Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοέμβρη και συνέχεια με την απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη, καλεί ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. Στις 14 Νοέμβρη ο Συντονισμός καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30πμ έξω από το Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου.
Η απεργία στις 14/11, είχε προκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ από τα μέσα σχεδόν του Οκτώβρη, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δημιούργησαν οι απεργιακοί αγώνες που ξέσπασαν σε μια σειρά κλάδους του δημοσίου από την αρχή του φθινοπώρου. Η απεργία της 14ης Νοέμβρη έλαβε πανεργατική διάσταση μετά και την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας να συμμετέχει κι αυτό με 24ωρη απεργία. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν εργατικά κέντρα τουλάχιστον σε 18 πόλεις, ανάμεσά τους κι αυτά του Πειραιά και της Πάτρας, πολλές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, αλλά κι εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, αυξάνοντας τις πιέσεις και στη ΓΣΕΕ, προκειμένου να κηρύξει γενική πανελλαδική απεργία.
Η διοίκηση της ΓΣΕΕ συνεδρίασε τελικά την Πέμπτη 1η Νοέμβρη. Την ίδια στιγμή λάμβανε χώρα συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΓΣΕΕ, που καλούσαν το ΠΑΜΕ και μια σειρά σωματεία, με αίτημα την προκήρυξη πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης, μαζί με την ήδη αποφασισμένη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ. Αντ' αυτού η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε να καλέσει σε 24ωρη απεργία στις 28 Νοέμβρη.
Είναι προφανές το παιχνίδι της γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής ηγεσίας. Οι πολιτικοί χώροι στους οποίους πρόσκεινται οι παρατάξεις που βρίσκονται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ –Κιν.Αλ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ– δεν θέλουν να πάνε σε μια προεκλογική περίοδο που το κλίμα θα καθορίζεται από τους απεργιακούς αγώνες των εργαζόμενων. Για τη μεν κυβέρνηση χαλάει το αφήγημα που λέει ότι μετά το τέλος των μνημονίων “όλα πάνε καλά”, συνδυάζοντας κοινωνικό προφίλ, με φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και συνέχιση της λιτότητας.
Για δε, τη δεξιά αντιπολίτευση, η απεργιακή κλιμάκωση δεν είναι στους σχεδιασμούς της, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υιοθετήσει τα αιτήματα του εργατικού κινήματος που διεκδικεί “να τα πάρει όλα πίσω” και κανένα συμφέρον δεν έχει από τη ριζοσπαστικοποίηση της εργατικής τάξης προς τα αριστερά που φέρνουν οι απεργίες. Γι' αυτό και το βάρος από τη ΝΔ δίνεται στα εθνικιστικά παιχνίδια εναντίον των γειτόνων, Τούρκων, Αλβανών και Μακεδόνων και στην προπαγάνδα περί “ανομίας” κι “εγκληματικότητας”.
Και στις 14 και στις 28
Την ίδια στιγμή όμως η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν μπορούσε να συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο απεργιακό κίνημα που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Ήταν αναγκασμένη να πάρει θέση, να βγάλει απεργιακή ημερομηνία, ακόμα κι αν σκοπός της είναι να υπονομεύσει την απεργία στις 14 Νοέμβρη, κηρύσσοντας απεργία δυο βδομάδες μετά. Είναι στο χέρι του εργατικού κινήματος αυτή η προσπάθεια για υπονόμευση να γυρίσει μπούμεραγκ, με την πραγματοποίηση δύο μαζικών απεργιών.
“Η απεργία στις 14 Νοέμβρη έχει ξεκινήσει να οργανώνεται σε εκατοντάδες εργατικούς χώρους σε κάθε γωνιά και γι’ αυτό θα γίνει, παρά την προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να τη «σαμποτάρει». Κανένα σωματείο, Εργατικό κέντρο και Ομοσπονδία δεν πρέπει να κάνει πίσω, αλλά αντίθετα με μεγαλύτερη ορμή να οργανώσουμε την επιτυχία της” τονίζει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια σε ανακοίνωσή του. “Και θα συνεχίσουμε με την απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη, για να κλιμακώσουμε με νέα πανεργατική απεργία με τα αιτήματα και τη δυναμική που διαμορφώνει ο κόσμος που αγωνίζεται και όχι τις «κοινωνικές συμμαχίες» που προβάλει η ηγεσία της ΓΣΕΕ” συνεχίζει στην ίδια ανακοίνωση.
Σωματεία και συνδικαλιστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν ώστε τα παζάρια των γραφειοκρατών να μην σημάνουν τη ματαίωση της απεργίας στις 14 Νοέμβρη. Η ΠΕΝΕΝ με ανακοίνωσή της “τονίζει την ανάγκη να μην γίνει ούτε βήμα πίσω από την απόφαση που ήδη έχουν λάβει εκατοντάδες Σωματεία αλλά και πλήθος δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας μας”, ενώ η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ), παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καλούσε σε συγκέντρωση το απόγευμα της Δευτέρας 5/11 στο ΕΚΑ, όπου συνεδρίαζε το Δ.Σ για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Τελικά η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΑ μετά από ολιγόλεπτες τοποθετήσεις και χωρίς να γίνει καν ψηφοφορία αποφάσισε τη μεταφορά της απεργίας, με την ΑΤΕ να είναι η μόνη που επέμεινε στη διατήρησή της.
Όποιες κι αν είναι οι προθέσεις των γραφειοκρατών, αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες απεργίες σε διάστημα δεκαπέντε ημερών. Καμία από τις δύο απεργίες δεν θα καθοριστεί από τις ηγεσίες που τις κήρυξαν, αν οι εργαζόμενοι τις πάρουν στα χέρια τους για να επιβάλλουν την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη σημαδεύτηκε από το απεργιακό μπαράζ του Βοήθεια στο Σπίτι, της ΑΔΕΔΥ για τα ΒΑΕ, των γιατρών του ΠΕΔΥ, την απεργία στα δημόσια νοσοκομεία και στο Υπουργείο Πολιτισμού, της κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, των δικαστικών υπαλλήλων, των τραυματιοφορέων κλπ.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη με δύο κεντρικές απεργίες και μια μεγάλη διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη, 45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο εργατικό κίνημα. Να φέρει νέες νίκες στη μάχη για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, για μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές υπηρεσίες, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων.