Διεθνή
Βραζιλία: Οι γυναίκες ενάντια στην ακροδεξιά

Ενώ όλα τα “σοβαρά” ΜΜΕ και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο “δήλωναν τον αποτροπιασμό τους” για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Βραζιλία, την πραγματική απάντηση την έδωσαν οι γυναίκες από τα κάτω που πλημμύρισαν τους δρόμους το περασμένο Σάββατο. 

Σε 300 πόλεις όλης της χώρας, αλλά και σε συντονισμό με κινητοποιήσεις Βραζιλιάνων και συμπαραστατών σε άλλες χώρες, δόθηκε η πιο μαζική απάντηση στον Μπολσονάρο, τον φασίστα, ρατσιστή και σεξιστή υποψήφιο για την προεδρία της χώρας. Στο Σάο Πάολο υπολογίζονται 300 χιλιάδες, στο Ρίο 200 χιλιάδες, στο Μπέλο Οριζόντε 150 χιλιάδες και αντίστοιχα σε πολλά άλλα σημεία. Το σλόγκαν “Αυτόν ΟΧΙ” ενώνει πλέον εκατομμύρια γυναίκες. Ο Μπολσονάρο, μέσα στην κρίση που τυλίγει το βραζιλιάνικο πολιτικό σκηνικό, με τον Λούλα αποκλεισμένο από τις εκλογές με δικαστική απόφαση, και την κλασική δεξιά να βρίσκεται φορτωμένη με ολόκληρο τον ποινικό κώδικα, κατάφερε να αναδειχθεί σε “εναλλακτική” κλιμακώνοντας το δηλητήριο ενάντια στους μαύρους, τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους φτωχούς.

Συντρόφισσες από το PSOL (Κόμμα του Σοσιαλισμού και της Ελευθερίας) που συμμετείχαν στην οργάνωση των κινητοποιήσεων γράφουν: “Οι κινητοποιήσεις ήταν γεμάτες από γυναίκες, νέους και νέες, μαύρους και μαύρες, φοιτητές, φοιτήτριες, εργάτες και εργάτριες. Πολιτικά, ήταν καθορισμένες από την αριστερά, με τις σημαίες της ισότητας, της ανεκτικότητας της ελευθερίας και της δημοκρατίας στο κέντρο”. Στο μανιφέστο που έγινε δεκτό από κοινού αναφέρεται: “Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στις γυναίκες να ζουν με ασφάλεια και να αποφασίζουν για το σώμα τους. Υποστηρίζουμε ίσους μισθούς για άντρες και γυναίκες, για λευκούς και μαύρους, υποστηρίζουμε τις ποσοστώσεις για όσους ιστορικά βρέθηκαν να αδικούνται και να αποκλείονται. Υποστηρίζουμε τις δημόσιες υπηρεσίες με ποιότητα για τις φτωχές γυναίκες και τα παιδιά τους”.

Επόμενη κινητοποίηση ετοιμάζεται για τις 6 Οκτώβρη, μία μέρα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.