα

ΟΤΑ για τους κατοίκους ή για την “αγορά”;

Πόσο ανεπαρκής και απροετοίμαστος είναι ο κρατικός μηχανισμός μπροστά σε τέτοιου είδους καταστροφές αποδείχτηκε για άλλη μια φορά και στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έγινε συμβολικά στο δημαρχείο της Ραφήνας την Τετάρτη 25/7.

Στην σύσκεψη της ΚΕΔΕ εκτός από τον Δήμαρχο Ραφήνας Μπουρνούς πήραν μέρος δεκάδες δήμαρχοι μέλη του ΔΣ της ένωσης ενώ παρέμβαση έκανε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και ο Τζαβέντ Ασλάμ από μεριάς της Πακιστανικής Κοινότητας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος Βριλησσίων Ορέστης Ηλίας.

Με φανφάρες και ψεύτικες αβρότητες μεταξύ τους οι δήμαρχοι που συνεδρίασαν για λιγότερο από δυο ώρες έδειξαν την αδυναμία τους να διαχειριστούν οποιαδήποτε ανθρωπιστική κρίση.

Ακόμα και οι εντυπωσιακές εικόνες της αλληλεγγύης που έφταναν απ' όλη την Ελλάδα με δεκάδες χιλιάδες κόσμου μέσα σε μία μόλις μέρα να συγκεντρώνουν χιλιάδες τόνους από νερά, τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα και ότι άλλο είχε ζητηθεί, έγινε βάρος στα χέρια τους.

“Τι θέλετε, να μοιράσω δωρεάν φαγητό σε όλους; Και πώς θα δουλέψουν τα μαγαζιά, τα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και οι ταβέρνες;”, ήταν το προκλητικό ερώτημα του δημάρχου της Ραφήνας, που βρήκε την στήριξη του Πατούλη ο οποίος τόνισε με το βαρύγδουπο αλαζονικό του τρόπο πως “δεν πρέπει να κάνουμε προσφορά αγαθών αλλά επιδομάτων για να κινηθεί η τοπική οικονομία και να ζεσταθεί η αγορά”. 

Ως αστείες μπορούν να καταχωρηθούν οι προσπάθειες να εκταμιευτούν λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα αποθεματικά της ΚΕΔΕ για να δοθούν δήθεν σε οικογένειες με προβλήματα, ενώ κουβέντα δεν ακούστηκε για το διεκδικητικό πλαίσιο που θα έπρεπε να αρθρώσει η ΚΕΔΕ.

Άμεση αποκατάσταση

Στην αντίθετη κατεύθυνση ο Π. Κωνσταντίνου στην τοποθέτησή του τόνισε την αναγκαιότητα για άμεση διεκδίκηση χρημάτων αλλά και του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών των πυροπαθών: “Εδώ και τώρα χρειάζεται να διεκδικήσουμε χρήματα για δωρεάν αποκατάσταση όλων των στεγαστικών αναγκών, ειδικά για όσους έχασαν την πρώτη κατοικία τους. Χρειάζεται άμεσα οι δήμοι να διεκδικήσουν λεφτά για έργα αποκατάστασης όλων των δικτύων, αλλά και έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, γιατί ξέρουμε πως με τις πρώτες βροχές η Ραφήνα και οι περιοχές τριγύρω θα πλημμυρίσουν και θα έχουμε φαινόμενα σαν και αυτό της Μάνδρας”.


Ο Π.Κωνσταντίνου παρεμβαίνει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ