Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΤΗΛΟΣ - Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι για πάντα


 Η Τήλος είναι ένα μικρό νησί στα Δωδεκάνησα με 600-700 μόνιμους κατοίκους. Ένα νησί που πάντα έδινε μαθήματα σεβασμού όπως ο ιστορικά πρώτος δήμος που πραγματοποιεί γάμους ομοφυλόφιλων. Μαθήματα οικολογίας μιας και λειτουργεί μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και απαγορεύει το κυνήγι. Μαθήματα ειρήνης ως τόπος ανάπτυξης φιλίας μεταξύ ντόπιων και Τούρκων ψαράδων. Τα τελευταία χρόνια είναι ένα από τα καλύτερα παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Οι Τηλιακοί δεν δέχτηκαν ποτέ να φτιαχτεί «hot spot» στο νησί, όχι γιατί δεν ήθελαν τους πρόσφυγες αλλά το αντίθετο, άνοιξαν τις καρδιές, τα σπίτια, τα σχολεία για να φιλοξενήσουν τις κατατρεγμένες οικογένειες που έφταναν στις ακτές με τα παιδιά τους στην αγκαλιά.
Μιλώντας κανείς με τους ντόπιους ένιωθε την περίσσια αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και το πόσο περήφανοι νιώθουν για την ανθρωπιά τους και εύχονται να καταφέρουν όλοι οι Σύριοι να πάρουν άσυλο. Για πρώτη φορά –από την δεκαετία του ’70- λειτούργησε ξανά το σχολείο του νησιού με πολυεθνικές τάξεις ντόπιων και προσφύγων μαθητών.
Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ του BBC (2017) διαβάζουμε: «Προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν κοινωνικά και να συνεχίσουν φυσιολογικά τη ζωή τους έπρεπε να εργαστούν. Και σαφώς είναι μεγάλη τιμή για εμάς ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουνε να μείνουνε στον τόπο μας», αναφέρει η Δήμαρχος, Μαρία Καμμά. «Τι πιο πολύτιμο από το να σε αγαπάνε οι άνθρωποι;»
Οι ντόπιοι έδωσαν δουλειά στους Σύριους πρόσφυγες σε ταβέρνες, φούρνους, καΐκια, κτηνοτροφία και αυτό έδωσε νέα πνοή στην οικονομική ζωή του τόπου. έδωσαν την ευκαιρία στους 60 πρόσφυγες να εργαστούν και να ενσωματωθούν για πάντα στην τοπική κοινωνία. Και η αλληλεγγύη των φτωχών νησιωτών δεν έχει σταματημό.
Οι Τηλιακοί φέτος προχωρούν ένα μοναδικό βήμα παρακάτω. Ετοιμάζονται να φτιάξουν μια συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Στόχος τους να απασχοληθούν τόσο ντόπιοι όσο και πρόσφυγες. Το σχέδιο τους ξεκίνησε την άνοιξη και θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες. Ο λόγος για ένα τυροκομείο, για να παράγουν όλοι μαζί το ντόπιο τυρί του νησιού.
Την ώρα που το ακροδεξιό τόξο, απ’ τον Μητσοτάκη μέχρι τους χρυσαυγίτες, προσπαθούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους και τους φτωχούς με την δηλητηριώδη ρατσιστική προπαγάνδα τους, οι Τηλιακοί έρχονται να τους τσακίσουν στην πράξη με περίσσια ταξική αλληλεγγύη.
Ας έχει αυτό το μικρό παράδειγμα η Αριστερά όλης της Ευρώπης στην πάλη για ανοιχτά σύνορα, για να καλοδεχτούμε και να εντάξουμε τους πρόσφυγες στην κοινωνία και την εργασία, τα παιδιά τους στα σχολεία. Την ώρα που τα μαζικά κινήματα παλεύουν ενάντια στην Ευρώπη – Φρούριο και τους νεοναζί, χρειαζόμαστε μια Αριστερά με προοπτική μια κοινωνία όπου θα γκρεμίζονται φράχτες και στρατόπεδα και στη θέση τους θα κτίζονται εργοστάσια και γέφυρες αλληλεγγύης.
Ορέστης Ηλίας