Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Τί κάνει το Υπ. Δικαιοσύνης;

29/10, Αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Την απαξίωση από τη μεριά της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετώπισε τη Δευτέρα 29/10 η αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ -αποτελούμενη από μέλη της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και αγωνιστές και αγωνίστριες του αντιφασιστικού κινήματος- που προχώρησε σε διάβημα στον υπουργό ζητώντας συνάντηση μαζί του για το κρίσιμο ζήτημα της επιτάχυνσης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Παρότι το διάβημα ήταν από μέρες γνωστό, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε επί τόπου από την αστυνομία ότι ο Μ. Καλογήρου έχει αποχωρήσει από το υπουργείο. Την αδιαφορία του υπουργού συμπλήρωσε η εμφάνιση κλούβας των ΜΑΤ στο χώρο, αλλά και η άρνηση οποιασδήποτε δεσμευτικής λύσης για το θέμα από τους εκπροσώπους του υπουργείου με τους οποίους πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχαν ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του ΣΦΕΑ-Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-74, ο Γιώργος Μακρινός, δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού, οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης, ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ο Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “Η Ενότητα”, ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που δέχτηκε επίθεση έξω από κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων, η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Δελτίο Τύπου

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της Κίνησης: “Παρά την ενημέρωση ότι η αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ θα συναντούσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα για την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενημερωθήκαμε έκπληκτοι από την Αστυνομία στην είσοδο του υπουργείου, ότι ο υπουργός δεν θα βρίσκεται στο κτίριο! Επί της υποδοχής μάλιστα έφτασε και μία κλούβα των ΜΑΤ! Φαίνεται ότι αυτό το υπουργείο δεν ανέχεται την παρουσία αντιφασιστικής δράσης στις πύλες του.

Στην πράξη, η δίκη της Χρυσής Αυγής κινδυνεύει να εκφυλιστεί από την κωλυσιεργία των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής και το Υπουργείο Δικαιοσύνης σφυρίζει αδιάφορα.

Την ώρα που εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ανησυχούν για την φασιστική απειλή, την ώρα που στην Ελλάδα τα τριάμισι χρόνια της διεξαγωγής της δίκης δεν φτάσανε για να ολοκληρωθεί η δίκη και να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί, ο υπουργός Δικαιοσύνης γυρνάει την πλάτη στις δίκαιες απαιτήσεις για την επιτάχυνση της δίκης των νεοναζί.

Αυτή η αντιμετώπιση αποθρασύνει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Είναι πρόκληση για το δημοκρατικό κόσμο η ανοχή στη διαδικασία εκφυλισμού της δίκης. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε τελικά με τους τους εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιο Σάρλη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Μαρία Γιαννακάκη, Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν υπήρξε η παραμικρή δέσμευση για λύση.

Υπενθυμίζουμε τα τέσσερα ζητήματα τα οποία θέσαμε: 

1. Αποκλειστική απασχόληση των δικαστών και όχι μονάχα προέδρου και εισαγγελέα, για τη συγκεκριμένη δίκη.

2. Διεξαγωγή των συνεδριάσεων του δικαστηρίου στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Παρασκευόπουλου.

3. Εντατικοποίηση των δικασίμων με καθημερινές συνεδριάσεις με στόχο να γίνονται 15 το μήνα.

4. Με διάθεση όλων των απαιτούμενων τεχνικών μέσων για να διεκπεραιώσει το έργο του το δικαστήριο”.