Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η αλληλεγγύη στους δρόμους

Εκατοντάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 31 Ιούλη στην πλατεία Καυθμώνος σε αλληλεγγύη στα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών αλλά και για να φωνάξουν "οι ανθρώπινες ζωές πάνω από τα κέρδη". Μετά από σύντομους χαιρετισμούς ακολούθησε διαδήλωση προς το μέγαρο Μαξίμου με συνθήματα που δείχνουν ότι αλληλεγγύη σημαίνει διεκδίκηση.

Από το σωματείο του νοσοκομείου Άγιος Σάββας και εκ μέρους του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια χαιρετισμό απεύθυνε ο Κώστας Καταραχιάς: «Οι θάνατοι από τις πυρκαγιές απορρέουν από τις δολοφονικές περικοπές και τα ματωμένα πλεονάσματα. Είναι κατανοητό ότι ο καπιταλισμός σκοτώνει ζωές και αυτή τη στιγμή σαν εργατικό κίνημα έχουμε να δώσουμε μεγάλες μάχες. 

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και μελών του Συντονισμού βρεθήκαμε την Κυριακή σε εργατικούς χώρους στην περιοχή. Επισκεφθήκαμε τα δυο Κέντρα Υγείας στο δήμο Ραφήνας. Είδαμε με τα μάτια μας τι σημαίνουν οι περικοπές. Στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μάκρης μας είπαν ότι τη νύχτα των πυρκαγιών δεν είχαν το προσωπικό να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις. Διευθυντής κατήγγειλε ότι, λόγω έλλειψης προσωπικού, εκείνη τη νύχτα εφημέρευε με απόσπαση μια επικουρικός η οποία δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς ήταν η πρώτη της εφημερία εκεί. 

Αυτό είναι ένα μικρό μόνο δείγμα για το πού έχουν φτάσει οι περικοπές. Το επόμενο διάστημα σαν εργατικό κίνημα με τις απεργία μας πρέπει να επιβάλουμε ότι όχι μόνο δε θα απολυθούν οι συμβασιούχοι που βρίσκονται να καλύπτουν με αποσπάσεις τα τεράστια κενά που υπάρχουν –ενώ την επόμενη να απολύονται- αλλά και ότι θα γίνουν προσλήψεις. Θα επιβάλουμε την διαγραφή του χρέους. Ξεκινάμε από σήμερα και το μήνυμα της κινητοποίησης έχουμε να το κλιμακώσουμε απεργιακά».

Ο Βασίλης Συλαϊδής, υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο υπόλοιπο Αττικής, εργαζόμενος στην Ιντρακόμ και κάτοικος Ανατολικής Αττικής, δήλωσε στην ΕΑ: «'Εχουμε αυτά τα συμβάντα που ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο και, ακριβώς επειδή αυτά συμβαίνουν τώρα, πρέπει να το αναλογιστούμε: σε μια εποχή που η αλλαγή του κλίματος και η καταστροφή του περιβάλλοντος επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις ζωές μας, η δυνατότητα να οργανωθεί μια αντιμετώπιση και προληπτικά αλλά και κατασταλτικά, έχει πεταχτεί κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Όχι μόνο απλά οι δαπάνες αλλά και η οργάνωση, ο εξοπλισμός για το πυροσβεστικό σώμα η πολιτική άμυνα είναι, σε σχέση με πριν 10 χρόνια, σε επίπεδα κάτω από το μισό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, οι πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. 

Αυτή η πολιτική, με περικοπές για πλεονάσματα και πληρωμή των δανειστών, σημαίνει ότι το σύστημα επιβιώνει τρώγωντας από τις σάρκες του εργαζόμενου κόσμου. Έχει κοστίσει ζωές. Αυτό δεν θα αλλάξει αν οι εργαζόμενοι και οι δυνάμεις της αριστεράς που δεν είναι συμβιβασμένες δεν μπούνε στην πρώτη γραμμή στη μάχη για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα. Η έκφραση “το σύστημα σκοτώνει” δεν είναι γενική. Σκοτώνει με τις βόμβες και προκαλεί τη φρίκη του να πνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες. Και τελικά σκοτώνει και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, χωρίς να γίνεται τυπικά πόλεμος. Γι' αυτό διαδηλώνουμε σήμερα μέσα στο κατακαλόκαιρο -και θα πρέπει να δούμε πώς θα οργανώσουμε καλύτερα τον κόσμο και κεντρικά αλλά και στις συνοικίες, να παλέψει και να κερδίσει έναν καλύτερο μέλλον γι' αυτόν και τα παιδιά του, χωρίς να αναθέτει τις ελπίδες του σε άλλους».