Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Ατέλειωτος κατάλογος καταδικαστικών αποφάσεων

Η διαδήλωση στα Πετράλωνα στις 18 Γενάρη 2018, 5 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Με την ανάγνωση των τελευταίων εγγράφων που πρότεινε η πολιτική αγωγή, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τεράστιο αντίκτυπο το κομμάτι της διαδικασίας που αποσκοπεί στη στοιχειοθέτηση του κατηγορητηρίου, κατά την 272η και 273η (12/9) συνεδρίαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Ένας ατελείωτος κατάλογος εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης για όπλα, κατέρριψε συντριπτικά την μόνιμη επωδό της υπεράσπισης: “Αν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση τότε γιατί σε τόσες έρευνες δεν βρέθηκαν όπλα;” καθώς και την φαιδρή εκδοχή της που επιστρατευόταν κάθε φορά που στην αίθουσα του δικαστηρίου ο προβολέας έδειχνε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο με όπλο: “είναι πλαστικά/είναι αεροβόλα/είναι από τα jumbo”.

Με πρόταση της πολιτικής αγωγής διαβάστηκαν πάνω από 20 εκθέσεις της δικογραφίας, που αφορούν 14 στελέχη και μαρτυρούν ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στα χέρια της ηγεσίας (μεταξύ άλλων: Κασιδιάρης, Λαγός, Μιχαλολιάκος, Μπούκουρας, Παππάς, Πατέλης). Πρόκειται για εκθέσεις που είχαν συμπεριληφθεί στη δικογραφία, αλλά η Εισαγγελία είχε ξεχάσει (!) να τις συμπεριλάβει στα αναγνωστέα έγγραφα. Με τη δουλειά της πολιτικής αγωγής το δικαστήριο θα μπορέσει να αποφασίσει για το κομμάτι του κατηγορητηρίου που αφορά την οπλοκατοχή.

Τελευταία ομάδα εγγράφων που πρότεινε η πολιτική αγωγή ήταν οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος μελών και στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης. Προτάθηκαν 40 αποφάσεις, για κάθε μία από τις οποίες το δικαστήριο αποφάσισε ξεχωριστά αν θα διαβαστεί. Έτσι διαβάστηκαν οι 19, με πολλές από αυτές να έχουν βγει κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα στις αποφάσεις που διαβάστηκαν ήταν: 

• Η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Α. Ανδρουτσόπουλου (για την απόπειρα δολοφονίας του Δ. Κουσουρή) το 2004 και η επικύρωση της επίσης καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου του 2009 (που είχε ήδη διαβαστεί από τον κατάλογο των αναγνωστέων της Εισαγγελίας) από τον Άρειο Πάγο το 2010. 

• Η απόφαση του 2015 με την οποία καταδικάστηκαν οι Σιατούνης και Στράτος για την δολοφονική επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, απόφαση που έχει καταστεί αμετάκλητη. 

• Η καταδικαστική απόφαση του 2017 σε βάρος της Σκορδέλη για την επίθεσή της στον Α. Αλαβάνο και η καταδίκη της Σκορδέλη την ίδια χρονιά για την επίθεση-μαχαίρωμα Αφγανών στον Άγιο Παντελεήμονα. 

• Η καταδίκη του Πλωμαρίτη το 2014 για προτροπή σε ρατσιστική βία στον Άγιο Παντελεήμονα (το δικαστήριο είδε μέρος των λεγόμενών του σε αποσπάσματα από το ντοκυμαντέρ The Cleaners και τα διάβασε σε απομαγνητοφωνήσεις από το υλικό του σκηνοθέτη, ενώ και ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει καταθέσει ως μάρτυρας). 

• Η καταδίκη (2017) του Στεφανάκη για επικίνδυνη σωματική βλάβη στον Τσιμπουκάκη, μέλος του ΚΚΕ που έχει καταθέσει και ως μάρτυρας για την επίθεση αυτή. Η καταδίκη (2015) των Αποστόλου και Σαλούφα για την επίθεση στην Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά. Η καταδίκη το 2013 του Τσακουρίδη για επίθεση σε βάρος του Τζεμαλή Μηλιαζήμ, απόφαση που κατέστη αμετάκλητη το 2017. Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλαίσιου εντολής που έχει δώσει σε ομιλία του ο Μιχαλολιάκος: “όποιος περνάει έξω από τα γραφεία μας ή τρέχει ή δεν προλαβαίνει να τρέξει”.

• Η καταδίκη Πετράκη και Δασκαλάκη το 2014 για την επίθεση σε βάρος Πακιστανών στην Ιεράπετρα (μάρτυρες της υπόθεσης έχουν καταθέσει και στη δίκη της Χ.Α). 

• Η καταδίκη Παπαβασιλείου και Περρή το 2013 για τον εμπρησμό καταστήματος Cointreau του Καμερουνέζου Πάτρικ (ο οποίος έχει καταθέσει και στη δίκη της ΧΑ -ο ιδιοκτήτης γειτονικού παντοπωλείου Seck Khadim έχει επιπλέον καταθέσει ότι πριν τον εμπρησμό ο Πάτρικ είχε δεχθεί απειλές από τον Παναγιώταρο). 

• Η απόφαση του 2014 με την οποία καταδικάστηκαν ισόβια χωρίς ελαφρυντικά οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος για την εν ψυχρώ ρατσιστική δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Το εφετείο των δολοφόνων θα ξεκινήσει τον Νοέμβρη. 

Πρόκειται για πλούσιο υλικό που αποδεικνύει δυο πράγματα. Το πρώτο είναι η διαρκής εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Οι καταδίκες μελών και στελεχών της οργάνωσης είναι πλέον δεκάδες, κι αυτό, σε συνδυασμό με όσα έχουν προκύψει από το δικαστήριο για την ανοχή – συγκάλυψη της αστυνομίας, δίνει μια εικόνα του πραγματικού μεγέθους της απειλής που αποτελούσε η ΧΑ στις γειτονιές που έδρασε. 

Το δεύτερο είναι ότι η αντίσταση του αντιφασιστικού κινήματος έχει αρχίσει να ξηλώνει το πουλόβερ, γειτονιά τη γειτονιά, υπόθεση την υπόθεση. Σε υποθέσεις όπως το μαχαίρωμα Αφγανών από το τάγμα της Σκορδέλη, η επιμονή του θύματος να διεκδικήσει δικαιοσύνη παρά τις αντίξοες συνθήκες (απειλές από το τοπικό ΑΤ, άρνηση να συλλάβουν τους θύτες, 6 χρόνια καθυστέρηση της δίκης) είναι αποτέλεσμα τόσο της προσωπικής του δύναμης, όσο και της αυτοπεποίθησης που είχε αποκτήσει χάρη στη συνεχή δράση του αντιφασιστικού κινήματος που κατάφερε τελικά να ξηλώσει τους χρυσαυγίτες από τον Άγιο Παντελεήμονα. 

Στη δίκη των δολοφόνων του Λουκμάν το αντιφασιστικό κίνημα δεν άφησε κανένα περιθώριο να πέσουν στα μαλακά, τόσο με τους μαζικούς ξεσηκωμούς τον Γενάρη και τον Μάρτη του 2013, όσο και με τις συνεχείς κινητοποιήσεις στο δικαστήριο και τη διεκδίκηση να δικαστούν ως αυτό που είναι, ρατσιστές δολοφόνοι.


Επόμενες δικάσιμοι

Σεπτέμβρης: 12/9, 14/9 και 20/9 στον Κορυδαλλό. 
19/9 και 26/9 στο Εφετείο.
Ανακοινώθηκαν οι δικάσιμες. 
Οκτώβρης: 12/10, 19/10, 22/10, 26/10, 30/10 και 31/10 στον Κορυδαλλό. 
15/10, 17/10 και 18/10 στο Εφετείο.

Τάγματα εφόδου με διαγωγή “κοσμιοτάτη”

Η καταιγιστική ροή στοιχείων για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης συνεχίστηκε μέχρι και το τελευταίο λεπτό της παρέμβασης της πολιτικής αγωγής μέσα στη δίκη, κατά την 273η δικάσιμο (12/9). Τον λόγο παίρνει πλέον η υπεράσπιση, που θα επιδιώξει να αποδομήσει τις κατηγορίες με τα δικά της έγγραφα, τους μάρτυρες υπεράσπισης και τις απολογίες. Το πόσο “δεμένο” είναι όμως το κατηγορητήριο, το φανερώνει το γεγονός ότι η υπεράσπιση το αντιμετωπίζει επιμελώς επιδερμικά και ανούσια. Η διαδικασία των αναγνωστέων έχασε τον καταιγιστικό της χαρακτήρα από τη μια στιγμή στην άλλη. 

Οι κατηγορούμενοι Αποστόλου και Αγιοβλασίτης προσκόμισαν πτυχία, απολυτήρια, συστατικές επιστολές και βεβαιώσεις διαγωγής, όλα στην αναμενόμενη γραμμή του “καλού παιδιού/οικογενειάρχη”. Οι Αποστόλου και Αναδιώτης προσπάθησαν να αποδομήσουν επιμέρους σημεία που περιέχει το κατηγορητήριο ή προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία. Ο πρώτος κατηγορείται ότι έχει εκβιάσει καταστηματάρχες, και είναι κάτι που το δικαστήριο τον έχει ακούσει να το περηφανεύεται και στο τηλέφωνο. Προσκόμισε μαρτυρία καταστηματάρχη ο οποίος καταθέτει ότι δεν τον ξέρει. Ο δεύτερος σύμφωνα με μια μαρτυρία βρισκόταν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με κόκκινο μηχανάκι: προσκόμισε άδεια κυκλοφορίας λευκού οχήματος. Το χαρακτηριστικό των κατηγορούμενων μέχρι στιγμής είναι ότι δεν μπορούν να πουν τίποτα το ουσιαστικό για την κατηγορία που τους βαραίνει, ότι είναι μέλη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, από τα δεκάδες πράγματα που έχουν αναδειχθεί γι' αυτόν στη δίκη, ο Γερμενής το μόνο που ισχυρίστηκε με τα έγγραφά του ήταν ότι τις ημέρες του πογκρόμ του 2011 βρισκόταν εκτός Ελλάδας για μια συναυλία (η οποία βέβαια έγινε στις 14/5, μια ημέρα μετά το τέλος του πογκρόμ). Αρβανίτης και Γερμενής, στην επίσης αναμενόμενη γραμμή του “νόμιμου πολιτικού κόμματος” προσκόμισαν ερωτήσεις και ομιλίες τους στη Βουλή με το κιλό. Για ώρες ολόκληρες η έδρα διάβαζε κείμενα που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με τις υποθέσεις που εξετάζονται, αλλά στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν με πολλά περιττά λόγια ότι στο κεντρικό διακύβευμα του κατηγορητηρίου “εγκληματική οργάνωση κάτω από τον μανδύα πολιτικού κόμματος”, ο μανδύας, πράγματι, υπάρχει. Το κακό για την υπεράσπιση είναι ότι όσο περίτεχνο και αν προσπαθεί να τον παρουσιάσει, δεν παύει ποτέ να είναι μανδύας. Και θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα όταν θα έρθει η ώρα να εξηγήσει τι βρίσκεται κάτω από αυτόν, κάτι που προς το παρόν αποφεύγει.