24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τα Β.Α.Ε. και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καλεί η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 3/10 με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Πανεπιστημίου. Δεκατρείς ομοσπονδίες εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα παίρνουν μέρος στην κινητοποίηση ζητώντας να μη γίνει καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα σε κατηγορίες εργαζόμενων που ήδη είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ. Αντιθέτως η ΑΔΕΔΥ και δεκάδες ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα ζητάνε την επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί. Επίσης σημαντικό αίτημα είναι η επέκταση του ΒΑΕ και σε εργαζόμενους ορισμένου χρόνου όπως στους μόνιμους συναδέλφους τους.
“Οι συμβασιούχοι στο υπουργείο Πολιτισμού είναι μια από τις κατηγορίες των εργαζόμενων που δια νόμου δεν παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα παρόλο που το δικαιούνται. Είναι μια τραγική κατάσταση στους χώρους εργασίας αφού έχεις έναν αορίστου χρόνου εργάτη ο οποίος παίρνει το ανθυγιεινό και έναν ορισμένου χρόνου συνάδελφό του, που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά δίπλα του, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα”, αναφέρει ο Αντώνης Σκαρπέλης μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ που έχει δώσει προσυγκέντρωση στις 11.30 μπροστά από το κτήριο του ΤΑΠ (Πανεπιστημίου 57).
“Συμμετέχουμε με 24ωρη απεργία. Είναι μεγάλη η πίεση και η απαίτηση όλων και να πάρουν οι συμβασιούχοι το επίδομα και να μην το χάσουν οι εργαζόμενοι που το παίρνουν ήδη, μόνιμοι ή αορίστου χρόνου. Πιστεύουμε πως με τη συμμετοχή μας σε αυτή την απεργία και στη διαδήλωση θα αναδείξουμε το ζήτημα για να γίνει πιο συνολική και να κλιμακωθεί αυτή η η μάχη”, ανέφερε ο Α. Σκαρπέλης εξηγώντας πως σαν σωματείο έκαναν εξορμήσεις ενημέρωσης στους εργαζόμενους τόσο στο βράχο της Ακρόπολης όσο και σε μια σειρά από χώρους του ΥΠΠΟ.
Μεγάλη μάχη
“Δώσαμε μεγάλη μάχη τα προηγούμενα χρόνια για να καταφέρουμε να επεκτείνουμε τα ΒΑΕ και στους διοικητικούς που βρίσκονται μέσα στα γκαράζ των δήμων και σε χώρους μεταφόρτωσης απορριμάτων. Βρισκόμαστε στους ίδιους χώρους με τους συναδέλφους μας που δουλεύουν στα απορριματοφόρα, σε χώρους με καύσιμα, με μηχανολογικό εξοπλισμό, σε χώρους που πλένονται και καθαρίζονται τα απορριματοφόρα και που μεταφορτώνονται τα σκουπίδια. Οι χώροι αυτοί είναι ανθυγιεινοί για όλους και θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα ΒΑΕ χωρίς περιστροφές”, τόνισε στην ΕΑ η Μαρία Αμπελιώτη, προϊσταμένη διοικητικός στο γκαράζ του δήμου της Αθήνας.
Η ίδια εικόνα έρχεται και από τα νοσοκομεία. “Οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας χρειάζεται καθημερινά να προσφέρουν υπηρεσίες στους ασθενείς έχοντας να αντιμετωπίσουν κινδύνους που αφορούν τόσο την οργανική τους όσο και την ψυχική τους υγεία. Από τη μια πλευρά η επαφή με διάφορους παθογόνους παράγοντες (ιοί, μικρόβια, κλπ) και διάφορους χημικούς παράγοντες (φάρμακα, αντιδραστήρια, κλπ) μπορεί να βλάψει τη σωματική τους υγεία. Επίσης το βαρύ χειρωνακτικό έργο που προσφέρουν (μετακινήσεις ασθενών, υλικών, ορθοστασία, κλπ) μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα. Από την άλλη μεριά υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση από ιδιαίτερα σοβαρούς στρεσογόνους παράγοντες (αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων κλπ) η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική καταπόνηση μέχρι και ακόμα σοβαρότερες διαταραχές της ψυχικής τους υγείας. Είναι κάτι παραπάνω από κατανοητό ότι η πλήρης ένταξη των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας στα επαγγέλματα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας είναι ένα πάγιο, δίκαιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημά μας”, τονίζει η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Γεννηματάς.