Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Ένοχη και σε 2ο βαθμό η Σκορδέλη

Ένοχη και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε η Θέμις Σκορδέλη, υποψήφια της Χρυσής Αυγής και ηγετικό στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης στον Άγιο Παντελεήμονα. Η Σκορδέλη είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 3 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για ηθική αυτουργία στο μαχαίρωμα Αφγανού πρόσφυγα. Η ίδια ποινή είχε επιβληθεί και στους Ι. Λουκιανό και Γ. Μαρκουλάκη, μέλη του τάγματος εφόδου της Σκορδέλη, για φυσική αυτουργία. Το εφετείο τους ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 26/9, επιβάλλοντας ποινή 2 ετών με τριετή αναστολή και στους τρεις κατηγορούμενους. 

Η Σκορδέλη είναι κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κι έτσι η πρωτόδικη απόφαση έχει ήδη διαβαστεί στο ακροατήριο της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής. Περιγράφεται ο ηγετικός ρόλος της Σκορδέλη, καθώς και η οργανωμένη/πειθαρχημένη δράση του τάγματος εφόδου κατόπιν σχεδιασμού από πριν και εντολής την ώρα της επίθεσης: «Την 16/9/2011 και περί ώρα 21:15 περίπου στην Αθήνα, επί της οδού Περγάμου αρ. 23, οι M.M.A., R.A. και R.M., αφγανικής καταγωγής και ένοικοι της πολυκατοικίας επί της οδού Περγάμου αρ. 23, ευρίσκονταν επί του πεζοδρομίου έμπροσθεν της εισόδου της πολυκατοικίας. 

Κατά το χρόνο εκείνο, τους πλησίασε μια ομάδα απαρτιζόμενη από 10-15 άτομα, τα οποία περιπολούσαν στην περιοχή. Μεταξύ των ατόμων αυτών ήταν οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ευρίσκονταν έμπροσθεν των λοιπών. Τότε οι εγκαλούντες ερωτήθηκαν από άτομα της ομάδας, σχετικά με τον τόπο καταγωγής τους και αφού τους απάντησαν ότι κατάγονται από το Αφγανιστάν, ακολούθησε διαπληκτισμός μεταξύ των τριών κατηγορουμένων και των τριών εγκαλούντων, καθώς οι κατηγορούμενοι απευθυνόμενοι με σκοπό να προσβάλουν την τιμή τους κατά των εγκαλούντων, τους είπαν ότι 'μυρίζουν' και να 'επιστρέψουν στη χώρα τους'. 

Τότε η τρίτη κατηγορουμένη, η οποία βρισκόταν έμπροσθεν της ομάδας των ατόμων και ηγείτο αυτής, έδωσε την εντολή στο δεύτερο και τρίτο από τους κατηγορουμένους να χτυπήσουν τους εγκαλούντες. Πράγματι, ο πρώτος και δεύτερος των κατηγορουμένων άρχισαν να κυνηγούν τους εγκαλούντες προκειμένου να τους επιτεθούν με σκοπό να τους τραυματίσουν και να προσβάλουν την τιμή τους, και αφού προσέγγισαν τον R.A., άρχισαν να τον χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές στο κεφάλι, στην λεκάνη, στον ώμο με τα χέρια και τα πόδια τους, ο δε R.A. και οι λοιποί εγκαλούντες επιχείρησαν να εισέλθουν στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμεναν προκειμένου να προφυλαχθούν. Τότε ο πρώτος κατηγορούμενος με αμβλύ όργανο (πιθανόν μαχαίρι) τραυμάτισε τον R.A., ο δε δεύτερος κατηγορούμενος τον έπληξε στην περιοχή της ωμοπλάτης με σπασμένο γυάλινο μπουκάλι μπύρας, ο R.A. υπέστη τραυματισμό στον πνευμονοθώρακα με θλάσεις πλευρών και τραύματα στον αριστερό τράχηλο αντιβράχιο και αριστερό πλάγιο τοίχωμα. Εν συνεχεία, ο R.A. έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και τα άτομα της ομάδας διασπάστηκαν…»