Αντιρατσιστικό κίνημα
Εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στα Κουφάλια

8/8 Κουφάλια

Αντιφασιστική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ έγινε στις 8/8 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κουφαλίων – Χαλκηδόνας, στα πλαίσια της προετοιμασίας της διαδήλωσης της 15 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 17 άτομα από τα Κουφάλια, τη Λιβαδίτσα και τα Γιαννιτσά.
Άνοιξε η συζήτηση πάνω στη σημασία της δίωξης και της δίκης της Χρυσής Αυγής καθώς και το πόσο σπουδαίο ρόλο έχουν να παίξουν τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια στη μάχη για την καταδίκη της. Υπάρχει η διάθεση από όσες και όσους συμμετείχαν να οργανωθεί κατέβασμα της πόλης των Κουφαλίων στην κινητοποίηση της 15 Σεπτέμβρη και να δούμε τη συνέχεια. Μαζεύτηκαν 13 υπογραφές ενώ οι περισσότεροι που υπέγραψαν προμηθεύτηκαν και χαρτιά για να μαζέψουν οι ίδιοι υπογραφές από τον περίγυρό τους. Συγκεντρώθηκαν 50 ευρώ ενίσχυση για την ΚΕΕΡΦΑ, ενώ πουλήθηκαν και 4 βιβλία.
Στην εκδήλωση συναντήθηκαν παλιοί αγωνιστές, από τον περίγυρο του ΚΚΕ, και κάποιοι από τον περίγυρο του ΣΥΡΙΖΑ με το κομμάτι των αλληλέγγυων που είχε δουλέψει πρωτοβουλιακά για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη. Μια ομάδα αγωνιστών και αγωνιστριών που οργάνωναν εκ περιτροπής μαγείρεμα και διανομή φαγητού στους πρόσφυγες για όσο διάστημα αυτοί παρέμειναν εκεί. Τοποθετήθηκαν στην εκδήλωση και μας μετέφεραν αυτή την εμπειρία. Τόνισαν δε ότι τα συλλαλητήρια για το μακεδονικό έδωσαν αφορμή στους φασίστες για να ξαναβγούν στους δρόμους.
Όσον αφορά το προσφυγικό, κοινός τόπος όλων όσων συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν ότι αυτά που πάει να κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι απαράδεκτα και δεν πρέπει να περάσουν, ότι μόνη λύση είναι τα ανοιχτά σύνορα. Τέλος, σύντροφος που δουλεύει στην Σουηδία μετέφερε την εικόνα του από τη μάχη ενάντια στις απελάσεις Αφγανών προσφύγων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ μια φοιτήτρια από την Αλεξανδρούπολη θα οργανώσει στη σχολή της κατέβασμα στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Ξάνθης.
Τα Κουφάλια είναι μια κωμόπολη 8 με 9 χιλιάδων κατοίκων και η εκδήλωση ανέδειξε τόσο την ανάγκη όσο και το δυναμικό που είναι διαθέσιμο για να δημιουργηθεί ένα κέντρο αγώνα ενάντια στο φασισμό. Είναι ελπιδοφόρο ότι υπάρχει δυνατότητα να οργανωθεί η συμμετοχή των αντιφασιστών αυτής της πόλης στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και να δοθεί συνέχεια σε όλους τους αγώνες που ανοίγουν το επόμενο διάστημα.
Στα πλαίσια της προπαγάνδισης της εκδήλωσης, τρεις συμβασιούχοι του Δήμου, που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις τους καθώς οι συμβάσεις 40 ατόμων λήγουν στα τέλη Σεπτέμβρη, υπέγραψαν στην καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ.
Σταμάτης Χατζηδήμου