Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Τρεις γυναίκες δολοφονημένες στον Έβρο

Ο Γιώργος Τσιάκαλος

Πνιγμένοι στο Αιγαίο, δολοφονημένες στον Έβρο, απανθρακωμένοι μέσα σε βαν στην εθνική οδό, αυτή ήταν η κατάληξη πάνω από 45 προσφύγων και μεταναστών -αντρών, γυναικών και πολλών μικρών παιδιών- μόνο την περασμένη εβδομάδα. Μία λέξη μπορεί να περιγράψει την ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση: δολοφονική.

Αυτή η βαρβαρότητα εξαγριώνει τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Στη Διεθνή Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στις 13 Οκτώβρη, ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος αναφέρθηκε στα παραπάνω εγκλήματα, τους ενόχους τους και τη μάχη εναντίον τους. 

“Στόχος μας είναι να τσακίσουμε το φασισμό γιατί αλλιώς θα θρηνούμε τα θύματά μας στο Αιγαίο, στον Έβρο, στη Μεσόγειο, στις άλλες χώρες, από αυτό που αποκαλούμε Ευρώπη-Φρούριο. Πριν λίγες μέρες βρέθηκαν άγρια δολοφονημένες τρεις γυναίκες, κάτω από 15 χρονών η μία, στον Έβρο. Είναι σαν να τις βλέπω, για μένα έχουν αποκτήσει εικόνα. Θα βρεθούν οι δολοφόνοι τους; Τι τις οδήγησε να περάσουν τον Έβρο και να βρουν το θάνατο στην ελληνική πλευρά; Θα καταλάβουμε ότι ήταν η ανάγκη για μια καλύτερη ζωή, για ασφάλεια; Πρέπει.

Αγνώστων στοιχείων νεκροί

Οι σωροί τους, γράφουν, είναι αυτή τη στιγμή στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ίσως για πρώτη φορά δεν είναι μόνες τους εκεί. Ελάχιστοι πρόσεξαν αυτό που είπε ο ιατροδικαστής και λίγες εφημερίδες το έγραψαν. Τον ρώτησαν «πόσο καιρό θα μείνουν εδώ πέρα»; Και απάντησε «δεν ξέρω ακόμα» και συνέχισε λέγοντας συγκεκριμένα «θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί, θα παραμείνουν μαζί με τους άλλους δεκαπέντε αγνώστων στοιχείων νεκρούς που έχουμε στο νοσοκομείο». Αυτό το τελευταίο είναι που δείχνει πόσα έχουμε να κάνουμε ακόμα... Μπορούμε να τσακίσουμε το φασισμό. Αυτό που συζητάμε είναι πόσο καιρό θα κάνουμε για να το καταφέρουμε, γιατί κάθε μέρα που περνάει μιλάμε για νεκρούς. Να το κάνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αν το είχαμε κάνει από το 1939 δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους 6 εκατομμύρια άνθρωποι. Γι' αυτό το πράγμα μιλάμε”.