Ιδέες
Μακεδονικό: «Δεν είμαστε όλοι ‘Βουκεφάλες’»

Eκδήλωση παρουσίασης της μετάφρασης του βιβλίου «Δέκα και μια ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό» των Δημήτρη Χριστόπουλου και Κωστή Καρπόζηλου στη μακεδονική γλώσσα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στα Σκόπια από την οργάνωση Helsinki Citizens Assembly στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Δημήτρης Χριστόπουλος, που ήταν και ένας εκ των ομιλητών, χαρακτήρισε την εκδήλωση «ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός. Ένα γεγονός με θεραπευτικές ιδιότητες για το κοινό που την παρακολούθησε, ποιοτικά και ποσοτικά κρίσιμο». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνέντευξη που έδωσε στον Δημήτρη Ψαρρά στην ΕφΣυν στόχος της έκδοσης και παρουσίασης του βιβλίου στα Σκόπια είναι «να δείξουμε, όπως γράφουμε και στην εισαγωγή που κάναμε με τον Κ. Καρπόζηλο γι’ αυτή την έκδοση, ότι “δεν είμαστε όλοι Βουκεφάλες”. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη, υπάρχει ανάγκη να ακουστεί αυτό… 

Ο εκεί εθνικισμός ζει και ανασαίνει τροφοδοτούμενος από τον εδώ και αντιστρόφως. Οι εμμονικές ιδέες των εθνικισμών ένθεν κακείθεν ζουν σε συνθήκη αντιπαλότητας, αλλά και συμμαχίας: ο ένας δουλεύει για τον άλλο, ώστε να μπορεί πειστικά να επικαλείται την απειλή του για να σμιλεύει την εσωστρέφεια και την πίστη στις “δικές του” αλήθειες. Σαθρές όμως, χτισμένες πάνω σε μύθους. Τους μύθους αυτούς επιχειρούμε να αποδομήσουμε στο βιβλίο. Οι εκεί εθνικιστές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βιβλίο μας. Τους ομοϊδεάτες τους εδώ χρησιμοποιούν...»

Παρά την άποψη που έχουν οι συγγραφείς για υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και το δημοψήφισμα που πραγματοποιείται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας την ερχόμενη Κυριακή, οι «Δέκα και μια ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό», η μετάφρασή τους στη μακεδονική γλώσσα και η ίδια η εκδήλωση είναι θετικά βήματα στην κατεύθυνση του χτισίματος της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δύο λαούς. 

Όπως αναφέρει ο Κώστας Πίττας, στην βιβλιοκριτική του στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω: «Το βιβλίο “10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό”, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτη, είναι ένα πολύ καλό αντίδοτο τόσο ενάντια στις εκκολαπτόμενες απόπειρες διαμόρφωσης μιας νέας δεξιάς εθνικιστικής υστερίας του τύπου “η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική”, όσο και απέναντι στα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να εντείνει τις πιέσεις για “σύνθετη ονομασία”, αλλαγές στο Σύνταγμα κλπ (αντιλήψεις που δυστυχώς ευδοκιμούν και σε τμήματα της Αριστεράς).

Aξιοποιώντας τα στοιχεία από την παλιότερη ως και πρόσφατη ιστορία του Μακεδονικού, οι συγγραφείς πετυχαίνουν να ανασκευάσουν με ομολογουμένως πολύ απλό και κατανοητό τρόπο πολλά από τα εθνικιστικά “επιχειρήματα” που διακινούνται στο δημόσιο λόγο, αφού ξεκαθαρίσουν από τις πρώτες κιόλας σελίδες πως “είναι λάθος επί της αρχής να θέλεις να επιβάλλεις σε μια άλλη χώρα την ονομασία της”…»