Σε απεργία προχώρησαν εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη Google την περασμένη Πέμπτη 1 Νοέμβρη ενάντια σε κρούσματα σεξιστικής συμπεριφοράς στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι κατέβασαν τα ρολά στο 60% των χώρων της εταιρείας παγκόσμια από τη Σιγκαπούρη, το Τόκιο και τη Βομβάη μέχρι το Βερολίνο, το Δουβλίνο, το Λονδίνο, τη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Socialist Worker στο ρεπορτάζ της, η Kate, εργαζόμενη στη Google στο Δουβλίνο, δήλωσε στους συγκεντρωμένους ότι η απεργία γίνεται “σε αλληλεγγύη με όποιον έχει βιώσει οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας μας”.
Το αφεντικό της Google, Sundar Pichai, ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση υιοθετεί μια “όλο και πιο σκληρή γραμμή” σε τέτοιες καταγγελίες. Αλλά οι εργαζόμενοι διαφώνησαν.
Πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας New York Times μιλούσε για την αποχώρηση του Andy Rubin από την Google τον Οκτώβριο του 2014. Αυτό που έγραφε ήταν ότι η επιχείρηση τού επεφύλαξε αποχαιρετισμό “ήρωα” -μαζί με ένα πακέτο 70 εκατομμυρίων λιρών, παρόλο που μία εργαζόμενη της Google είχε κατηγορήσει τον Ρούμπιν για σεξουαλική παρενόχληση και σε εσωτερική έρευνά της, η εταιρία είχε κρίνει την καταγγελία της «αξιόπιστη».
Σε ανακοίνωσή τους οι απεργοί κατήγγειλαν την “κουλτούρα συνενοχής, συγκάλυψης και υποστήριξης της Google για τους δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης, κακής συμπεριφοράς και κατάχρησης εξουσίας”. Στα αιτήματα των απεργών περιλαμβάνεται η εξίσωση των αμοιβών για γυναίκες και άντρες εργαζόμενους.
Από τη Γλασκώβη και την 48ωρη απεργία με κεντρικό αίτημα το “ίση αμοιβή για ίση εργασία” αντρών και γυναικών την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι την απεργία αυτή στην Google σε τόσες χώρες ταυτόχρονα, οι αγώνες ενάντια στο σεξισμό γίνονται υπόθεση της εργατικής τάξης διεθνώς.