Κάτω τα χέρια απ’τα Νοσοκομεία

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στις 5 Απρίλη για τον “Καλλικράτη στην Υγεία” είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις του υπουργείου. Κλείσιμο και απόσυρση νοσοκομείων, μετακομίσεις και συγχωνεύσεις άλλων, ξεπούλημα κλινών σε μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, συμφωνίες με κατασκευαστικές εταιρίες, εκποιήσεις οικοπέδων που θα απελευθερωθούν από τα κλεισίματα, αυτά και πολλά ακόμα περιλαμβάνονται στις προτάσεις του συνεργάτη του Λοβέρδου, Λυκούργου Λιαρόπουλου, συντονιστή της Ομάδας Εργασίας για τις επικείμενες συγχωνεύσεις.

Η Εργατική Αλληλεγγύη επισκέφτηκε το Λαϊκό Νοσοκομείο και μίλησε με εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων γιατί οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις θα είναι ένα ανεπανόρθωτο χτύπημα για τη δημόσια Υγεία.

Σκληρές συνθήκες

Πρόσφατα οι εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία έχασαν, την ώρα της δουλειάς, έναν συνάδελφό τους. Οι συνθήκες εργασίας, όπως μας τις περιέγραψε ένας εργαζόμενος, είναι πολύ σκληρές: “Η τεχνική υπηρεσία υπολειτουργεί, δεν υπάρχουν άτομα, δε βγαίνουν οι βάρδιες με τίποτα. Και οι ηλεκτρολόγοι είναι λίγοι. Και οι μπογιατζήδες ήταν δύο, έχει μείνει ένας. Και οι ξυλουργοί το ίδιο, είναι ένα παιδί οικοδόμος που κάνει και τον ξυλουργό. Υδραυλικοί είναι δύο και ενώ πρέπει να είναι πρωί-απόγευμα, είναι μόνο πρωί.

Επίσης όλοι είμαστε μεγάλοι άνθρωποι. Μπαίνουν μέσα οι εταιρίες, αυτό σημαίνει αυτή η πολιτική. Ακούμε κάτι τρελά πράγματα με τις συγχωνεύσεις. Εδώ οι διοικήσεις δεν μπορούν να φτιάξουν ένα νοσοκομείο, θα φτιάξουν τέσσερα ή πέντε; Μετά ακούσαμε για τις τεχνικές υπηρεσίες των υπό συγχώνευση νοσοκομείων ότι θα ενοποιηθούν σε μία. Θα έρχεται ο τεχνικός από άλλο νοσοκομείο εδώ να κάνει δουλειά; Αφού εμείς που είμαστε εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειά. Είναι φανερό ότι θέλουν να πουλήσουν τα νοσοκομεία στον ιδιωτικό τομέα”.

“Το κύριο πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η έλλειψη προσωπικού”, μας είπε ο Ανδρέας Μακρής, τραυματιοφορέας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Λαϊκό. “Και με τις καινούργιες αποφάσεις της κυβέρνησης για μία πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις, που θέλει να το κάνει ένα προς επτά και ενδεχομένως ένα προς δέκα, καταλαβαίνετε ποια θα είναι η κατάσταση στις υπηρεσίες που θα παρέχονται στον ασθενή. Επίσης ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας των ήδη εργαζομένων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παροχή υπηρεσιών. Εδώ στο Λαϊκό κάναμε ένα γκάλοπ και είναι ακριβές αυτό που λέω, ο μέσος όρος ηλικίας των τραυματιοφορέων που είναι μια δουλειά δύσκολη και επικίνδυνη, είναι τα 50 έτη. Και φυσικά δεν έχουμε βαρέα ούτε ανθυγιεινά.

Εχουμε ελλείψεις σε υλικά. Δεν έχουμε γάζες, δεν έχουμε φιλμ για ακτινογραφίες. Η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη είναι σε ιδιωτικά συνεργεία με τον κάθε εργαζόμενο εκεί να κοστίζει στο νοσοκομείο 2000 ευρώ. Δε σημαίνει ότι αυτά τα λεφτά πάνε στον εργαζόμενο, στην εταιρία πάνε. Αν ο ίδιος εργαζόμενος ήταν μόνιμος υπάλληλος του νοσοκομείου θα κόστιζε στο κράτος 1300 με 1500 ευρώ το πολύ. Η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει τις συγχωνεύσεις σαν εξορθολογισμό του συστήματος. Αλλά δεν πρόκειται γι' αυτό. Προσπαθούν να υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες για να εξοικονομήσουν λεφτά και προσωπικό. Θα καταργήσουν νοσοκομεία για να πουν ότι δε χρειαζόμαστε άλλες προσλήψεις. Δε μένει κανένας άλλος τρόπος στους εργαζόμενους από τον αγώνα”.

“Μεταφέρω διασωληνωμένους αρρώστους μόνος μου, ενώ η αναλογία είναι ένα φορείο-δύο εργαζόμενοι”, συμπληρώνει ο Κώστας, τραυματιοφρέας. “Πώς να βγει νυχτερινή βάρδια με τέσσερις τραυματιοφορείς; Ή απογευματινή βάρδια με πέντε και έξι τραυματιοφορείς; Ενας εργαζόμενος να λείπει γιατί είναι άρρωστος, οι άλλοι φορτώνονται δύο και τρεις επιπλέον κλινικές”.

“Το πρώτο και βασικό είναι η δραματική έλλειψη προσωπικού”, μας είπε ο Ηλίας Βακαλάκης, τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, “Το 1989 σαν τεχνολόγοι παρασκευαστές δουλεύαμε 17 άτομα, τώρα έχουμε μείνει έξι. Βάσει των επισήμων στατιστικών, έρχονται γύρω στα 500 δείγματα την ημέρα από ασθενείς με μέσο όρο 15 έως 20 εξετάσεις το καθένα. Οπότε μπορείτε να καταλάβετε τον αριθμό των εξετάσεων που χρειάζεται να γίνουν καθημερινά. Στις απογευματινές βάρδιες ή τα σαββατοκύριακα, επίσης αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα, εφόσον χρειάζεται να μεσολαβεί ένα 12ωρο ανάμεσα στις βάρδιες ή να τηρούνται οι άδειες κλπ, δικαιώματα που πολλές φορές παραβιάζονται. Πολύ δύσκολα ανταπεξερχόμαστε αλλά το κάνουμε και μάλιστα ποιοτικά άριστα”.

Διαβάστε επίσης

Συνέχεια, κλιμάκωση τώρα!