Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 14 Νοέμβρη: “Δική μας υπόθεση να την οργανώσουμε”

10/10, Απεργία στα δημόσια νοσοκομεία

Με συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων από τουλάχιστον 21 εργατικούς χώρους, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/10, η συνέλευση που κάλεσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 14 Νοέμβρη. 

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια την ημέρα της απεργίας καλεί σε προσυγκέντρωση στη Σταδίου, έξω από το Υπουργείο Εργασίας, στις 10.30πμ.

Στην πλούσια κουβέντα που άνοιξε, συζητήθηκε η μεγάλη σημασία της απεργίας που αρχικά κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 14 Νοέμβρη και πλέον μετατρέπεται σε πανεργατική μετά την απόφαση του ΕΚΑ να κηρύξει κι αυτό απεργία και τις αποφάσεις συμμετοχής πολλών Εργατικών Κέντρων. 

Στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αγ.Σάββας που φιλοξενήθηκε η συνέλευση συγκεντρώθηκαν αγωνιστές κι αγωνίστριες από τον Αγ.Σάββα, το ΓΝΑ Γεννηματάς, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Αγ.Όλγα, τον Ερυθρό, το Αττικό, το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, την Ιντρακόμ, την Ιδιωτική Υγεία, τους συνταξιούχους, τις ταχυμεταφορές, τον κλάδο των ηθοποιών, την ΕΥΔΑΠ, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη Σιβιτανίδειο, τον επισιτισμό, το Μετρό κ.α. 

Η απεργία στα νοσοκομεία

Τη συζήτηση άνοιξε εκ μέρους του Συντονιστικού Νοσοκομείων, ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς: “Η απεργία θα είναι η πρώτη μεγάλη απάντηση από τη μεριά των εργατών στην υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο βγαίνουμε απεργιακά στο δρόμο η κυβέρνηση και οι υπουργοί της ζορίζονται. Παράδειγμα η απεργία στα νοσοκομεία στις 10/10, που βγήκε από συνέλευση του Συντονιστικού Νοσοκομείων σε αυτό εδώ το αμφιθέατρο, το κερδίσαμε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ κι έφτασε την ίδια την ημέρα της απεργίας, ο Πολάκης να υπόσχεται ότι κανείς δεν θα απολυθεί. Δεν ήταν μόνο τα νοσοκομεία, ήταν πολλοί εργατικοί χώροι που έχουν βγει και διεκδικούν να τα πάρουν όλα πίσω και η απεργία στις 14/11, έχει τη δυνατότητα να τους ενώσει. Είναι κρίσιμο μέσα σε αυτή την προεκλογική περίοδο να αναδειχθεί η δύναμη που έχει το εργατικό κίνημα να επιβάλει κατακτήσεις. Χρειάζεται οργάνωση από τα κάτω. Έχουμε την εμπειρία το πως μπορούμε με απλά βήματα να κινητοποιήσουμε ολόκληρους εργατικούς χώρους. Με την προκήρυξη, την αφίσσα, το πανό στην πύλη, τη συζήτηση με τους συναδέλφους, τη γενική συνέλευση, την απεργιακή επιτροπή”.

Ο Βασίλης Συλαϊδής, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας στο Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, περιέγραψε τη μάχη μέσα στο ΕΚΑ η οποία κατέληξε στην απόφαση για απεργία την ίδια μέρα με το δημόσιο τομέα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν εμπειρίες από τις απεργίες που ξέσπασαν μέσα στον Οκτώβρη, που ανάγκασαν και την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ να προχωρήσουν στην κήρυξη απεργίας στις 14 Νοέμβρη. Μπήκαν τα παραδείγματα των εργαζόμενων στην Cosco που κέρδισαν τα ΒΑΕ, των εργαζόμενων στο Βοήθεια στο Σπίτι, των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, των εργαζόμενων στο Ωνάσειο που απεργούν στις 30/10. 

Ο Σταύρος, συμβασιούχος στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης τόνισε την ανάγκη ενότητας μεταξύ συμβασιούχων και μόνιμων εργαζόμενων και ανεφέρθηκε στη μάχη που έδωσε μαζί με τους συναδέλφους του προκειμένου να γραφτούν στο σωματείο του χώρου του, φτάνοντας μάλιστα στο να εκλέξουν για πρώτη φορά συμβασιούχο στο Δ.Σ. Για την οργάνωση της συμμετοχής των συμβασιούχων στην απεργία, μίλησε και η Κατερίνα Θωίδου από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας φέρνοντας παράδειγμα το μαζικό κατέβασμα των συμβασιούχων από το Κρατικό της Νίκαιας στις 10/10 και το ρόλο που έπαιξε το Συντονιστικό Νοσοκομείων.

Τις κακές εργασιακές συνθήκες στο χώρο των ταχυμεταφορών υπογράμμισε ο Χρήστος, εργαζόμενος στη Σπίντεξ, σημειώνοντας την ανάγκη να οργανωθεί η απεργία και σε χώρους του ιδιωτικού τομέα όπως αυτόν.

Κοινά αιτήματα

Παράδειγμα για το πώς εξειδικεύονται σε κάθε κλάδο τα κοινά αιτήματα της απεργίας στις 14/11, έδωσε ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, μέλος στο Δ.Σ του σωματείου των ηθοποιών. “Η μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις ενώνει όλους τους εργαζόμενους κι αυτό για εμάς σημαίνει το να αναγνωριστούν τα πτυχία μας, να πληρωνόμαστε τους μήνες που κάνουμε πρόβες μέχρι να ανεβάσουμε ένα έργο κλπ. Ακόμα και μια σειρά δράσεις που τώρα γίνονται εθελοντικά, να επιβάλουμε ότι θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος, όπως π.χ αυτό που κάνουμε πολλοί ηθοποιοί, που πάμε και ψυχαγωγούμε τα προσφυγόπουλα σε δομές και στρατόπεδα”.

Την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μετέφερε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος στο Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς: “Στο τμήμα μου σε μια γενική εφημερία δουλεύουμε τρια άτομα. Στην εφημερία αυτής της Δευτέρας κάναμε γύρω στις 180 εισαγωγές ασθενών. Την ίδια στιγμή βγαίνει το Υπουργείο Υγείας και λέει ότι έχει κάνει 7.000 προσλήψεις. Να σας πω τι ισχύει. Έχουν γίνει προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων, που όμως δεν αρκούν. Και δεν αρκούν αφενός γιατί τα κενά παραμένουν πολλά, αφετέρου γιατί οι συνάδελφοι αυτοί κάθε λίγο απειλούνται με απόλυση. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και γι'αυτό μπορούμε και ξεσηκώνουμε το νοσοκομείο σε κάθε απεργία παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία στο σωματείο. Δεν καθόμαστε απλά να διαφωνούμε με τους υπόλοιπους μέσα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ του σωματείου – παρότι συχνά διαφωνούμε και συγκρουόμαστε σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Βγαίνουμε κι οργανώνουμε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, συζητώντας και πείθοντας τους συναδέλφους και το ίδιο θα κάνουμε κι εν όψει της 14ης Νοέμβρη”.

Την εικόνα από τον χώρο των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες μετέφερε ο Νίκος, εργαζόμενος στο Μετρό και μέλος του ΣΕΛΜΑ, λίγες μέρες μετά τη στάση εργασίας στο χώρο του και τις επιθέσεις που δέχτηκε από τη διοίκηση που προσέφυγε στα δικαστήρια.

Τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι η συνέλευση συσπείρωσε κόσμο από πολλούς και διαφορετικούς εργατικούς χώρους, εξέφρασε ο Γιώργος, εργαζόμενος στον Αγ.Σάββα, τονίζοντας ότι “έτσι αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση που θέλουν να επιβάλλουν στο εργατικό κίνημα”.

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια έχει βάλει μπροστά πρόγραμμα εξορμήσεων και συζητήσεων σε εργατικούς χώρους για την οργάνωση της απεργίας. Εργαλεία σε αυτή τη μάχη είναι η αφίσα και η προκήρυξη που έχει εκδώσει. 

Προκήρυξη

“Η απεργία στις 14 Νοέμβρη, είναι η μάχη που γενικεύει όλους τους αγώνες που έχουν ξεκινήσει για να ξηλώσουμε τα μνημόνια πέρα από τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Δεν μας αρκούν συμβολικές ανακοινώσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, απαιτούμε ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και ξήλωμα των μνημονιακών φραγμών. Ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, διεκδικούμε μονιμοποιήσεις και επιπλέον προσλήψεις και χρηματοδότηση για τις ρημαγμένες κοινωνικές υπηρεσίες σε Υγεία, Παιδεία, Δήμους. Για να μην μειωθούν οι συντάξεις, να μην περικοπεί το επίδομα των ΒΑΕ, αντίθετα να ενταχθούν περισσότεροι κλάδοι και να ανατραπεί ο νόμος Κατρούγκαλου για παλιούς και νέους συνταξιούχους” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προκήρυξη του Συντονισμού. 

“Η επιτυχία αυτής της απεργίας σε όλους τους χώρους, είναι ένα βήμα που συνεχίζει, ενθαρρύνει, συντονίζει και κλιμακώνει το απεργιακό κίνημα του φετινού φθινόπωρου. Είναι ο τρόπος για να επιβάλλουμε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης θα γίνουν πράξη, θα ξηλώσουμε πλευρές των μνημονιακών επιλογών που η κυβέρνηση δεν τις ακουμπάει και ταυτόχρονα θα βάλουμε φραγμό στα σχέδια του Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς. 

Γι’ αυτό η απεργία χρειάζεται να οργανωθεί σε κάθε χώρο δουλειάς από τον μαχητικό κόσμο για να έχει επιτυχία και να βοηθήσει να ξεδιπλωθεί η δυναμική των αγώνων την επόμενη περίοδο. Με συγκρότηση απεργιακών επιτροπών σε κάθε χώρο δουλειάς που να πάρουν πάνω τους την οργάνωση της απεργίας. Με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, να κερδίσουμε όλους τους συναδέλφους/ισσες στην απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια. 

Απέναντι στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος οι εργαζόμενοι προβάλουμε τη διαγραφή του χρέους. Να πάψουμε να αποπληρώνουμε δις. ευρώ κάθε χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια των τραπεζιτών. Να συγκρουστούμε με το Ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων” καταλήγει.


 

Διαβάστε επίσης:

Πανεργατική 14 Νοέμβρη: H εμπειρία από τον Αγ. Σάββα 

Πανεργατική 14 Νοέμβρη: Σε όλους τους χώρους

Πανεργατική 14 Νοέμβρη: Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια