Αν ο βασικός στόχος του Μπολσονάρο είναι να τσακίσει τα κινήματα στη Βραζιλία και να στείλει τους αγωνιστές ηττημένους στα σπίτια τους, προς το παρόν έχει πετύχει το αντίστροφο. Στο Σάο Πάολο μια μαζική διαδήλωση τον υποδέχθηκε μια μέρα μετά την εκλογή του. “Ο λαός είναι εδώ, χωρίς φόβο να αγωνίζεται”, φώναξαν χιλιάδες νέοι και νέες, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, με Αφροβραζιλιάνους, γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ στην πρώτη γραμμή. Όλοι αυτοί που βιώνουν την απειλή του Μπολσονάρο, που είδαν τις φασιστικές συμμορίες να βγαίνουν στο δρόμο για να κάνουν πράξη τη βία που κηρύσσει ο Μπολσονάρο, οργανώνονται και συντονίζονται.
“Ο Μπολσονάρο εκπροσωπεί τις μεγάλες αγροβιομηχανίες, εκπροσωπεί τους τραπεζίτες. Δεν εκπροσωπεί καμιά εναλλακτική και κανέναν πολιτικό νεωτερισμό. Εμείς που διαδηλώνουμε σήμερα εδώ, εμείς θα γίνουμε αυτή η εναλλακτική, εμείς θα γίνουμε η αντίσταση”, είπε η Σάμια Μπομφίμ, βουλευτής που εκπροσωπεί το Σάο Πάολο στη βραζιλιάνικη βουλή από το PSOL (Κόμμα για το Σοσιαλισμό και την Ελευθερία), με τον κόσμο να απαντάει “Κανείς δεν κάνει πίσω, κανείς δεν κάνει πίσω”. “Δεν θα μας σταματήσει κανείς την ελπίδα ότι θα έχουμε μια Βραζιλία όπου δεν θα είσαι καταδικασμένος ή νεκρός επειδή είσαι μαύρος, όπου οι γυναίκες θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, όπου θα είναι σεβαστοί όλοι οι τρόποι που ερωτεύεται κανείς”, είπε ο Γκιλιέρμε Μπόουλος, που υπήρξε προεδρικός υποψήφιος με το PSOL.
28 άνδρες, καμιά γυναίκα
Στο μεταξύ ο Μπολσονάρο σχημάτισε την μεταβατική του κυβέρνηση (που θα συνεχίσει με πρόεδρο τον Τέμερ μέχρι την Πρωτοχρονιά). 28 άνδρες, καμία γυναίκα, όλοι βγαλμένοι από τα έγκατα του βραζιλιάνικου συστήματος εξουσίας, πάμπλουτα στελέχη επιχειρήσεων και τέσσερις στρατιωτικοί. Συνέχισε μετεκλογικά τις επιθέσεις του στην οργανωμένη αντίσταση και τις μειονότητες. Επιτέθηκε ξανά στο μαζικό κίνημα των ακτημόνων (MST), ενώ δήλωσε ότι δεν θα δώσει ούτε μια σπιθαμή επιπλέον γης στους ιθαγενείς. Η αναφορά προαναγγέλλει δύο μεγάλες μάχες, μία όσον αφορά τα δικαιώματα των ιθαγενών και το ρατσισμό εναντίον τους, και δεύτερη όσον αφορά το τσάκισμα των όποιων περιορισμών υπάρχουν για την καταστροφή του Αμαζονίου στο οποίο στοχεύει ανοιχτά ο Μπολσονάρο και οι αγροβιομήχανοι και μεγαλογαιοκτήμονες προστάτες του.
Πρώτο στη λίστα για το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε έναν “ειδικό στο ασφαλιστικό”, γιατί αυτή είναι η πρώτη μεγάλη οικονομική μάχη που θέλει να ανοίξει. Ο Τέμερ απέτυχε να περικόψει τις συντάξεις και άφησε έκθετα τα αφεντικά του. Τώρα ο Μπολσονάρο δεσμεύεται να το πετύχει. Μέσα στη βδομάδα έγινε σύσκεψη όλων των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών για το ασφαλιστικό. Δεν έβγαλαν ημερομηνία δράσης προς το παρόν, αλλά δεσμεύτηκαν ότι η μάχη θα δοθεί ενωτικά και με απεργίες.
Οι εκλογές δεν έφεραν μόνο στροφή δεξιά. Η Έρικα Μαλουνγκίνιο είναι η πρώτη γυναίκα τρανς στην ιστορία που εκλέχθηκε στη βραζιλιάνικη βουλή, με το PSOL. Μιλώντας στην εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου, μεταφέρει με συντομία το κλίμα: “Στην αρχή ο κόσμος ήταν στεναχωρημένος, απογοητευμένος και πικραμένος. Τώρα νιώθει ότι χρειάζεται να βγει στο δρόμο και να αντισταθεί. Πήραμε μια πρόγευση για αυτό που μπορούμα να καταφέρουμε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Πολύς κόσμος στις διαδηλώσεις δεν ήταν υποστηρικτές του Χαντάντ, του αντιπάλου του Μπολσονάρο. Ήταν απλώς ενάντια στον Μπολσονάρο. Πολλοί βγήκαν και εκφράστηκαν πολιτικά για πρώτη φορά. Ξεκίνησαν μια λαϊκή εκπαίδευση στους δρόμους, εξηγώντας γιατί δεν πρέπει να τον ψηφίσουμε”. Τώρα χρειαζόμαστε μια μαζική πολιτική καμπάνια ενάντιά του, και χρειάζεται να έρθει έξω από τα όρια της επίσημης πολιτικής”.