Βιβλία
Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Εβραίοι στην Αντίσταση

Το βιβλίο “Ήταν πιο πολύ το ξύπνημα του ανθρώπου - Η προσωπική μαρτυρία του Ελληνοεβραίου Σαμουήλ Μιζάν από την Αντίσταση και την Κατοχή” παρουσιάζουν οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα το Σάββατο 27 Οκτώβρη. Η παρουσίαση θα γίνει στον Πολυχώρο Πύλη 82 (Κεραμεικού 82) στις 7μμ και θα μιλήσουν η Λουίζα Μιζάν, κόρη του συγγραφέα, η Νατάσα Τερλεξή, από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα και ο Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος, ο οποίος και θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου.

Όπως αναφέρει η κριτική του βιβλίου στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω (Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2018, Νο 130), η μαρτυρία του Σαμουήλ Μιζάν “κερδίζει αναμφισβήτητα μια εξέχουσα θέση στις εκδόσεις για την ιστορία της περιόδου. Πρόκειται για ένα μοναδικό αυτοβιογραφικό ντοκουμέντο που ζωντανεύει με πολύ γλαφυρό και άμεσο τρόπο το ρόλο που έπαιξαν οι απλοί άνθρωποι στον αγώνα ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Και, ακόμα πιο σημαντικό, αναδεικνύει την κατά κύριο λόγο άγνωστη –αν όχι θαμμένη- συμμετοχή των Εβραίων της Ελλάδας στην Αντίσταση στο πλευρό της Αριστεράς.

Όπως μαθαίνουμε εισαγωγικά από την κόρη του Σαμουήλ Μιζάν, Λουίζα και τον σύζυγό της, Μωυσή Λίτση, το κείμενο, γραμμένο «τη χρονιά που εκείνος θα έκλεινε τα 70, δηλαδή το 1995», βρέθηκε τυχαία το Μάη του 2017 και ενώ ο συγγραφέας του, που «σπανίως μιλούσε για το αντάρτικο και την εποχή της κατοχής», είχε ήδη φύγει από τη ζωή έξι χρόνια. 

Μεταμόρφωση

Μέσα από τις 99 (αριθμημένες στο χειρόγραφο) σελίδες του, παρακολουθούμε τη σταδιακή μεταμόρφωση του Σάμη: από νεαρό μαθητή γυμνασίου, μόλις 17 χρονών, που την 28η Οκτώβρη του 1940 χαιρόταν με τους συνομήλικούς τους γιατί «τα μαθήματα σταματούν», σε «καπετάν-Ξένο» και σημαντικό μαχητή της Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Και μεταφερόμαστε στη «ζωή του βουνού», στην περιοχή του Πηλίου όπου και έδρασε: με τις επικίνδυνες αποστολές και επιχειρήσεις αλλά και τους δικούς της «κανόνες» και «κώδικες», εμπνευσμένους από τη συλλογική δράση και τα κομμουνιστικά οράματα, διαμετρικά αντίθετους με τους καπιταλιστικούς του κέρδους, των διακρίσεων και του ανταγωνισμού”.
(ολόκληρη η παρουσίαση στο: http://socialismfrombelow.gr/article.php?id=1086)